icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1873362
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
8 januari 2017 11:11
9

Viktresultat av jullov - stort plus :-(

b7878182-7222-462f-95f1-d833682d1f65.jpg

Först nu summerar jag resultatet efter "jullovet" Jag har varit bortrest i 2,5 vecka och 2 veckor av dessa har jag bott hos släkt. Jag tycker det är så svårt med mat när man bor hos andra och då det dessutom är lite struligt hos min pappa så är det jobbigt att vara där samtidigt som jag vill träffa alla.

Min släkt äter jättemycket alla dagar i helgerna inklusive mellandagar. Det är julbord från morgon till kväll varje dag inklusive enormt med fikabröd samt godis. I år hade jag konstigt nog nästan ingen ork alls att sätta emot, jag vet inte varför. Tidigare jular har jag tänkt mera och valt ut vissa saker jag fått äta men varit restriktiv med annat men nu var det nästan som man tryckte på en av-knapp och jag brydde mig inte. Jag har ätit jättemycket av allt från frukost till sängdags... I två veckor... Jag promenerade minst en timme om dagen i alla fall så det kändes bra. 

Resultatet är att jag gick upp 3 kg och det förvånar mig ju inte. Jag vet inte varför jag känt mig så ointresserad av vikten och bara ignorerat min plan och vräkt i mig fast jag i bakhuvudet har tänkt precis detta,  varför gör du så här?

Igår började jag dock äta sunt igen och återigen förbannar jag mig själv när sådant här händer och jag är åter i min rutin och ser siffrorna svart på vitt. Varför kan jag inte stoppa mig själv?! En vän sa dock något klokt att det är faktiskt ok att fuska om det bara blir ett begränsat antal dagar per år vid storhelger eller födelsedagar om man äter sunt och motionerar resten av året. Det är bara att fortsätta med sina goda rutiner igen! Ja,  nu är det dags! Men visst är det förargligt att behöva "göra om"... 

Ha en skön söndag! 

Pepp, pepp! 

Kommentarer

 • 8 jan 2017 11:20
  amorinos

  Har hört att det är inte det man äter mellan jul o nyår utan det man äter mellan nyår o jul som spelar roll 😀. Kämpa på 👍

 • 8 jan 2017 11:24
  Arrietty

  Det du beskriver är inte alls ovanligt har jag märkt men inte har jag hört någon vettig förklaring till varför man plötsligt bara struntar i det man kämpat så hårt för... kanske är det det där förledande att det bara är tillfälligt, så snart man är tilblaka i stt vanliga liv ska det bli ordning.

  Det mest hjärtskärande är ju att en del kan inte lika lätt ta upp stafettpinnen som de tappade den - det blir för svårt att komma in i vanliga rutiner och ju mer man överäter desto svårare blir det. DÄrför håller jag verkligen tummar och tår för att du hittar rätt fokus nu direkt! Och inte skjuter upp att ta dig tillbaka där du var, tre kilo är inte hela världen i det långa loppet – men det finns så många skrämmande exempel på att det blir början på totalt fall så jag kan bara skcika så mycket mod och styrka jag kan! Du förtjänar att hitta stabiliteten igen efter det uthålliga jobb du gjort under året som gått! (fast vem förtjänar å andra sidan att inte lyckas, menar bara att du verkligen har verktygen)

 • 8 jan 2017 11:30

  Tack för kommentarer!  Ja exakt,  och tidigare har det hänt att jag inte kommit ur den negativa trenden på länge. Fast nu känns det inte som jag fastnat utan jag har redan börjat äta sunt igen så det ska gå bra, tack! 

 • 8 jan 2017 11:42
  FrkM

  Fundera på vad det var som gjorde att du kujnde hålla i förra gången (framgångsfaktorer). Försök hitta tillbaka till dem så kommer resten lite mer på köpet.

  FrkM
  http://padetrettio.blogg.se

 • 8 jan 2017 12:20
  marre64

  De kg man går upp snabbt fattar man snabbt också 👍🏼 Fortsätt nu på din resa så är de kg snart ett minne blott 👍🏼😀

 • 8 jan 2017 12:28
  gittan52

  När jag tittar på min vikthistoria så är det väldigt tydligt att ”fusket” under påsken 2014 fortsatte hela det året.
  Du verkar ha hittat rätt nu, när du är på hemmaplan igen, så jag hoppas att det håller i sig.

  Det som har hänt kan vi inte göra så mycket åt, mer än att försöka dra lärdom av det utan att slå på oss själva.

 • 8 jan 2017 17:22
  acki

  Oj vad jag känner igen mig i allt du skriver även jag gick upp 3 kg i Juloch Nyårshelgen , men på samma gång njöt jag i vänner och familjens sällskap, man får tappa taget bara man kommer igen, och nu är jag tillbaka även tappat lite vikt, så nu kör jag på igen. Jobbigt blir det att först gå ner + kilona men det är ett tagande och givande.smiley

 • 8 jan 2017 19:16

  FrkM, det har jag funderat på många gånger men jag vet inte, enda jag vet är att ibland har jag som en "på-knapp"  på och massor av motivation och ibland en "av-knapp" då jag bryr inte bryr mig om någonting. Det fanns inget speciellt då vad jag vet som inte fanns nu. Är nog min egen energi/brist på energi som det beror på. 

   

   

 • 8 jan 2017 23:05

  Tack allihopa för kommentarer. 

  marre64, tack, för mig brukar kilon tyvärr inte försvinna fortare än annars oavsett hur fort jag lagt på mig så det är bara att kämpa på. 

  Ja tack gittan,  det känns som nu när jag åter på arbetsorten så ska jag komma in i mina sunda rutiner igen. 

  Ja acki vi får ta nya tag ,  pepp pepp! 

  Senast uppdaterad 8 jan 2017 23:06

Logga in för att skriva en kommentar.