icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1324239
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
26 april 2016 13:44
6

Varför har det gått snett och vad göra annorlunda?

Jag har försökt att analysera varför jag har gått upp i vikt igen de senaste 1,5 åren. Jag hade ju nått normalvikt och sedan så hände en massa saker och vips hade jag gått upp inte lika mycket men var i alla fall kraftigt överviktig igen. Vilket fruktansvärt nederlag och misslyckande. :(

Jag måste tyvärr erkänna att jag är en "allt eller inget"- person. Har jag en gång bestämt mig så är jag envis som synden. Känner jag motivation, glädje och lust, så kan i stort sett inget stoppa mig. Den andra cykeln är precis den motsatta. Då har jag ingen motivation alls, känner ingen ork att ta itu med nånting. Då tänker jag att jag ska börja imorgon. Men det kan ta ett halvår eller år tills "imorgon" verkligen infaller och jag får ett nytt ryck och motivationen kommer över mig igen. Det är ingenting jag kan förklara egentligen. Det är egentligen inte så att jag medvetet tänker att jag ska ge upp utan det har alltid varit saker som hänt, att vardagen blivit jobbigare än normalt och jag kommer ur mina rutiner, tappar fokus. Tex arbetslöshet eller nya jobb, flera flyttar till nya orter, separation, blir sjuk eller helt enkelt perioder av mycket hög arbetsbelastning på jobbet. Plötsligt har mitt fokus skiftat från min hälsa till att bara klara av dessa nya/jobbiga situationer och sen efter en viss tid har jag plötsligt insett att jag har släppt allt och oftast har jag då t.o.m gått upp i vikt - utan att jag märkt det... På något vis måste jag ju lära mig att klara av även jobbiga perioder utan att släppa allt. Som sagt är det inget jag gör medvetet, men jag kanske måste vara mera uppmärksam på mig själv och min hälsa oavsett vad som händer runt om kring. Det är en utmaning. Att inte glömma bort sig själv, att prioriera sin hälsa oavsett vad som händer.

Vad är det då som har hänt vid en jobbig period? Jag blir trött, ledsen, slut av olika anledningar och plötsligt efter en tid har mina sunda matrutiner kraschat. Plötsligt frångår jag planen och börjar äta mera onyttiga alternativ, både pga trötthet, tidsbrist, tröstätning eller "belöning". Jag slår ifrån mig tanken och tänker det är "bara idag". Men det är det inte. Jag kommer också ur mina dagliga promenader och annan motion. Allt känns jobbigt och jag tänker där också att jag ska fortsätta "imorgon" men idag måste jag vila. Jag har inte heller haft något stöd av någon vad gäller min viktminskning, jag är singel och har ingen i min närhet som velat/kunna stötta mig, tvärtom har jag känt att vissa vänner och familj varit negativa och delvis saboterat för mig. Då mitt senaste förhållande var ett särbo-förhållande och vi var 40 mil ifrån varandra så fick jag inget stöd där heller för vi sågs för sällan även om han visst telefonledes försökte peppa ibland. När vi sågs motionerade vi tillsammans men när det gällde mat så var han inte riktigt med på mina matrutiner vilket gjorde det lite komplicerat. När jag började frångå mina rutiner var det ingen som hjälpte mig att komma på banan igen.

Hur ska man då göra för att lösa dessa sitiutioner på ett bättre sätt. Jobbiga perioder kommer ju då och då och jag måste hantera det på ett bättre sätt.

* Jag måste försöka skapa en back-up-plan vad jag ska göra om jag får bekymmer/problem att följa mina rutiner.

* Vad än som händer så är det viktigt att hålla sig till matplaneringen och inte tappa kontrollen helt. Om man av någon anledning inte klarar av/orkar fixa matplanering som man brukar, laga mat eller fixa med matlådor eller annat så är ett alternativ att köpa färdiga sallader på affären.Frukt kan man ju också äta mycket av utan att gå upp i vikt. Bättre alternativ än kakor och choklad.

* Likadant här, det är viktigt att hålla sig till regelbunden motion och inte tappa kontrollen helt.  Om man av någon anledning inte klarar av/orkar motionera som man brukar så kanske man ändå kan planera in några pass/veckan och man kanske kan göra en annan typ av motion, gympa hemma tex.

* Trösta sig och belöna sig med annat än mat/godsaker. Inte blir man gladare för att man går upp i vikt. Gör en rolig aktivitet istället. Om man absolut inte kan hejda sig är det bättre att äta en fruktsallad eller kvarg med bär eller frukt istället för att frossa i godsaker/pizza mm.

* När man känner att det börjar spåra ur, ta fram listan på varför man vill gå ner i vikt och stanna på normalvikt för att påminna sig och motivera sig att trots allt hålla rutinerna.

* Inte nedslås av att inte ha stöd från vänner och familj och förvärra läget när ingen bryr sig utan att försöka tänka att detta är mitt liv och jag måste göra detta själv för mig själv. Lita på sig själv och inte förvänta sig att någon ska hjälpa.

* Fortsätta att skriva någon form av anteckning eller statistik över hur det går med mat/motion för att ha en koll på sig själv, så att inte veckor, månader bara rinner iväg utan att man "märker det" om man hamnar på fel väg. Bättre ju tidigare man märker det.

Nu har jag ju tänkt alla de här sakerna tidigare också och jag vet inte varför jag inte har levt efter dem i jobbiga perioder. Men man måste väl påminna sig själv lite oftare.

Har ni några fler tips hur man kan göra vid jobbiga situationer och man har tappat rutiner? Jag har tex flyttat mycket och det tycker jag är rätt jobbigt då man plötsligt är i en ny stad och måste börja om från grunden. Det har tagit så mycket tid och energi med flytt och att komma till rätta att sund mat och motion tyvärr kommit i andra hand. Detta är ett misstag jag har gjort.

Ha en fortsatt trevlig tisdag!

Pepp pepp! :)

 

Gillar

Kommentarer

 • 26 apr 2016 17:43
  aregnisw

  I ditt fall är det nog viktigt att du kan få prata med någon tror jag du verkar ju inte ha någon som du kan ventilera ditt dåliga mående till, eller du är kanske inne i en depression för tillfället. Är man mycket ensam är det lätt att man tröstäter och lever helt fel men samtidigt vet du ju att du kan så om du bara kommer ur ditt ekorrhjul kommer det säkert i sinom tid ordna upp sig för dig. Men ta tag i ditt sociala liv det är mitt råd. Pepp o ha en så bra tisdag du kan yes

 • 26 apr 2016 18:21
  gittan52

  Jag tänker rent spontant att sund mat inte borde påverkas av att man flyttar, egentligen. Åtminstone inte så länge man inte flyttar till länder med annan matkultur.

  Att det tar tid och energi att flytta mycket, som jag förstår att du gjort, och det ruckar säkert på de rutiner du lyckats få till.

  Men nu har du tänkt till och verkar vara bättre förberedd vid kommande situationer.

 • 26 apr 2016 18:52
  Donnina

  Ja, jag tror också att du behöver nån att prata med och dela dina funderingar om mat motiion, stress mm, Inte så lätt kanske eftersom du ju flyttat ofta. Minns hur glad och nöjd du var i Moseldalen då du gick din långa vandringar, åt vettigt och gick ner massor i vikt. Finns det inget vandrargäng på din ort, eller kan du inte dra ut några arbetskamrater på långpromenader?

  Fortsätt skriva här och berätta alltefter du går vidare i dina planer!

  Pepp på dig, håller tummarna! smiley

 • 26 apr 2016 19:16

  Bra analys. Jag känner igen mig i mycket, har ofta fullt fokus några veckor och sedan skiftar det helt. Det enda jag lyckas försöka hålla fast i även de perioderna är att ha en måltidsbar i väskan, det har hjälpt många gånger att kunna äta den när man blivit akut hungrig på stan eller jobbet, istället för att köpa fikabröd eller godis.

 • 27 apr 2016 07:53
  Arrietty

  Nu tror ju jag att matmissbruk är en sjukdom - alla dina åtgärder är ju jättebra men när besattheten slår till så "gills" liksom inte förnuftet längre. Jag tror att det är som med alkoholism "ta inte det första glaset", för en missbrukare är "ett glas för mycket och tusen inte tillrckligt många" För min del tror jag att det handlar om att välja bort näringsämnen och beteenden som jag helt enkelt inte kan göra för då övergår jag snabbt till matmissbruk (och jag är definitivt en allt-eller-inget-person) 

  Det är också deprimerande att det är så svårt att få stöd, att ha problem med mat och ätande tas bara på allvar om man är anorektiker, att överäta ses som ett karaktärsfel och inte som en sjukdom. Planering och att hitta ett forum som detta där man kan få och ge stöd är bra verktyg.

 • 27 apr 2016 18:18
  Tack så mycket allihopa för era tips och kommentarer! Jag ska försöka göra någon sorts plan för oförutsedda händelser, "kriser". Jag har ju haft det tidigare också men jag ska tänka till utifrån allt vi funderat på här, om jag kan göra en bättre plan som jag verkligen kan hålla.

Logga in för att skriva en kommentar.