icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

692661
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. I somras (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normaltvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här:http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019 och kanske till och med vara lite snabbare än sist?! :)
3 februari 2019 11:28
11

Upp i vikt igen

Jag är så frustrerad. För andra gången den här veckan så går jag upp ett halvt kilo fast jag inte ätit onyttigt och hållit mig inom det intervall som ska vara tillräckligt för viktminskning. Jag åt mer än jag brukar igår men det borde inte göra något när jag ändå inte äter för mycket. Kan det vara så att kroppen vänjer sig vid att äta mindre så man kan gå upp i vikt fast man inte borde det, dvs man äter fortfarande inom det intervall som ska ge viktminskning. Konstigt och frustrerande är det iaf. Jag har ju aldrig mätt eller räknat mat utan brukar tänka vad som är rimligt och jag har ju alltid gått ned förut på det sättet. 

Kommentarer

 • 3 feb 2019 11:40
  paloma

  Jag tror mycket kan bero på vad du ätit inte hur mycket, en del mat binder mer vätska om det är mycket salt eller kolhydrater. Jag tycker det brukar hjälpa att äta lite över budget någon gång ibland, då kan det bli ett ryck ner på vågen...för mig i alla fall.

  Du får prova dig fram

 • 3 feb 2019 12:45

  Jag åt pasta till middag men bara en vanlig portion. Min tanke var att variera maten lite men det vågar jag ju knappt om det ska bli så här. Jag tror jag ska äta soppa idag och se hur det går om vikten hoppar ner till imorgon men ett halvt kilo tar nog längre tid gå ned. 

  Senast uppdaterad 3 feb 2019 12:46

 • 3 feb 2019 13:33
  paloma

  Pasta är bara kolhydrater och kan nog ge viktökning.

  Vet du ungefär hur många kalorier du äter? Om du äter väldigt lite så kanske du behöver öka lite eller variera mer mellan dagarna så du inte vänjer kroppen vid samma hela tiden.

 • 3 feb 2019 13:40

  Vikten kan ju variera väldigt mycket från dag till dag beroende på massor av olika saker, bara att köra på tänker jag!

 • 3 feb 2019 14:38

  Min vikt hoppar också upp o ner under veckan, så jag har bestämt mej för att bara väga mej en dag i veckan. Då är det lättare att se!

 • 3 feb 2019 14:58

  Det är lätt att förfasas över viktökning från en dag till en annan, men det är sällan fett det handlar om utan det mesta är ansamlad vätska precis som flera antytt. Det är den långsiktiga trenden som är det viktiga. Vikten kan helt naturligt variera +- ett par kilo dag för dag av möngder av faktorer. 

 • 3 feb 2019 15:52
  gittan52

  När min vikt tenderar att gå åt fel håll så tar jag tag i matregistreringen ett tag igen, men jag tittar nog mer på veckoresultaten än enstaka dagar. Men visst är det frustrerande när siffrorna på vågen kan tyckas orättvisa!

 • 3 feb 2019 16:53

  Jag har ju vägt mig varje dag i åratal och jag har aldrig gått upp så mycket i vikt från ena dagen till den andra om jag äter nyttigt. Jag har aldrig räknat kalorier heller utan äter frukost, lunch middag och nåt mellanmål ibland. Inga godsaker/fikabröd osv. På det viset har jag gått ned som mest 35 kg så det är konstigt om jag plötsligt går upp i vikt nu. 

 • 4 feb 2019 10:29

  Det kanske hade med kolhydrater att göra. Jag ska fortsätta att försöka äta som förut. Min fundering är om ämnesomsättningen kanske  förändras när man hamnar i förklimakteriet. Annars kan jag inte komma på varför viktminskningen nu dessutom går i långsammare takt. Jag funderar på att börja räkna ändå och återuppta en gammal viktväktarmodell ett tag och äta enligt den planen.

 • 4 feb 2019 12:13

  Den här länken tycker jag förklarar varför man plötsligt en dag kan väga mer än en annan... 

  https://traningslara.se/muskler-fett-vatska-din-vag-har-noll-koll/

  Sen kan de hormonella omställningarna i klimakterieperioden naturligtvis ställa till det, men jag tror det är pastan dvs kolhydratintaget som är orsaken och att det enbart handlar om vätska som du kommer att kissa ut när du striktar till det. 

 • 6 feb 2019 22:42

  Tack!
   

Logga in för att skriva en kommentar.