icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1089782
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
21 november 2020 10:48
8

Tips på små steg att få saker gjorda - hålla ordning och städat

Jag har haft ett ganska kaotiskt liv senaste 5 åren ungefär. Flyttat många gånger (pga jobb och utbildning samt pga svårt hitta bostad så varit tvungen att bo i andra hand här och där), mycket stress på jobbet och dessutom blev jag utmattad och sjukskriven och fick bland annat hjärntrötthet som jag fortfarande lider av. Utmattningen gör att jag inte orkar göra saker så länge, utan måste dela upp allt i små doser. Det beror också på, vissa saker orkar jag mer, det kan också bero på dag, kanske på hur mycket sömn jag fått mm.  Tyvärr kan jag också känna att när jag väl ska göra något att jag blir överväldigad och apatisk och inte vet var börja med flyttkartonger, grejer, ärenden hit och dit och så den vanliga vardagen som man ska klara av med mat, tvätt mm. Jag har kämpat och hållit på en stund men det känns som jag inte kommer någon vart. Visst gör jag saker men kommer inte ikapp så det känns hopplöst. Tidigare var jag en person som hade ordning och koll på allt men allt gick mig över huvudet när jag successvt blev mer och mer sjuk och jag hann aldrig ikapp hur än jag gjorde. Utmattningen har ju gjort att jag inte orkar så mycket varje dag, än idag. Det har känts som ett stort problem för mig, jag vill ju ha ordning och det har inte känts bra. Jag vill ju kunna trivas i mitt hem och också packa upp/rensa flyttkartonger så jag kan gå vidare. Jag har inte heller någon som har kunnat hjälpa mig. Jag har frågat både släkt och vänner men det är klart ingen tycker det är kul att städa och fixa och de förstår nog inte heller riktigt min sjukdom, de tror att min ork är som deras, att det bara är att bestämma sig och göra allt direkt men min energi tar ju slut och mängden som ska göras är för mycket.

Hur som helst så fann jag i höstas en tjej på Youtube som har varit min räddning, eller i alla fall början till min räddning. Jag känner hopp nu!  Hon kallar sig "The Secret Slob "och hon följer ett system som kallas Flylady. Hon är en småbarnsmamma som haft svårt att hinna med städning men som hittade detta system och sen har hon ändrat det lite efter sitt behov och det är det som jag tycker är så bra, att hon menar att du gör det som passar just dig och ditt hem. Jag hade aldrig hört talas om Fly-lady-systemet. Det går främst ut på dagliga rutiner och att man ska ta små sk "babysteps" och välja ut vissa saker/områden som man städar/fixar varje dag/varje vecka men bara en kort stund först (hon städar med timer) så man först och främst får ett "intryck" hemma att det är tillräckligt städat och inte behöver skämmas för att ta emot besök, tex hall och diskbänk. Progression not Perfection säger hon. Det betyder alltså att man varje dag gör nedslag på vissa strategiska områden i lägenheten/huset som behöver fixas och kör 15 minuter och om det inte blir klart så är det ok, det är ju bättre än förut, och man fortsätter då till nästa område. Grejen är sedan att då blir allt det vardagliga gjort men sen så ska man också ta minst 15 minuter om dagen varje dag att rensa sånt som ligger någonstans tex i skåp, källare mm, något man upplever är rörigt som tex mina flyttkartonger. Regeln är också att minst slänga EN enda grej per dag om så bara ett papper. Det kan låta lite konstigt kanske men med dessa små steg så går det ändå snabbt framåt och har man gjort 15 minuter så kanske man ändå gör 15 minuter till men man ska vara nöjd efter 15 minuter att det går framåt. Tjejen på internet är så inspirerande tycker jag. Flylady-systemet är egentligen ganska omfattande men hon tar fram det viktigaste och man gör det man hinner. Grejen är just det att göra lite varje dag så att man inte blir överväldigad och ger upp.

Sedan är det så att varje vardag så fokuserara man på vissa specifika områden som ska städas/fixas. Man kan också när man har rensat upp bland allt man vill rensa (15 minuter om dagen) fortsätta med att varje vecka ha en viss zon i hemmet som man städar extra mycket. Så långt har jag inte kommit. Det jag kör är de här vardagliga små passen, simpla saker som att pricka av att all disk är gjord och diskbänken är helt fin och ren, sängen är bäddad, allt bortplockat från hallbordet där jag ofta lägger saker när jag kommer hem, badrummet är städat,osv, småsaker egentligen men det gör skillnad att ha en checklista när man är överväldigad och inte vet var man ska börja. Att också bara ta några minuter då och då och titta vad som behöver städas. Jag har märkt att jag blir så inspirerad att jag ändå kör lite mer. Grejen för mig är väl att trots min utmattning klara av att steg för steg både hinna med de vardagliga göromålen någorlunda men samtidigt komma vidare med min rensning av saker och packa upp flyttlådor och sånt från källaren. Förut har jag mest hunnit vardagliga saker och inte kommit nån vart alls med lådorna och annat som ska rensas.15 minuter låter lite men på en vecka blir det 1 timme rensning/uppackning om man gör det mån-tors men jag har kört det varje dag och lite mer än enligt planen så jag har säkert rensat 1,5-2 timmar.  Det är ju bättre än ingenting och för varje dag blir det lite till gjort och jag blir inte slutkörd. Jag känner mig också nöjd, det är en bra känsla att jag i alla fall försöker göra något åt kartongerna.

Jag började med detta system i oktober tror jag då jag var på min arbetsort där jag hyr en etta med kokvrå. Jag flyttade dit iår och har lite plats och många kartonger (hade större bostad förut...) som var till häften upplockade och var ska man börja. Pga Corona hade jag inte varit där knappt heller sedan flytten för ett halvår sen. Jag tog en stund varje dag i 5 veckor och åkte sen därifrån till min ordinarie bostad. Min hyresvärd på arbetsorten frågade om han fick gå in i min lägenhet för att kolla något med avloppet. Sen fick jag ett sms där det stod: "Blev imponerad av hur snyggt, prydligt och rent du har. Tack så mycket för att du tar hand om rummet." Jag blev så glad och det inspirerarade mig ännu mera, att de här små stegen syns. Nu har jag precis fortsatt hemma i min ordinarie bostad. Pga vattenläckan kunde jag inte vara här på 10 veckor.

I det här systemet ingår även hälsa, att må bra. Jag har tänkt att man skulle kunna "kopiera" systemet till viktminskning, om man tycker att det känns överväldigande, att börja med små steg, en sak om dagen och lägga till en sak till. Man skulle också kunna bestämma att varje vardag gör man en viss sak vad gäller just hälsa så är det inbokat, tex gympa en dag, mindfulness eller yoga en dag, laga sund mat och frysa in en dag osv,

Om någon av er är intresserad så kan ni hitta många videor på Youtube från The Secret Slob men här är tex "21 baby steps to a clean home" .  https://www.youtube.com/watch?v=DNLIzzDvsYA&list=PLkiOFqoMuCLbAeJTgMEcQsKrDVCDRyva4

Ha en härlig lördag! Pepp, pepp!

Gillar

Kommentarer

 • 21 nov 2020 12:34
  gittan52

  Man hinner mycket på 15 minuter! Själv brukar jag ha 20 minuters pass.

  Jag bestämmer mig ofta samma dag, eller några dagar innan, vad jag vill prioritera och när under dagen jag ska göra det, tvätt/strykning/hopvikning, sömnad, städning etc och så sätter jag på timern.

  Däremot har jag inte kommit så långt som att ha ett rum i veckan, tack för den påminnelsen!

  Jag har, i perioder, haft ambitionen att ringa en vän i veckan, men det fallerar oftast iom att de väldigt sällan hör av sig själva.

  Hoppas du får en bra helg!

   

 • 21 nov 2020 15:05

  Jag har med åren lagt mig till med ovanan att skjuta upp tråkiga saker. Sådan var jag inte förr, så det förvånar mig. Ska gå in på länken och ta till mig av tipsen!

 • 21 nov 2020 16:59

  Gittan, jag har också brukar köra sådana här kortare pass med timer förut men jag blev inspirerad av den här tjejen och systemet för att hon mer specifikt ger tips på vad man ska prioritera och göra och har en rutin så att det blir av varje dag resp vecka eller månad beroende på uppgift.

  De första månaderna under Corona hade jag målet att prata med någon i telefonen varje dag. Det pga jag satt isolerad i en förort och inte kände en själ och jag kände att jag måste ha någon kontakt för att inte bli tokig. Jag började också att ringa mina föräldrar oftare för att jag tänkte att de också var isolerad men där kände jag också att de inte ringde tillbaka så då slutade jag att ringa så ofta.
  Ha en trevlig helg du med Gittan!

  Medlem16, jag skjuter också upp saker och det är både pga utmattningen och av att jag blir så överväldigad. Jag var inte heller så förut. Jag tycker att de här små tipsen att man bara behöver göra något några minuter eller 15 minuter gör att man kommer igång och ser ett resultat som peppar en. Sedan är det så att varje vardag så fokuserara man på vissa specifika områden som ska städas/fixas och onsdagar kallas just prokrastineringsdagen/uppskjutardagen så den dagen ska man göra en sak som man har skjutit upp. Om man så bara gör en sak man skjutit upp varje onsdag (eller den dag man valt, man kan ju byta dag om man vill) så ger det ju resultat. Enligt flylady-systemet ska man på måndagar byta sängkläder, gå med sopor, dammsuga , torka alla golv och sånt. Tisdag kallas Plan and Pay, dvs planera veckan och betala räkningar mm. Onsdag som sagt gör man något man skjutit upp. Torsdagar är det antingen dagen man gör ärenden enligt flylady-systemet men tjejen på youtube som jag följer kallas det "selfcare-day", alltså då tar man hand om sig själv, gör hårinpackning, fotbad eller ja, vad man vill. Fredag kallas bil- och väskdag, dvs städa ut bilen och alla väskor man har på kvitton etc.  Lördag och söndag har man ledigt. smiley

  Senast uppdaterad 21 nov 2020 17:00

 • 21 nov 2020 19:54
  Nira74

  Visst är FlyLady bra, även om det inte fungerar för mig till 100% så blir det bättre. Smart att applicera det på viktminskningen också. Har sedan 5 veckor tillbaka kört med ett matschema för familjen och handlar på onsdagar. KonMari har hjälpt mig att få ordning i garderober, lådor, vind mm.

 • 22 nov 2020 07:43
  Bella50

  Ordning och reda ..både i huvudet och runtomkring ger  mig en lugnande effekt.

  Oreda och för många " måsten" gör  mig stressad.

  Senast uppdaterad 22 nov 2020 12:15

 • 22 nov 2020 08:51

  Vilket bra tips! Och endast 15 minuter. Blir väldigt inspirerad här.

 • 22 nov 2020 14:59

  Jag gillar också flylady-konceptet. Hittade det första gången för kanske 15-20 år sedan och just nu är jag igång med det igen. Tänkte jag skulle "storstäda" inför jul och ta ett rum i veckan så att allt är fixat åtminstone innan året är slut. Det kommer inte att bli något umgänge med barn i jul så det känns verkligen som att jag har tid att gå igenom zonerna en efter en efter flyladys system. 

  Har du kollat www.flylady.net också eller kör du helt efter the Secret Slob??

 • 22 nov 2020 15:31

  Nira74, vad bra och ja, man väljer ju ut och gör det som passar en själv. The Secret Slob kör lite KonMari också ibland. 

   

  Ja precis Bella, jag vet att den här oredan efter flyttar och utmattning ju inte gör att jag mår bättre, tvärtom, man behöver en harmonisk hemmiljö. Jag har ju vetat det, känt det, hela tiden men helt enkelt inte kommit ikapp, men det känns som jag är på god väg nu i alla fall. Ett litet steg i taget.

  Vad bra Eleaor, att du också blir inspirerad. Det finns vissa tips som särskilt bra som tex att hon säger att när man bestämmer sig för att rensa en låda, hylla, källare eller vad som helst, så tänk först hur lång tid du har till förfogande just nu. Är det 5 minuter, 15 minuter eller kanske du vill ta en halvtimme? Då ska man BARA ta fram så mycket som man kan plocka undan när den här stunden har gått. Man ska inte låta det ligga framme för man ska fortsätta sen utan plocka undan allt. Jag känner att det är jättebra för det är jobbigt att ha röra, kartonger stående i vägen och så kanske man ändå inte kan fortsätta på flera dagar eller en vecka och det är jobbigt att se röran. Grejen med det här systemet är att det aldrig ska se stökigt ut någonstans.

  Efwa, jag hade aldrig hört talas om Flylady, önskar jag hade gjort det. De har också tips på stegvis och stressfri planering inför jul. Jag har sett flylady-hemsidan men det ser så mycket och plottrigt ut på hemsidan att jag känner att Stephs (The Secret Slob) tips räcker tillräckligt för mig just nu. När jag kommit ikapp i framtiden kanske jag går vidare där. Det finns också en skotsk kvinna/dam i Danmark som kör tips om Flylady-systemet, Diane in Denmark, men jag föredrar The Secret Slob. De finns på Facebook och Instagram också.

  Jag gillar The Secret Slob's korta videor  på Youtube, hon är så inspirerande tycker jag och videorna är korta  Hon säger du ska inte titta på video hela dagen utan börja städa  😀 

  Senast uppdaterad 22 nov 2020 15:40

Logga in för att skriva en kommentar.