icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1837886
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
18 december 2016 09:39
6

Tips - Hur klara jul- och nyårshelgerna?!

388a0bd0-a51b-4bbf-b5ce-9cc2cc8ed50f.jpg

Det låter ju logiskt att man ska fortsätta att motionera och äta sunt även under storhelger.

För tre år sedan startade jag en tråd i forumet som hette "Hur klara jul- och nyårshelgerna?" som jag sedan kallade "Hur klara storhelger?" som jag sedan under årens lopp har uppdaterat lite eftersom bl.a. med era tips/kommentarer.

Det gäller ju egentligen att vara riktigt bestämd mot sig själv och man behöver inte uppoffra så mycket utan bara hålla allt på en rimlig nivå. MEN ofta kommer ju det tyvärr lite i kläm då man är bortrest och dessutom ska fira jul och nyår med alla nära och kära. Allt från hur man får in motionen i helgerna då man är på besök, ibland i flera veckor och man  har inte sån stor kontroll över vilken mat/fika som serveras, vad ska man välja på julbord och fikabord, hur man ska tänka och ha kvar sin motivation när man är på besök och är den enda där som både vill äta någorlunda sunt och motionera under helgerna?

 Här kommer lite alla möjliga tips huller om buller så en del tips kanske sägs flera gånger.

- Fortsätt med regelbunden vardagsmotion

- Följa med på promenader eller så ordna nån rolig aktivitet med släkt elller vänner.

- Överät inte, utan ät dig lagom mätt, oavsett vad du väljer att äta av.

- Motionera, gå promenader, eller med pumpstavar, Friskis & Svettis eller liknande, simma eller låna någons löpband? Bowling mm

- Motionera med släkt och vänner på besök

- En del gym kör gratis prova-på under julhelgen och efter nyår.

- Spara bonuskalorier till julafton/nyårsafton.

- Dricka mycket vatten, tex smaksatt vatten som är lite extra gott

- Bunkra upp lite egna inköpta livsmedel också tex grönsaker och frukt som man kan ha i nödfall om det bara serveras onyttigheter och/eller man blir jättehungrig.

- Kom ihåg att äta regelbundet

- Fixa egen lunch och mellanmål så man klarar sig och lättare kan stå emot frestelser.

- Säg du är kolhydratintolerant, sockerallergiker

- Tänk på dig själv och att det är ditt liv, din kropp och din själ, ta inte så himla mycket hänsyn till släkt, vänner och kolleger utan kör ditt race. Varva ner, försök glädja dig år det positiva i ditt liv och tillvaro. Gläd dig åt ditt fina hem, skaffa flera blommor och ljus och sätt på vacker musik, ät nå´t gott och njut!

- Förbered i förväg vad du ska säga och göra i de olika situationerna då du blir bjuden, frestad, tänk igenom de olika situationerna i förväg.

- Visualisera ett mål, se en klänning eller bikini som du ska ha när du nått din målvikt och ha den bilden framför ögonen så fort det vankas onyttig mat eller fika/godis.

- Var bestämd och låt inte någon annan bestämma över dig och förstöra din viktminskningskamp!      

- Berätta för nära och kära att du försöker gå ner i vikt och tänker på vad du äter. Be att de stöttar dig och inte trugar med kakor och bullar. Om dina nära vet att du inte bör äta sätter de också en större press på dig att leva upp till det.       

- Väck inte sockertrollet om du är svag för sötsaker.

- Ät några nötter, EN chokladbit till en balja kaffe :)

- Ät nyttigt innan man är bortbjuden så att man inte är superhungrig och "vräker" i sig onyttiga saker bara för att man är hungrig. Ta med extra sallader och grönsaker att bjuda på och då själv förstås äta mycket av.                                            

                                     

Tips från Matdagboken, "Så klarar du julen utan att gå upp":
http://www.matdagboken.se/?p=artiklar&ArtikelID=85 » Länk
Så här håller du din diet i juletider:
http://www.matdagboken.se/?p=artiklar&ArtikelID=130
 

Några tips från Viktväktarna.

"10 sätt att hålla dig på rätt spår under julen

Det första steget mot en nyttig jul är enkelt och effektivt: använd inte julen som en ursäkt till frosseri. Det andra steget är att alltid vara uppmärksam på hur du kan klämma in hälsosamma aktiviteter i schemat.

Utmana dig själv att följa dessa enkla trick:

1 Ät alltid en nyttig middag innan du går på julfest.

2 Ta med dig nyttig mat när du går på knytkalas.

3 Om det bjuds på plockmat, välj två eller tre av dina favoriter och lägg dem på en liten tallrik, eller ännu hellre på en servett. Gå sedan bort från serveringsbordet. När du är klar slänger du servetten eller ställer tallriken i köket. Undvik stora tallrikar.

4 Vid buffé, täck större delen av tallriken med grönsaker och frukt så att det bara finns lite plats kvar för kaloririka huvudrätter.

5 Var särskilt försiktig när du redan har dåligt samvete för att du har ätit för mycket. Att du till exempel kommer av dig under lunchen ger dig inte fritt fram att vräka i dig mat hela dagen. Kom ihåg: en måltid är en måltid, en dag är en dag.

6 Om du bestämmer dig för att dricka drinkar en kväll bör du hålla dig till en eller två. Växla mellan alkoholhaltiga och alkoholfria drycker som smaksatt mineralvatten.

7 Oavsett hur stressad du är, se till att avsätta tid för en nyttig frukost. Ett sunt morgonmål hjälper dig att kontrollera sötsuget senare under dagen.

8 Effektivisera handlingsrundorna genom att förbereda listor över de ingredienser du behöver för att kunna laga enkla, snabba måltider under veckan. På så sätt har du alternativ till färdigmat och hämtmat när du är för upptagen för att lägga mer tid på matlagning.

9 Under veckor då du äter mer än vanligt kan du s-t-r-e-t-c-h-a din budget med motion.

10 Önska dig hälsorelaterade julklappar i år som kan ge dig ett nyttigare nytt år."

 

Fler tips inför julen från Viktväktarna:

Håll koll!
Visst kan det vara svårt och frestande att begränsa sig bland alla julgodsaker, men det är fullt möjligt att behålla de goda vanorna även under den här perioden. Håll koll på vad du äter med appen eller checklistan, så kan du äta både av julmat, knäck och marsipangrisar utan att gå upp i vikt – om du gör det i rimliga mängder.
Sätt din egen julprägel på maten. Julens kryddor och smaksättningar ger julkänsla utan att tillföra extra ProPoints värden. Julpynta dina favoritrecept med kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära och apelsin. Använd glögg i rödvinssåsen, hela kryddnejlikor i riset, saffran i fisksoppan och kanel i köttfärssåsen.

Julkrydda tillvaron!
De kryddor som vi traditionellt sett använder till jul används året runt i det orientaliska köket.
I indisk matlagning blandar man ofta kryddor som kanel och kardemumma, anis, saffran och ingefära. Hämta inspiration i det indiska köket och skapa din egen julkänsla.

Kanel. Använd kanelstång i grytor eller när du kokar ris. Pudra kanel över din gröt eller fil, i kaffet eller över ett skivat äpple.
Ingefära. Färsk ingefära, riven eller tunt skivad, ger en frisk smak med hetta.
Kryddnejlika används i inläggningar och kakor, till frukt och kött. Prova att lägga i några hela nejlikor när du kokar ris.
Saffran är inte bara lussebullar – den passar fint ihop med ris, och i rätter med fisk och skaldjur.

Sätt din egen julprägel på favoritrecepten!
Använd glögg eller julmust som såsbas eller i en köttgryta, krydda med glöggkryddor
Piffa upp köttfärssåsen med kanel
Apelsin och ingefära ger fin smak åt rätter med fläskkött eller fågel
Gör en krispig vintersallad med finstrimlad färsk rödkål, bitar av apelsin och fikon eller russin
Duka fint och skapa julstämning i ditt hem. Julkänsla vid matbordet fixar du enkelt med ljus, blommor, en fin julduk och gardiner i varma toner – allt detta är helt gratis i din ProPoints budget.

Varva ner och ladda om
Se till att ha en skön och trevlig jul med tid för avkoppling och mys med familjen. Den bästa julklappen ger du dig själv genom att hålla fast vid dina sunda vanor.
Ta dig tid för återhämtning och sköna långpromenader. Låt julledigheten bli en lugn period då du laddar batterierna på alla tänkbara sätt.

 


Ytterligare en artikel i ämnet. Här ger de tips både vad gäller GI-, LCHF- och viktväktardiet i jul.
"Så väljer du rätt på julbordet. Det här kan du äta enligt just din diet" :
http://www.aftonbladet.se/wellness/komiform/article15942089.ab
» Länk

    Artikel: "Snabblagat i julruschen":
http://www.viktvaktarna.se/util/art/index_art.aspx?tabnum=1&art_id=9201156
» Länk

      


Artikel:, "Den nyttiga julmaten":
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=937&tem=3
» Länk

 

Har ni några ytterligare tips?

 

Ha en härlig fjärde advent!

 

Pepp pepp! smiley 

Gillar

Kommentarer

 • 18 dec 2016 11:04

  Mycket bra tips! :)

 • 18 dec 2016 11:32
  Bella50

  Bra där mosel. Jag fortsätter som tidigare Är iaf min plan. 

  Akilleshälen är gott bröd...allra svårast är vört och mitt eget tunnbröd. 

   

  Senast uppdaterad 18 dec 2016 11:34

 • 18 dec 2016 11:53
  marre64

  Jag gör som jag gjorde förra julen. Äter det jag vill på julafton, de övriga dagarna håller jag mig till min plan. Kom precis på att julafton är ju på en lördag 😀👍🏼 Enligt min plan får jag äta vad jag vill alla helger 👍🏼Och vardagar är det åtstramning somgäller, så det blir ingen skillnad för mig med andra ord 🤗

 • 18 dec 2016 21:00
  chicha

  Min plan är att äta vad jag vill då jag är bortrest julafton- annandagen, då är det "fri-dagar". Sedan ska det reggas igen fram till nyårsafton, som ju är en lördag. 

  Tror den stora utmaningen för mig blir att inte bli för stillasittande utan få till rejäla promenader - eller om jag har tur kommer det snö så man kan åka skidor. 

  Är ju något under min målvikt nu, och vill inte komma alltför mycket över - inte mer än 1 kg.

 • 18 dec 2016 22:08

  Blir en fri julafton men, har gäster, och blir hundvakt intressant han är enmans hund, med undantaget, jag och min hustru fungerar med honom så lite strulig med folk, men är jag med så lyder han mig. Missad julafton i vikte planeringe för ner gång, räknad med midsommar den blev minus ett kilo, gick upp men rasade snabbt ner ett extra kilo, hoppas man gör det på julen med. Men den stora problemet var inflammationen i handen kostade mig mång kilon då jag blev stilla sittande.

  Så vi kör julen, med mat men inget socker, så fungerar det nog sockret som är boven i det mesta.

   

 • 20 dec 2016 22:07

  Tack för era kommentarer!  Jag börjar äntligen komma ned till den vikt jag hade förra veckan innan jag fuskade med både mat,  choklad och vin... Men det är så dags när det är julafton om några dagar,  då lär vikten skrida lite uppåt igen. Det har nog aldrig hänt att jag inte gått upp över helgerna,  minsta är väl 2 kg även om jag försökt följa alla råd. Viktökning har jag ingen lust med nu. Måste verkligen försöka att stålsätta mig och planera väl. 

Logga in för att skriva en kommentar.