icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1032586
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
14 januari 2016 13:27
6

Strategi och delmål

För att det inte ska bli för övermäktigt och kännas omöjligt att nå sin målvikt där borta i fjärran är det viktigt att ha många delmål. Jag brukar ha både en del små delmål som gäller varje dag, att ha klarat en dag till, samt delmål för varje vecka men också några större delmål. Jag skrev även om detta i mitt "tidigare liv" här på Matdagboken, "Många delmål är viktiga" http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15914419

Hur ska jag göra nu då?  Ett delmål är först och främst att gå ner så jag kommer i kjolarna som jag hade i höstas. Jag vet inte hur mycket jag gått upp sedan dess men det är ett steg som skulle kännas toppen för jag har två fina kjolar som ligger där oanvända nu. Jag sporras av att tävla lite med mig själv så jag ska starta igen med att anteckna hur mycket jag motionerar varje dag och sedan utmana mig själv att öka. Men jag ska ge mig själv lite tid nu att komma igång och inte ha för höga krav på mig själv. Den dagliga 1,5 timmen jag går till och från jobbet är ju jättebra och ett mål är också att promenera minst lika mycket på helgen. Jodå, jag gick även idag fast det var kallt. Det gäller bara att klä sig rätt. :) Sen ska jag ta tre kg åt gången som delmål som tidigare. Jag har kommit igång bra med att ha med mig sund mat på jobbet och det har funkat bra även hemma på kvällarna. En utmaning blir ju när man får besök som jag ska få i helgen också för då blir det lätt att tänka att "bara för den här gången" men jag ska försöka att äta sunt i alla fall och har även berättat för den som ska komma att jag vill att vi både äter sunt och motionerar i helgen. Ett mål är också att vara aktiv här på bloggen för det sporrar mig på något sätt.

Ja, men jag får väl börja så här tills vidare!  :)

Ha en bra torsdag!

Pepp pepp!

Gillar

Kommentarer

 • 14 jan 2016 15:01
  gasten

  Jag sätter upp ett mål varje vecka och månad och många delmål. Men nu har det gått lite dåligt ett tag, gick upp nästan 3 kilo under helgerna, som jag nu kämpar för att bli av med. Har ca 0,7 kilo kvar till den vikt jag hade innan jul. Vi får kämpa på med vikten !

  Pepp till dig !

 • 14 jan 2016 17:42
  Vad glad jag är att du är på gång igen. Dina blogginlägg var till stor hjälp för mig att verkligen komma igång. Jag blev så inspirerad av de. Så du kan säkert även inspirera fler att verkligen vilja komma igång. Blogga gärna. Kram och Lycka till Margitta!
 • 14 jan 2016 19:19
  Vad klok du är! Du har alla förutsättningar att fixa det! :-)
 • 14 jan 2016 19:29
  aregnisw

  Det är toppenbra att inte ha för bråttom men visst är det bra med delmål.

 • 15 jan 2016 08:23

  Tack för alla kommentarer och pepp tillbaks! :)

  Tack Margitta, det var snällt sagt, jag är jätteglad om jag kunnat hjälpa till på något sätt med mina blogginlägg :) Kram

 • 15 jan 2016 20:09
  Hur går det för dig chris48? Det var länge sen! Hoppas allt är bra!

Logga in för att skriva en kommentar.