icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
20 november 2013 12:23
2

Sprudlande glad!

Jag är på så himla gott humör på sistone- egentligen utan orsak :) Jag känner mig så sprudlande glad och får lyckokänslor hela tiden. Jag kan inte förklara det på annat sätt än att det beror på min träning. Vid träning ökar nivån av lyckofrämjande ämnen i hjärnan som serotonin, endorfiner och dopamin och jag tror det är det som jag känner av nu. Jag är så lycklig! :) :) Så här påverkas hjärnan enligt tidningen IFORM: "[FET]Serotonin[/FET]: Motion anses ha en positiv effekt på serotonin, som påverkar vår sömn och vårt humör. [FET]Endorfin:[/FET] Efter ca 20 minuters träning friger hjärnan endorfiner, som motverkar smärtor och ger en känsla av välbefinnande. [FET]Dopamin:[/FET] Friges i hjärnan efter träning. Påverkar hjärnans känslocentra och hjälper oss att känna glädje." Här är länken till artikeln "[KURSIV]Motion gör dig glad - i 12 timmar[/KURSIV]" om ni vill läsa mera. http://iform.se/traning/motivation/motion-gor-dig-glad-i-12-timmar [LANK]http://iform.se/traning/motivation/motion-gor-dig-glad-i-12-timmar[/LANK] Gick min 50 minuters morgonpromenad imorse och ikväll blir det step-aerobics igen! Jättekul! Ha det så bra allihopa! Nu kämpar vi vidare! :)

Kommentarer

  • 20 nov 2013 15:35
    hogis73
    Jag vet att man alltid hört det där om endorfiner "endorfinmissbrukare" som jag tidigare lite föraktfullt (avundsjukt?) kommenterat om löpare som är ute i ur och skur. Men jag tror jag verkligen har börjat hitta dem nu faktiskt. Det här riktiga jobbiga som sedan försvinner efter en stund när man sprungit en längre tid. Och välbefinnandet efteråt. Mycket bättre än känslan när jag har kastat i mig godis för att uppnå lite lycka för nuet och sedan sitter med ångestkänslor efteråt....
  • 20 nov 2013 15:50
    Nu springer inte jag men jag har ju motionerat mycket på sistone, promenerat och gympat, så jag antar att det är träningen som gör mig på så gott humör, jag kan inte komma på nån annan orsak, haha. Det känns superhärligt, eller hur? Jag känner nu att jag knappt kan sitta still, jag vill bara röra på mig mer och mer. Ja, eller hur, det slår alla gånger känslan när man ätit godsaker som man dessutom sedan oftast ångrar efteråt. Vore ju bra om man kunde börja att belöna sig med träning istället för godsaker :) Men det kanske går mot det hållet nu om man fortsätter vara på så här gott humör :) För den känslan vill man ju gärna behålla.

Logga in för att skriva en kommentar.