icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

806773
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
13 augusti 2019 09:01
8

Skadat knät - har någon tips (Bild)?

I torsdags när jag var ute och joggade i skogen så stöp jag, försökte stoppa fallet och "seglade" först framåt innan jag med fart slog i marken, tog emot med händerna och fick skrapsår men slog så först i knät och sen ramlade jag helt framåt och runt. Jag tänkte inte så mycket att jag skadat mig, gjorde ont förstås men tänkte främst vad klumpig jag är och tog mig upp och linkade hem. Blev skrapsår och blåmärke och värkte men ingen skarp smärta, jag tänkte det går väl över. Har ändå gått i helgen. Blåmärket har blivit större och knät är fortfarande svullet. Igår kväll märkte jag att knät knastrar högt när jag böjer det! Jag blev livrädd när jag hörde det men konstigt nog märkte jag sen att även det andra knät knastrar lite, har aldrig hört det förut. Kan det bero på svullnaden att knät knastrar högt? Jag har inte tänkt jag behöver gå till läkare med knät men nu blev jag lite orolig när det knastrar. Har ni någon erfarenhet av det?

a44813e8-b368-40ca-9a53-8b1def29fa4c.JPG

Kommentarer

 • 13 aug 2019 10:17
  fruragge

  Knastert kan bero på att du hållt knät stilla och inte böjt och bockat det som du brukar vilket gör att ledbrosket böir "torrt" när det inte pressas in ledvätska. Försök göra så djupa knäbö du kan ett par gånger om dagen så borde det gå över.
  Är det mycket svullet eller du har rejält ont så uppsök läkare är mitt råd :)
  Krya på dig 

 • 13 aug 2019 11:33

  Jösses det där har du slagit i ordentligt! Har du rengjort skrapsåret ordentligt så du slipper infektion av det. Det räcker att du duschar med ljummet vatten. Sen håller jag med om att du ska hålla knät i rörelse så att det inte styvnar. Följ med svullnaden och om den inte ger sig så sök hjälp. Just nu behöver du ju inte jogga men var i rörelse med benet. 

  Sköt om dig!

 • 13 aug 2019 22:16

  Tack så mycket båda två! Ska testa knäböj. Ja, rengjorde direkt när kom hem. Har promenerat lugnt varje dag så inte varit i stillhet men ja  haha, ska inte jogga riktigt än. Ska avvakta lite och se hur det går. Vet inte hur länge det är  normalt att ha blåmärke och svullnad. 

  Senast uppdaterad 13 aug 2019 22:17

 • 21 aug 2019 19:45

  Jag var till läkaren idag då knät fortförande är svullet (inte lika mycket men ändå) och molvärker. Ömmar också rejält på ena sidan knät. Läkaren sa att något kan vara skadat inuti och pratade om operation... och sände mig till sjukhuset och röntgen där. Som tur var var det dock ingen skelettskada. Vad glad jag är! Jag fick dock inte tala med läkaren efter röntgen så jag vet inte vad det då är som är felet och vad jag kan göra för att lindra. Jag vet inte heller om jag får jogga, var ju meningen att jag skulle vara med på Tjejmilen om 9 dagar. Hur som helst är det skönt att inget var brutet. 

 • 22 aug 2019 22:34
  fruragge

  Men vad konstigt att du inte fick en ordentlig återkoppling, kan du ringa dit och få närmare besked annars får du kontakta en sjukgymnast för att få reda på bra stabiliserande övningar så du inte förvärrar något

 • 22 aug 2019 22:51

  Tack för råd! Ja, jag tyckte det var märkligt att de bara sa du får gå hem och ingen förklaring vad jag då har för skada. När jag direkt ställde frågor om skadan sa sjuksköterskan att om det hade varit en skelettskada får man gå till akuten och annars bara direkt hem utan att prata med läkare. Jag ringde vårdcentralen imorse och sa att jag ville få tala med läkaren där som skrivit remissen för att få veta vad jag har för skada osv. Sjuksköterskan som svarade på vårdcentralen sa att jag inte fick tala med läkaren utan jag får ringa just sjukgymnasten som hör till den vårdcentralen och ställa frågor då de har tillgång till röntgensvaret, sa hon. Jag ringde och fick tid där imorgon så det är ju bra och jag hoppas få det utrett då. De borde ha informerat på sjukhuset att jag skulle kontakta sjukgymnast på min vårdcentral. Hur som helst hoppas jag det reder ut sig nu. 

  Senast uppdaterad 22 aug 2019 22:52

 • 22 aug 2019 23:48
  fruragge

  Lycka till 

 • 23 aug 2019 07:07

  Tack, tack! 

Logga in för att skriva en kommentar.