icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1003320
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
24 juli 2016 09:52
5

Resultat efter bortresa

Som jag har nämnt i ett tidigare inlägg hade jag en ny strategi i sommar när jag reste "hem" och besökte släkt. Jag bestämde mig att vara tydlig och bestämd mot släkten och mera sträng mot mig själv också. Jag har tidigare haft problem med att trots att jag sagt till att jag håller på med viktminskning så har ändå ingen hemma "accepterat" det och de har trugat och bjudit mig på allt möjligt och jag har haft svårt att stå emot. Det har slutat med viktökning och ibland till och med större sabotage då jag kommit ur mina rutiner. Jag har under min viktminskning gått ner i vikt på egen hand och inte mätt, vägt mat och det har gått bra men nu tog jag som stöd fram mitt gamla viktväktarmaterial och läste på igen och tog fram deras checklista. När jag kom hem till min mamma visade jag henne det och sa att jag följer detta nu till punkt och pricka så du vet. Jag satt och fyllde i checklistan och slog upp olika livsmedel vid köksbordet så att hon skulle se att jag verkligen gör det. Jag sa också i förväg vad jag tex tänkta äta till frukost och vad jag definitivt inte tänkte äta (fikabröd). När jag skulle hälsa på min pappa som älskar fikabröd och godsaker köpte jag med mig sådant till honom men köpte med mig en lättkvarg och frukt som jag åt. När syrran och jag skulle göra en dagsutflykt förberedde jag med att ta med en sallad och frukt också. Några frestelser utsattes jag för tex att syrran när jag besökte henne dukade upp en massa nybakat fikabröd framför mig. Helst den incidenten är jag glad att jag orkade stå emot. Vid några tillfällen åt jag lättglass med bär men det rymdes inom dagliga "matransonen". En gång lagade mamma också en helt annan middag än hon sagt och den var så kaloririk med gräddsås mm att jag valde att bara ta några tuggor och äta sallad och annat nyttigare på matbordet istället. En annan sak som var jobbigt är att min mamma aldrig äter lunch och det har alltid varit ett problem för mig då jag hälsar på för jag blir för hungrig. Hon brukar antingen inte ha någonting alls mellan frukost och middag eller så har hon fika emellan. Om det blir fika ju lätt man äter sig mätt på fikabröd. Denna gång köpte jag soppor och frukt som jag fixade till mig själv som lunch. Sen så åt jag smörgåsrån ibland. Till middag gjorde mamma faktiskt också alltid en stor sallad som komplement så där kände jag att hon stöttade mig för det brukar hon inte laga varje dag annars. Jag var ute och gick eller joggade också varje dag och en dag fick jag syrran att följa med att gå i en nationalpark. Allt gick rätt bra faktiskt och för första gången gick jag ner i vikt efter att ha besökt mamma/släkt. Jag gick ner 1,1 kg på en vecka! Det kändes helt otroligt och som ett bra steg mot att kunna leva ett sunt liv även då man är bortrest. Det konstiga är att sedan jag reste därifrån så har viktminskningen gått sämre. Jag fyller fortfarande i viktväktarnas checklista som stöd så jag har ätit exakt även senaste veckan. Vikten har pendlat lite upp och ner, 100 gram hit och dit. Men det är en annan historia.

Gillar

Kommentarer

 • 24 jul 2016 10:19

  Strongt gjort att fullfölja din filosofi så även när du är med släkten! Vet hur svårt det kan vara. Kan inte påstå att jag lyckas lika väl som dig...

 • 24 jul 2016 15:47

  Toppen bra minna vänner börjar med lära sig, och nu ser dem själva resultatet

 • 24 jul 2016 19:03
  gasten
  Bra gjort! Pepp, pepp!
 • 24 jul 2016 21:13
  Tack, tack allihopa! :-)
 • 25 jul 2016 21:00

  Bra jobbat!

Logga in för att skriva en kommentar.