icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1170823
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
12 mars 2018 15:39
5

Otakt och smarriga semlor

Jag har hamnat i någon sorts otakt. Känner mig obalanserad igen pga all stress på jobbet. Jag är oftast jättetrött och slut och har inte ork att tänka på något mer än jobbet och sedan ta mig hem. Jag vill så gärna ta itu med vikten igen och ena och andra dagen gör jag allt som planerat, äter sunt och motionerar men så plötsligt glömmer jag bort det igen och tröstäter en massa och kan inte sluta. Sedan kommer jag på att jag ju ätit helt "fel" och börjar om äta äta sunt igen men så blir det på samma vis om en dag eller två. Jag vet ju att jag egentligen kan gå ned i vikt och jag vet inte varför det går så upp och ned just nu och jag spårar ur hela tiden. Det beror väl till stor del på att jag inte mår så bra i allmänhet och att det är så stressigt på jobbet så jag inte har någon energi, men det blir ju inte bättre av att äta osunt och vara överviktig. Jag måste ta nya tag igen, det känns som att allt "haltar" nu. Efter en jäklig dag på jobbet så är det enda jag vill att gå och köpa något onyttigt som en semla och vräka i mig. Ja, de har semlor än på "min" affär och goda är de. Funderar på om jag måste helt sluta med godsaker för jag har så himla svårt att sluta äta när jag väl börjat och vill bara ha mer och mer. Jag har allid intalat mig att jag kan äta vad jag vill och att jag visst kan äta bara en viss mängd och tex godsaker bara en gång i veckan och visst kan jag det en period, till och med år. I längden ser det dock ut som att jag har svårt att säga stopp. Jag börjar "unna mig" och sen går allt på tok. Det är inte medvetet men stressen gör att jag blir så sugen och jag inte riktigt tänker på vad jag gör. Sen när jag upptäcker det så är det svårt att återgå till de bra rutinerna, suget bara fortsätter.

Nåja, det är bara att ta nya tag och kämpa på.

Kommentarer

 • 12 mar 2018 16:56
  Bella50

  Du har hamnat i en ond spiral med alla dina stressiga arbetssituationer. Det blir tydligen inte lugnare när du byter heller...

  Ursäkta att jag frågar men ...Hur orkar du ? Hur prioriterar du ? Vad är viktigast för just dig ?

  Hoppas du finner lugn och ro någon gång . Hur gick det med utlandsjobbet ?

   

 • 12 mar 2018 17:42

  Inga funderingar på att sjukskriva dig en period och komma ifatt med livet och måendet? Känns som att du har alldeles för hög belastning på jobbet och som Bella skriver, den blir ju inte mindre heller.

 • 18 mar 2018 17:22

  Tack för kommentarer. Ja du Bella, hur jag orkar vet jag knappt själv. Jag har prioriterat jobb då jag var arbetslös i flera år för ca 12-15 år sedan fast jag sökte massor av jobb och det är min skräck att bli det igen. Men egentligen vill jag ju som jag nog har nämnt i olika inlägg här prioritera hälsan och mer fritid. Jag har sökt andra mindre stressiga jobb men inte fått något. Jag har inte fått svar från jobbet jag sökte utomlands än  det var nyss deadline.

  Ladyfat,  jag har varit hemma sjuk någon dag när jag varit så totalt matt. Ibland har jag tänkt att jag nog behöver en längre sjukskrivning men jag har hankat mig fram, fram till kvällen, fram till helgen, fram till nästa kväll. Trots att jobbet är så krävande så tycker jag att det är kul, så jag har saker att se fram emot och tänker att ok, snart blir det dags för det eller det och då har jag ingen lust att sjukskriva mig även om jag är matt. Men vi får se hur länge det går. Jag söker andra jobb också som sagt. Tyvärr känner jag mig dock rätt så nedsatt i kapacitet då jag blir trött för ingenting och till och med har börjat känna ångest och panik av all press. 

 • 18 mar 2018 19:47
  Bella50

  Det låter ju inte alls hälsosamt detta  😲

 • 23 mar 2018 20:07

  Du har symtom på utmattning och borde verkligen sjukskriva dig innan det går riktigt illa! frown Tänk inte på att skaffa ett nytt jobb än, det är inte lösningen, din stress har redan gått så långt att du behöver tid att ladda batterierna igen. Det är iaf mina tankar när jag läser det du skriver. Ta hand om dig!

Logga in för att skriva en kommentar.