icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1611448
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
7 december 2016 08:30
10

Motivationslistan - resultat fördelar - vilka mål har jag nått?

En av sakerna jag har gjort för att motivera mig angående viktminskningen är att jag skrev en lång lista med alla fördelar med viktminskning, från smått till stort, och har läst den varje gång motivationen börjat svaja. Nu har jag faktiskt inte tittat på den på ett bra tag. Listan är ca 50 punkter lång, och i början läste jag den varje dag för att få motivation. Det gav mig jättemycket motivation att påminna mig själv på det sättet.

När jag tittade på min lista insåg jag att min motivation var indelad i fyra kategorier:

1. Hälsa dvs alla hälsovinster man får med att inte vara överviktig, äta sundare och röra på sig mera. Detta är ju egentligen det viktigaste, att må bra och vara frisk/friskare.

2. Utseende. Ja lite fåfänga från både en själv och andra, hur man blir sedd och ser sig själv.

3. Psykiska fördelar dvs alla känslor som man har som överviktig och inte mår riktigt bra och som förändras när man blir smalare och sundare.

4. Aktiviteter. Allt kul som man antingen fått försaka eller inte orkat med, inte velat göra lika mycket pga sin övervikt.
 

Så hur ser det ut nu då jag gått ner över 25 kg i år (-30 kg jämfört med för tre år sedan då jag skrev den ursprungliga listan). Finns det saker jag kan checka av redan nu med drygt 5 kg kvar till målvikt?


Här är några punkter som jag känner jag redan har uppfyllt.
Punkterna är inte i någon prioritetsordning.

 • Må bättre, bli friskare
  Ja, jag mår definitivt bättre, känner mig både friskare och gladare.
   
 • Förebygga sjukdomar, diabetes och hjärt-kärl
  Ja, -25-30 kg borde vara ett plus för hälsan.
   
 • Smalare/snyggare/attraktivare
  Ja, jag är både smalare och snyggare nu om jag får säga det själv.
   
 • Problem böja mig ner minska
  Jag har inga som helst problem att böja mig ner till golvet nu. Detta är en av sakerna som jag tänker på nästan dagligen, att wow, hur lätt det är att dra ur kontakten till mobilen tex, kontakten är nere vid golvet. Jag känner mig vig.laugh
   
 • Kläder passar bättre
  Kläder passar redan mycket bättre även om jag har en bit kvar. Men det är en stor glädje att överhuvdudtaget hitta kläder i min storlek i butikerna. Jag känner mig helt annorlunda överhuvudtaget då jag klär mig, det känns så "lätt". Det är en otroligt skön känsla.
   
 • Bli sedd igen
  Ja, jag upplever att folk ser mig på ett annat sätt nu. Jag är inte osynlig längre på samma sätt.
   
 • Gladare
  Ja, det tycker jag att jag är. Jag är superglad att jag gått ner 25 kg i år. Jag kan nästan inte tro det.
   
 • Få bort "stormage"
  -25 kg är ju borta så visst är jag mycket smalare fast magen är nog det sista som försvinner på mig då jag är äppelformad så jag är inte där riktigt än men på god väg.
   
 • Mindre benvärk, stela ben?
  Jag hade mycket benvärk och stela ben för tre år sedan då jag vägde 30 kg mer än idag. Nu kan jag inte ens minnas när det hände mig senast. Jag hade de senaste åren börjat känna av att benen nästan var som "styltor" om jag suttit ett tag, så stel så jag kunde knappt gå.Jätteskönt att det är borta, orsaken vet jag inte men inte kan det vara sämre att jag är lättare i kroppen.
   
 • Mindre ryggvärk
  Har i stort sett ingen ryggvärk alls längre men som punkten ovan svårt bevisa vad det beror på. Regebunden motion och viktminskning borde vara positivt i alla fall.
   
 • Problem att inte hitta kläder
  Ja, detta har jag inte haft nu på ett bra tag, det problemet existerar inte längre! Vilken känsla att slippa leta och leta och leta som förut.
   
 • Mindre andfådd
  Ja, jag har rätt bra kondition nu fast jag inte har tränat på gym eller gympat i år men jag har promenerat varje dag och så sprang jag hela sommaren. Jag blir sällan andfådd nu.
   
 • Mer energi
  Ja, det har jag! Alla promenenader och sund mat har varit toppen för mig.
 •  
 • Orka springa igen
  Ja, jag orkar springa nu och jag har t.o.m. sprungit Tjejmilen i höst på 64 minuter!
   
 • Bättre kondition
  Ja, det har jag definitivt!
   
 • Mindre problem med luftvägar/astma
  Jag har inte känt av ansträngningsastma sen jag började med viktminskningen och jag vet att regelbunden motion är jättebra mot det.
   
 • Mera motivation
  Ja, jag känner mig glad och inspirerad överlag. Jag tror också att mina dagliga inlägg i bloggen "Vad har varit bra idag" har motiverat mig och fått mig att fokusera på det positiva.
   
 • Minskad risk göra illa sig
  Ja, det tror jag både för att jag känner mig mindre klumpig nu, har bättre balans och är även mera tränad.
   
 • Mindre stress
  Ja, jag tror den regelbundna motionen hjälper mot stress och fast jag har haft mycket stress nu också med allt möjligt så tror jag att det hade varit värre om jag inte hade motionerat så pass mycket och ätit sunt.
   
 • Mindre sötsug
  Ja, jag har mindre sötsug nu även om jag åker dit ibland nu med.
   
 • Lättare bada badkar igen (och kunna ta sig upp...)
  Absolut! Det märkte jag när jag var hemma sist hos min mamma som har badkar och jag kände mig lätt som en fjäder.  
   
 • Känna mig stolt över mig själv och min prestation
  Ja, det är jag!
   
 • Mindre byst
  Ja, det har jag fått och det vill jag ha då jag har så stor byst ändå så det är jättebra att den minskar.
   
 • Roligare att gå ut!
  Ja, det är det!
   
 • Lättare resa, tex mer plats i flygstol (vissa flygbolag har ju minimalt med plats)
  Ja, det är det!
   
 • Rymmas riktigt i små toalettbåsar, omklädningskabiner mm (tex utomlands ofta jättelitet plats)
  Ja, jag ryms mkt bättre nu, har inga problem.
   
 • Roligare att solsemestra och ta på bikini
  Har inte varit än men det ser jag redan fram emot. Jag skulle våga åka till en strand nu i alla fall!
   
 • Gå på finfest i festklänning (och hitta klänning i ens storlek)
  Ja, det är jättekul!
   
 • Roligare fotografera och bli fotograferad
  Ja, jag har redan börjat fotografera mig själv igen (trots lite rynkor, hihi). Undvek det i många år för jag inte ville se mig själv då jag var så stor.

 

Jag har inte tagit upp alla punkter här och alla har inte uppfyllts än heller men som sagt många är redan uppfyllda och det är sååå härligt!!! Tänk vad saker och ting kan förändras på relativt kort tid!

 

Jag tror jag ska skriva en ny lista eller skriva om den lite utefter nya mål nu framöver för ny och fortsatt motivation när jag närmar mig och så småningom når målvikt!

 

Ha en trevlig onsdag!

Pepp, pepp!laugh

Gillar

Kommentarer

 • 7 dec 2016 08:39
  Tita

  Bra tankar och en "hjälpsam" lista att bocka av! Det sporrar!

   

 • 7 dec 2016 09:19

  Vad bra att göra en lista man kan bocka av och gå tillbaka och titta på för att bli påmind om varför man gör det här. Ska nog själv skriva en. Tack för tipset! 👍

  Vilken grym resa du gjort. Får mig att bli väldigt peppad att fortsätta☺

 • 7 dec 2016 09:38
  Wancai

  Jösses, vilket jobb du har gjort.  Vilken fantatiskt lista du gjort. Den peppar mig jättemycket.  Jag ska skriva av den och ha som pepp. För det peppar verkligen att se alla fördelar, det är så MYCKET du har fått med. Tack!

 • 7 dec 2016 10:39

  Härlig lista, det mesta stämer jag in i, kan köpa byxor i vanliga afärer nu, men nu är problemet jag liger på den vanligaste storkeken så det är utplockat, föru fans det bar nåra par i min storlek då var de alltid slut.

 • 7 dec 2016 12:11

  Tack, tack! Kul om det kan hjälpa någon annan också.
  Pepp, pepp! smiley

 • 7 dec 2016 12:37
  chicha

  Vilken underbar läsning! 

 • 7 dec 2016 15:10

  Tack  ja, det känns bra! smiley 

 • 22 jan 2018 20:46

  Vilken bra lista och så himla gött att kunna bocka för, check på den, liksom. Det längtar jag också efter... alltså blir det att göra en liknande lista för mig, bara för glädjen att få checka längre fram wink

 • 23 jan 2018 10:55

  Grym lista, bra inspiration! smiley

 • 23 jan 2018 17:01

  Tack! smiley

Logga in för att skriva en kommentar.