icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1050025
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
16 februari 2014 11:53
13

Många delmål är viktiga

För mig är det viktigt att ha många delmål. Jag har delmål ungefär vart tredje kilo och har en lista där jag prickar av när jag uppnått respektive delmål. Det är både jämna kilon som -5, -10 ,-15, -20 kg osv men även delmål som gäller BMI-gränser och att komma under tex 90, 80, 70 kg och få en ny siffra i början (alltså 89, 79, 69). Sen har jag dessutom andra delmål som att komma i vissa kläder igen som jag växt ur eller att kunna köpa en mindre storlek. Mitt nästa större delmål är att då jag om knappt två veckor ska gå på en stor fest här kunna hitta en fin klänning och känna mig någorlunda smal. Jag har varit och tittat och det finns i min storlek! Jag avvaktar att köpa nån än så den inte blir för stor :) Det ska bli så kul! Ett stort delmål är att till Midsommar kunna gå på midsommarrean och köpa klänningar och tunikor som jag inte kunnat göra på många år pga inget passat. En hel del delmål gäller motion, att utöka och orka med mera. I början var mitt mål att promenera varje dag. Sen utökade jag till att även gympa varje vecka och sen ta fler pass. Jag skriver upp all motion och kan se hur mycket jag rör mig varje vecka och gör statistik på det. Ett delmål är att börja jogga och orka jogga 5 km. Nu har jag ju fått knäproblem så jag vet inte om det är realistiskt. Men vi får väl se. Jag hade ju fått en bra rutin med gympa 3-4 ggr i veckan (funktionell konditionsträning, karate, zumba, step-aerobics) men nu har jag ju lugnat ner mig pga knäproblem. Men mitt mål är att fortsätta med denna gympa. Att bli starkare och smidigare, få bättre kondition, orka mera. Med så här många delmål så blir viktminskningen aldrig tråkig :) Min målvikt som var 40 kg bort då jag startade med min viktminskning kändes ju nästan ouppnåeligt (Nu har jag gått ner ca 23 kg). Men fokuserar man på att nå -3 kg först och främst, sen -3 till, då känns det hela plötsligt mycket lättare och kul när man kan pricka av att man klarat det. Ett steg i taget! Ha en skön söndag! Nu kämpar vi vidare! Pepp pepp!

Gillar

Kommentarer

 • 16 feb 2014 14:00
  Håller med dig helt! Med många delmål så känns det lättare att ta det lilla steget idag som är en del av en helhet. :-)
 • 16 feb 2014 14:04
  melynta
  Verkligen bra jobbat Mosel! Pepp :)
 • 16 feb 2014 14:12
  Verkligen bra jobbat och håller med dig att delmål är viktigt och gör det mer peppande
 • 16 feb 2014 18:17
  Åh vad inspirerad jag blev av att läsa ditt inlägg, många bra tips ! Ska verkligen också börja och lägga upp delmål. ;O)
 • 16 feb 2014 14:49
  Det är delmålen som gör det roligare
 • 16 feb 2014 14:54
  Donnina
  Ja jag instämmer, nu har jag ca 5 hg kvar till ny siffra = en 8 i början!! Och sen -5 till Valborgsmässoafton =[FET] 85[/FET] -5 till den 14 juli då min svärdotter fyller 50 år = [FET]80[/FET] - 5 i mitten av oktober =[FET] 75[/FET] och nya vinterkläder - 5 till: MÅL, Nyårsafton =[FET] 70 kg!!![/FET] Sen får vi se men jag tror jag nöjer mig där. Nu kämpar vi vidare med glatt humör, då går det lättare!
 • 16 feb 2014 15:29
  Tack så mycket för alla trevliga kommentarer! :)
 • 16 feb 2014 16:56
  Imponerande och väldigt sant!
 • 16 feb 2014 20:45
  Tack [KURSIV]kulla67[/KURSIV], vad roligt att höra :)
 • 16 feb 2014 22:36
  Jyskan
  Har 3 kilo kvar till mitt delmål... Och det kommer belönas med nya träningskläder så jag längtar verkligen dit! :) Du har ju minskat massor så delmålen funkar verkligen för dig, super bra jobbat!
 • 17 feb 2014 00:45
  Tack :) Ja, utan delmålen hade det nog varit svårt.
 • 21 mar 2014 12:30
  sund14
  Så duktig du är! Kul att läsa din blogg och dina delmål, vilket satte fart på min dalande motivation. Nu ska jag också sätta mig ned och göra egna trovärdiga delmål. Fortsatt lycka till!!
 • 21 mar 2014 12:36
  Tack så mycket [KURSIV]sund14[/KURSIV]! Lycka till du med, pepp pepp! :)

Logga in för att skriva en kommentar.