icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1003199
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
27 juli 2016 21:54
9

Klimakteriet?

Jag vet inte om jag är på väg in i klimakteriet men senast året har min mens varit jätteoregelbunden efter att ha varit exakt hela mitt vuxna liv. Då jag haft rörigt omkring mig har jag inte riktigt koll men vet att det gick månader utan mens tills jag i november förra året plötsligt fick en mens som aldrig tog slut! Normalt brukar den vara 3-4 dagar men det fortsatte och fortsatte i två veckor plus att det var ovanligt rikligt och jag ringde till kvinnokliniken på min arbetsort för att få hjälp. Dessutom har jag börjat få svår mensvärk varje gång. Först höll jag knappt få komma dit, det låter inte som ett problem sa de. Jag vill ju inte fortsätta att ha mens dag ut och dag in, jag kände mig också helt slut. Till sist fick jag komma dit. Då säger läkaren att han är tveksam pga att jag är så ung, att ej troligt att det är klimakteriet. Jag var då 45 som jag inte ser så onormalt ungt? Han sa kunde vara andra sjukdomar så de tog nåt test men ultraljudet gick inte att se tyvärr. Jag tolkade det som att jag var för tjock. Det gick inte att se för mina tarmar sa han. De var ivägen för äggstockarna... Jaha. Jag fick en medicin som skulle stoppa mensen. Som tur var stoppade den upp efter några dagar. Jag frågade läkaren vad ska man göra nu för att reda ut varför mensen är så oregelbunden nu, men han bara ryckte på axlarna. sen dess har mensen fortsatt varit oregelbunden och nu har jag varit utan i 3-4 månader igen. Så dök den upp igår och idag fick jag så fruktansvärda smärtor så det går inte att beskriva, mensvärk alltså. Jag trodde nästan jag skulle krevera. Sån enorm smärta att svetten bröt ut och jag svettades och frös om vartannat. Jag tog Alvedon men inte förrän efter fem timmar bet det på mig trots att jag tog flera stycken. Kändes som jag skulle svimma nästan för benen vek sig under mig. Fem timmars kval. Vad 17 är detta?! Är det symptom från förklimakteriet eller vad är det? Är det meningen att man ska få ett sånt här h-e nu i framtiden? Finns det verkligen inget att göra åt det?! Någon som vet? :-(

Kommentarer

 • 27 jul 2016 22:03
  Bella50

  Att man kan komma i klimakteriet yngre än vad du är vet  jag...men sådana smärtor vet jag ingen orsak till.

  Jag tycker du ska söka igen...för så vill ju ingen ha det , även om det inte är varje månad.

  Det kan ju vara ett tecken på ankommande klimakterium. Så hade jag det...hoppade hit och dit...varade länge när det väl kom...för att sluta helt efter något år eller två. 👍

  Minns inte helt...

   

   

 • 27 jul 2016 22:28
  Kanylia

  Hej Mosel,

  har liksom du filurat på detta med balans och obalans bland kvinnliga hormoner. Det är svårt att få hjälp inom vården med detta tycker jag. Det finns en kvinna som heter Mia Lundin, svensk sjuksköterska som vidareutbildat sig och verkat i USA med främst kvinnohälsa och med inriktning inom funktionell medicin. Hon har hemsida bl.a. och en bok som heter Kaos i kvinnohjärnan som handlar om det du tar upp här.

  Anna Sparre har en lång intervju med henne i sin hälsopod 4health, du hittar den både på Annas hemsida och i iTunes exempelvis. Lyssna på den! Det avsnittet innehåller massor med ledtrådar och även trick på hur komma till rätta med en del. Det är din kropp och du behöver inte ha det så här illa. Lycka till och ta hand om dig.

  Vänliga hälsningar 

  Kanylia

 • 27 jul 2016 22:28

  Sök på endometrios och kolla om det kan stämma in, även om det i och för sig brukar komma i tonåren och försvinna i klimakteriet - inte tvärtom. Men be i alla fall att få en andra åsikt av en annan läkare om de vägrar att gå vidare. Akuta smärtor i samband med mens låter konstigt i mina öron, om man inte haft tidigare.

 • 27 jul 2016 22:29
  paloma

  Jag hade också punktlig mens, sedan kom den tätare och varade flera veckor. Jag blev innlagd för hyvling, men när jag blivit sövd och klar strejkade maskinen. Jag fick en 3 veckors mens till, sedan tog den slut. Jag behövde inte göra ett nytt hyvlande, mensen tog slut ändå.

  Du behöver kolla om du har för tjock slemhinna, det görs med  ultraljud och är den för tjock kan det bli som du beskriver. Du ska inte ha så ont, det måste utredas ordentligt.

  Bara stå på digsmiley

 • 28 jul 2016 06:38

  Jag befinner mig själv i förklimakteriet, är 53. Det där med oregelbundna långvariga blödningar känner jag igen men inte smärtan. För att minska längden på blödningarna använde jag mig tidigare av bioidentisk progesteronkräm. 

 • 28 jul 2016 07:01
  paloma

  Ska tillägga att jag är 52 år och har inte haft mens på över 2 år, mitt började krångla i 45 års åldern. Det finns ett test som visar om du är i klimakteriet.

 • 28 jul 2016 09:37

  Det är vanligt med ökade menstruationssmärtor när man kommer över 35-årsåldern sade min gynekolog. För mig började det strax innan 40 års ålder, både kraftig ägglossningssmärta och kraftig mensvärk. Fått bra smärtlindring utskrivet av läkare på vårdcentralen. Jag har nästan aldrig haft mensvärk under mitt liv innan detta.

 • 29 jul 2016 00:34
  Tack så mycket för alla tips och kommentarer! Smärtan gick som tur var över. Jag hade jätteont i min ungdom också men inte sen dess förrän förra hösten då detta elände startade med smärtor framförallt första dagen vid mens. Endometrios har faktiskt en läkare trott jag har pga att jag för 14 år sedan började få cystor varje månad som också gav upphov till svåra smärtor men de smärtorna är som knivhugg som sedan sakta domnar bort. Ja herreje, mycket får man vara med om. Jag ska kolla igenom alla era tips så snart jag hinner och se om jag kan komma ett steg närmare en lösning eller lindring i alla fall.
 • 29 jul 2016 00:39
  En läkare sa till mig för övrigt då för 14 år sedan att de smärtor jag fick då, de månatliga cystorna som sprack och gav fruktansvärd smärta, är kvinnokrämpor som man får leva med...

Logga in för att skriva en kommentar.