icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1320079
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
21 mars 2019 20:27
3

Känner du till hjärntrötthet?

Någon som har erfarenhet/kunskap om hjärntrötthet? Jag har utmattningssyndrom med bland annat hjärntrötthet, är glömsk och har svårt att tänka och svårt med koncentration och få saker gjorda mm, kan inte läsa/ förstå vad jag läser, har svårt hänga med i konversationer och tv-program, är slut för det mesta. Jag har varit sjukskriven ett halvår men det är i stort sett likadant. Min läkare och psykolog säger motsägelsefulla saker, att det kan ta år innan det blir bättre medan de samtidigt säger det är konstigt att det inte märks förbättring efter 6 månader. De tips jag fått är meditation/mindfulness och (sakta) promenader samt att försöka göra så mycket jag orkar men att annars acceptera situationen, inse att jag är sjuk, vila och ta dagen som den kommer. Jag har gjort precis det, vad mer kan jag göra och är det verkligen konstigt att jag inte är bättre än? De sa att du är i mycket dåligt skick, sämre än du själv förstår. 

Nu tycker de att jag ska börjar jobba igen fast jag inte blivit bättre men det känns ju inte alls möjligt. Jag förstår inte hur det ska gå till och hur ska jag bli bättre då?

Det är hemskt att inte längre orka och att inte längre känna igen sig själv. Jag blir lite orolig då det håller i sig. 

Gillar

Kommentarer

 • 22 mar 2019 09:35
  pralin

  du jag  känner igen mej,har  de  kollat sköldkörteln.? 

 • 22 mar 2019 10:36
  Kanylia

  Hej Mosel, 

  jag har läst din blogg några års tid nu och följt din kamp på avstånd.

  Jag har en sjukdom som heter ME/cfs sedan drygt 16 år tillbaka och jag har lyckats få bukt med hjärndimman till en hög procent. 

  Det första jag gjorde för hjärnan var ren tur! Jag provade äta enligt strikt lchf och efter ca 3v drogs slöjan av total förkorkelse undan, ett personligen magiskt ögonblick. Idag använder mitt system fett istället för socker som drivmedel och jag fokuserar på näring. 

  1. Jag vill påstå att din hjärna är inflammerad.

  2. Våra hjärnor behöver kolesterol och animaliska aminosyror för att fungera väl. 

   

  Två av frågorna jag ställt mig själv har varit vad kan jag göra själv och vad skapar inflammation? 

   

  Stoora frågor.

   

  Det jag kom fram till är att jag kan styra vad jag stoppar in i mitt system. Jag kan lära mig om kroppens biologi. Jag kan träna på att andas bra och röra mig balanserat. 

  Det jag har gjort är att jag börjat äta kött igen. Rött kött fullt av carnitin, lysin, fettlösliga vitaminer, mineraler mm. Ägggulor, fulla av B, fisk, fiskrom, skaldjur mm. för omega 3, zink mm. Smör, helst opastöriserat så alla enzymer finns kvar. Inälvsmat is da bomb! Hjärta innehåller q10 och för mig är det både en humörhöjare och energiboost.

  Det jag oxå har gjort är att jag tagit bort alla vegetabiliska oljor och begränsat mitt intag av grönsaker. Grönsaker har antinutrienter som ex. lektiner som påverkar upptaget av näring. Veg oljor har en hög andel omega 6, högre än animaliska fetter och ”modern” kost skapar obalans mellan omegafetterna, det verkar vara en pådrivare av låggradig inflamation. Tagit bort all gluten ur maten. Gluten innehåller Bl.a. zonulin som påverkar tarmgenomsläppligheten i tarmarna. När partiklar f. mat kommer ut i kroppen tas de hand om som ”farligheter”.

  Minimerat mejerier men personligen verkar jag kunna hantera lite grädde i dagsläget men inte ost. Getost verkar vara ett bra val för många pga kassein2.

  Mitt råd till dig är att prova en strikt lchf kost i 4 veckor med ordentligt med protein och minst 70% fett utan vegetabiliska oljor och se hur det funkar för dig om du inte ännu provat det. Omställningen blir enklare ju långsammare du fasar ut kolhydraterna och ju mer fett du äter. Extra salt de första veckorna gör oxå livet lättare. Det kan komma omställningsproblem men när hjärnan kickar igång är det guld. Skit i vikten och fetträdslan dessa veckor.

  Hatar du det efter 4v så har du provat något annat än det du gör idag vilket inte fungerat väl för dig de sista åren.

  Livet är ditt, kroppen är din, valet är ditt!

  All lycka Mosel!

  /Kanylia

  PS: har fler små knep för hjärnan men detta är en början, men OM du hittar en sån gammal värmelampa från typ 70-talet på en secondhand, köp den! DS:

  Senast uppdaterad 22 mar 2019 11:46

 • 22 mar 2019 19:07

  Tack för era kommentarer!

  Pralin,, jag har glömt att fråga dem om sköldkörteln, måste göra det. 

  Tack Kanylia för tips! 

   

Logga in för att skriva en kommentar.