icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1662072
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
15 maj 2021 08:35
4

Den långa korta vägen (Bild)

 

 

68d41bd3-eb4f-447d-9293-fa89b157419f.JPG

 

Häromdagen sa en kompis till mig att allt var svårare för henne än för mig, att hon minsann måste kämpa med viktminskning mm. Vi pratade i telefonen men jag kände det som att jag bara ville stanna och stirra på henne och säga varken ser du eller hör du mig? En del är förblindad och ser bara sig själv och sina problem. Jag tappade lite ord för att det så konstigt att säga till en som kämpat med vikten så länge och fortfarande är överviktig. Bilden passar inte riktigt in på den historien men den visar att folk tror att man mysteriöst lyckas med saker utan att behöva kämpa då det i verkligheten oftast är mycket jobb bakom. Jag kände mig provocerad. 

Kommentarer

 • 15 maj 2021 08:45
  Bella50

  Jag har upplevt att många inte ser...eller inte vill se att man lyckats...men det bottnar nog i ren avund. 

  Avstår att säga nåt positivt om man lyckats o.s.v.

  Ingen fattar vilket jobb det ligger bakom...trugar med godsaker och förstår inte ens järnvilja ( för det mesta) att tacka nej till "skräpmaten ".

  Vissa har bara sig själv och sitt...

  Senast uppdaterad 15 maj 2021 08:46

 • 15 maj 2021 10:28
  Digitali

  Det jag ser i din text är att din kompis är en energitjuv som du bör stänga ute, lättare sagt än gjort. Läste precis en bok av Lena Skogholm Bemötandekoden som jag försöker använda mig av mot min chef. 

  ​Lycka till och tänk på dig själv man får inget gratis i sin viktresa 🌺

 • 15 maj 2021 16:22
  gittan52

  Oj, jag skulle nog ha gått i gång på alla cylindrar om någon sa så till mig!

  Förmodligen skulle jag sedan fråga personen, som när man pratar med barn, om hen kunde utveckla sina tankar och fortsätta fråga. Inte för att jag kanske var intresserad utan för att personen i fråga kanske skulle inse att kommentarer var orealistisk.

  Jag tycker liknande situationer är så intressanta!

  Däremot ser jag inte personer som avstått att kommentera min nya kropp, 20-22 kg senare, som avundsjuka. Kanske är de som jag, kommenterar inte utseende alls eller också har de, om jag träffar dem ofta, sett mig kropp minska utan att egentligen tänkt på det för att det gått sakta.

  Jag hade bra betyg i skolan, men jag fick dem inte gratis. Min syster hade dyslexi och gick i sk ”hjälpklass”. Kanske var det där jag lärde mig att min egen klapp på axeln var gott nog, eftersom så mycket fokus lades på min syster som det var så ”synd om”. Vi skulle ju ta hänsyn till det, därför fick jag sällan beröm, för hon kunde ju bli ledsen då.

  Nyfiken på hur ert samtal fortlöpte!

  (bra bild)

 • 16 maj 2021 13:18

  Tack för kommentarerna! Ja, jag kämpar vidare med allt, inget kommer gratis. Åtminstone för de flesta av oss. 

  Jag blev som sagt paff men sa ju ifrån och att jag ju också måste kämpa varje dag! Det är inte så att det är "lätt" för mig. Ja, lenhal tyvärr känner jag att du har rätt i att min kompis är en energitjuv. Det här är inte första gången. Hon har samma jargong när det gäller alla problemområden, att hon har det " sämre"  och det provocerar mig att hon ser det som en tävling där jag har det "jättebra" (trots utmattning och hjärntrötthet...) och "lyckas med allt" (fast det gör jag inte alls) medan hon har det jättedåligt och det är synd om henne fast det ärligt talat nästan låter som påhitt från hennes sida. Hon vill vara ett offer eller en martyr. Jag minns inte att hon var så här förr men med åren har det här växt och dyker upp i stort sett alla samtal tror jag. Hon vinklar saker till att hon har sämre förutsättningar fast det inte är så, oftast ärligt talat helt tvärtom. Märkligt.

  När det gäller viktminskning säger hon att hon vill gå ner i vikt men hon vill inte äta sundare och följa en metod för viktminskning. Hon går bara upp i vikt. Hon påstår att hon inte kan följa någon metod för att om "någon säger jag ska göra något så gör jag tvärtom".  Att det är svårt för henne för.... Jag har försökt resonera att ja men det ju du själv som väljer metod för din hälsas skull och jag har gett förslag på jättegoda recept mm men hon blir aggressiv och säger att "hon vet !!". Hon verkar ju inte vilja för man går ju inte ned i vikt av sig själv men det tror hon tydligen att jag/vi gör.  Jag har gett henne tips att skriva ned för- och nackdelar med viktminskningen också för att få se svart på vitt vad man kämpar för men hon vägrar det också. Det konstiga är att hon pratar om att hon vill gå ned i vikt i nästan varje samtal men gör inget åt det utan låter mest bitter om någon annan lyckats.

Logga in för att skriva en kommentar.