icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1170815
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
16 mars 2018 18:49
13

Cellförändringar och konisering

Jag blev livrädd idag när jag hittade ett brev som hade kommit bort men som till sist kommit fram till mig. Brevet var från ett sjukhus där det stod att jag har cellförändringar (jag gjorde en undersökning på en vårdcentral i december) och att de hittat cellförändringar och att jag är kallad till ett ingrepp som heter konisering, där en bit av livmodertappen tas bort för undersökning. Jag blev helt kall. Jag ringde upp kvinnokliniken där som menade att det är mer eller mindre rutin, att det görs så många osv och att det inte är någon fara etc men jag blev inte så mycket lugnare. Om det inte är någon fara varför ska de skära bort som hon sa en bit stor som en tumnagel. Jag blir också så orolig då det var länge sedan jag gjorde en undersökning före den senaste så jag är rädd då tiden går om det skulle vara något farligt att det hinner gå så lång tid, blir fyra månader efter undersökningen som jag får komma till sjukhuset om några veckor i april (och var många år sedan innan jag var på en undersökning före den i december).

Jag googlade lite men vågar knappt läsa.

 

Har någon av er gjort ett sånt ingrepp?

 

 

Kommentarer

 • 16 mar 2018 19:12
  dollster

  Hej Mosel!

  Jag har också haft cellförändringar (grad 1) och har fått göra en konisering för 2 år sen. Själva ingreppet gjorde, enligt mig, inte ont. Läkaren bad mig hosta till och då, under själva hostningen, knipsade hon bort en bit. Det som däremot sved lite var när hon penslade på någon ättikslösning som skulle göra att själva slemhinnan (?) och livmodertappen (?) skulle reagera och svullna och hon kunde se bättre med sitt mikroskop.

  Jag fick också vänta i många månader från själva beskedet till undersökningen och det var påfrestande.

  Jag fick efter detta lämna cellprov varje år istället för vart tredje och nu vid senaste provet hade alla förändringar försvunnit av sig själv. Eftersom de är borta och allt "såg bra ut" sist så är jag åter tillbaka i treårsintervallet.

  Håller tummarna för dig! 🌟

  Senast uppdaterad 16 mar 2018 19:13

 • 16 mar 2018 19:19
  dollster

  Jag får nog revidera min senaste kommentar. Det en kolposkopiundersökning samt en biopsi jag gjorde och ingen konisering.

 • 16 mar 2018 19:21

  Tack dollster för ditt svar och vad bra att dina cellförändringar försvunnit. Vad betyder "grad", grad av vad och hur vet man vilken "grad" det är? Eller det är förstås det man får svar på då efter provet? Jag är orolig. Jag tänker väl mest pga att det var så länge sedan förra undersökningen och vem vet hur långt det gått om det skulle vara något farligt. Barnmorskan jag pratade med avdramatiserade det hela som att det var ingenting men det vet man ju inte. Ja, inte blir det kul att gå och vänta på svar heller, till mig sa de att svar tar ca 6 veckor efter själva koniseringen som ska göras om knappt tre veckor.

 • 16 mar 2018 19:22

  Jaha, ok dollster.

 • 16 mar 2018 19:27
  dollster

  I mitt brev från med kallelse till biopsin hade de graderat mina cellföränringar till en etta på en tregradig skala. Det stod inget om någon sådan skala i ditt brev? Alla Landsting gör kanske inte likadant?

  Jag förstår att du är orolig. Var det väldigt längesen du gjorde ett cellprov senast?

 • 16 mar 2018 19:50

  Nej, det står ingenting om grad utan det står bara att en tid har reserverats för mig för behandling av cellförändingar och att en del av livmodertappen ska tas bort med sk diatermi och sändas för mikroskopisk undersökning. 
  Ja, det var rätt många år sedan, jag minns inte riktigt, jag har ju flyttat runt så mycket så har missat de där kallelserna man brukar få. Kom på det före jul och ringde och bokade en undersökning på eget bevåg. Nu kom svaret.

   

  Senast uppdaterad 16 mar 2018 19:52

 • 16 mar 2018 19:54

  Hej !

  Jag vill inte på något sätt förringa din oro men det är väldigt vanligt med cellförändringar - ca .30.000 kvinnor får det beskedet varje år.

  Cellförändringar behöver inte alltid heller vara av elak art , många är helt ofarliga förändringar.

  Ytterligare 

  en positiv aspekt i detta är att de kallar dig 4 månader efter undersökningen, hade de ansett att det var något farligt hade de agerat snabbare.

  Det är både bra och dåligt att det finns så mycket att hitta att läsa på internet - om du vill kan jag rekomendera 

  https://www.cancerfonden.se/om-cancer/gynekologisk-cellprovskontroll

  cancerfondens sida som är balanserad och informativ.

   

  Hoppas du finner lite ro i detta besked 

  Kram

 • 16 mar 2018 19:59

  Tack 8veckor! Jag ska försöka att inte oroa mig för mycket.

  Ja, jag hoppas att de kallar mig efter så lång tid är något positivt och inte bara ett tecken på de långa köerna.

  Senast uppdaterad 16 mar 2018 19:59

 • 16 mar 2018 22:30
  Bella50

  Håller en tumme för bra besked. 👍

 • 16 mar 2018 22:41

  Tack Bella!

 • 17 mar 2018 08:02

  Håller också en tumme eller två. Jag ska på undersökning på måndag så vi får väl se vad det visar...  Min tanke är hos dig heart

 • 17 mar 2018 09:25
  aregnisw

  Håller också tummarna heart

 • 17 mar 2018 12:01

  Tack!

Logga in för att skriva en kommentar.