icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

mosels blogg

1273228
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
7 april 2014 23:08
5

Boka bara in 60%!

Jag har i tidigare inlägg berättat om de böcker jag läst/läser just nu som handlar om tidsplanering och självförtroende, att nå sina mål och drömmar. Jag läste en bra grej som jag kört nu i 5 dagar som jag vill dela med mig av. Det är ofta så att man har jättemycket att göra och är uppbokad till max både på jobb och hemma. Detta leder ofta till stress och en känsla av otillräcklighet. Man hinner inte med och listan är nästan lika lång fast man kämpat en hel dag. Detta leder omedvetet också till att självförtroendet får sig en törn. -[KURSIV]Jag hinner inte med mig![/KURSIV] Knepet jag läste är att man ska planera sin dag noggrant. Jag har ju även tidigare gjort "att göra listor" men detta är mera detaljerat och blir därför också ett bättre hjälpmedel. Man skriver en lista på allt som ska göras (helst i Excell så man kan sortera sen) och sedan noterar man följande saker. Kategorierna skiljer man åt genom A,B,C eller 1,2,3 som man själv vill. [FET]Uppgift [/FET] [FET]Tidsåtgång[/FET], hur länge beräknar jag att det tar att göra denna uppgift. Om det är en stor uppgift kan man dela upp den i många små uppgifter. [FET]Hur akut är uppgiften?[/FET] Där kan man dela in uppgifterna i 3 kategorier, akut, mellan och inte alls akut.) [FET]Hur svår är uppgiften?[/FET] Jättesvår, mellan, lätt [FET]Hur viktig är uppgiften? [/FET]Det kan vara så att en sak som i sig inte är akut ändå kan leda till att något som är viktigt för dig, förenklar arbetet och gör andra uppgifter lättare. Likadant där tre kategorier. Jätteviktig, mellan, inte så viktig. Finns det en [FET]deadline[/FET] noterar man det. När uppgiften [FET]startar[/FET] och när man [FET]avslutar [/FET]den skriver man också i en kolumn. När man fyllt i allt har man en lång, lång lista på allt som måste göras som man sen allt eftersom kan sortera ut de mest akuta arbetsuppgifterna. Sen kan man välja att ta alla lätta uppgifter som tar kort tid tex så kan man stryka en massa punkter på en gång osv osv. Sen gör du en plan för varje dag en vecka framåt först och främst (men gärna längre om man vill). Där skriver man ner klockslag och bokar in vad man ska göra respektive dag och så plockar man uppgifter från den större aktivitetslistan och in på respektive dag. Finessen kommer här: Du ska bara boka in [FET]60%[/FET] av tiden! För det mesta är det nämligen så att det händer oväntade saker både på jobbet och hemma. Plötsligt kommer en ny arbetsuppgift som måste göras ögonaböj eller det kommer ett besök mm. Likadant hemma, saker och ting händer och tiden försvinner som man egentligen hade bokat in för nåt annat. Saken är ju den att man jobbar ju ändå hela dagen men för att ta det oväntade i åtanke så planerar man alltid bara in 60% av den tid man har till förfogande. Detta gör faktiskt skillnad, jag har provat nu i 5 dagar. Istället för att man planerat göra för mycket och inte hinner med och känner sig stressad och otillräcklig så hinner man nu med alla punkter som är inplanerad! Man känner sig nöjd istället för stressad. Sen så kanske man ändå har tid kvar och då finns det inget som hindrar en att lyfta in en till punkt på att göra listan som man egentligen skulle göra imorgon. Det får en att känna att man är före i planeringen istället för efter. Men kom ihåg om man har tid över så ska man även där ta en uppgift som tar 60 % av resterande tid. I boken så skriver de mest om att använda detta knep på jobbet men jag har använt det hemma också Det gör en stor skillnad. Jag har prövat det i fem dagar nu och jag har fått så mycket gjort och känner mig nöjd över vad jag har presterat och mindre stressad. Värt att prova om man tycker man har det för stressigt. Sen ska man gå igenom planen varje kväll inför morgondagen och justera, stryka det som gjorts och ändra om något nu blivit mer akut, eller om nåt kommit till. En till sak de rekommenderade förresten är att man ska göra saker klara till 80%. De menar att 80% oftast är bra nog och varför ödsla extra energi på sista 20% om man kan göra andra uppgifter under tiden. Tydligen tar de sista 20% också mera kraft av en så om man nöjer sig med 80% så sparar man också energi. Detta måste jag säga att jag har lite svårt med för jag är nog en person med tendens att vara överambitiös men jag ska prova. Varför ödsla med energi i onödan. Så detta var några av tipsen som jag läst. Kanske någon av er också kan ha nytta av det. Jag tyckte det var fiffigt. God natt! :)

Gillar

Kommentarer

 • 9 apr 2014 06:38
  Superbra tips Mosel, jag ska testa. Jag jobbar ju också mest hemifrån och kämpar med att hitta bra struktur så det här hoppas jag kan funka. En snabb fråga bara. Hur många timmar per dag räknar du som 100%.
 • 8 apr 2014 07:00
  För att inte tala om hur nöjd man är när man lyckats göra något litet som inte var planerat, som att vattna blommorna eller byta handdukar. Då känner jag mig både effektiv och avstressad.
 • 9 apr 2014 07:16
  Man ska räkna de timmar man har till förfogande så har man redan tex möten inbokade ska man räkna bort den tiden, likaså måste man räkna bort tid för lunch/middag mm. En vanlig arbetsdag räknar jag är 8 timmar så 60% är då knappt 5 timmar man kan planera. Jag märker att jag nu i början ändå är lite överambitiös och gärna vill lägga på mer timmar men finessen är ju att man ska känna att det är hanterligt och det är bättre att lägga till uppgifter om man hinner än att man måste flytta över dem till nästa dag. Sen så har jag testat att även göra det hemma med hushållsarbete och annat jag måste fixa hemma. Då tänker jag likadant och räknar bort tid som redan är uppbokat och så har jag kanske 4 timmar till förfogande på kvällen då planerar jag in 2,5 timme. Hoppas att denna planering hjälper dig. Jag tycker att det är väldigt finurligt. I slutändan gör man tror jag faktiskt mera än vad man gjort förut bara för att man tidigare stressat då man sett den långa listan. Nu kan man pusta ut och känna sig nöjd att man är KLAR och det är psykologiskt viktigt tror jag. Lycka till! :)
 • 9 apr 2014 07:50
  Låter bra, ska genast testa! Och igen dina resultat är oerhört imponerande. Det måste vara en fantastisk känsla att vara under 70! Stort Grattis!
 • 9 apr 2014 08:04
  Tack så mycket! Ja, det är helt underbart, jag är såå glad! :) Pepp pepp! :)

Logga in för att skriva en kommentar.