icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Har gjort detta ett antal gånger förut de senaste åren. Två gånger lyckades jag nå normalvikt. Första gången, sep 2013, började jag att ta itu med min övervikt som smugit sig på och gick ner ca 30 kilo på mindre än ett år (totalt över 35 kg) och vägde vid starten då det mesta jag någonsin vägt nästan 100 kg och gick ned till 63 kg. Tyvärr fick jag ett bakslag ganska kort tid därefter och gick upp över 20 kg på ett halvår i samband med en stor flytt och allt vad det innebar. Jag tog tag i viktminskningen igen i jan 2016 gick ned ca 25 kg igen till normalvikt. Sen har jag gått lite upp och ner sen dess men inte nått normalvikt. Ifjol sommar (2018) var jag 6-7 kg ifrån när jag tappade taget. Nu gör jag denna resa för sista gången, "so help me God". Nu måste jag lära mig att hålla fast vid normalvikt! Jag tycker inte egentligen att det är någon större konst att gå ned i vikt bara man är envis och följer sina rutiner men svårigheten för mig är att hålla vikten när man nått normalvikt. Mitt problem är att jag "glömmer" bort min vikt och hälsa när andra saker händer i livet så problem med relationer, flyttar, nya jobb etc, har tagit bort mitt fokus från min hälsa och "plötsligt" har jag gått upp ca 20 kg igen. Började med viktminskningen igen i januari 2019. Jag följer "gådieten" och om någon är intresserad av att läsa lite mera om hur jag gått tillväga se ett tidigare inlägg här: http://www.matdagboken.se/?p=blogg&BloggID=15910872

För övrigt började jag springa för några år sedan och har varit med på två Tjejmilen där jag sprungit en mil på ca 60 minuter och mitt mål är nu att springa för tredje gången hösten 2019.
22 november 2013 15:50
4

Att äta eller icke äta – efterrätter…

Jag är en riktig gottegris när det kommer till fikabröd och efterrätter. Jag älskar sånt och därför är jag extra glad att jag lyckats begränsa, i största möjliga mån undvika efterrätter sen jag började min viktminskning (förutom då jag var bortrest). Det är extra svårt då jag äter ute sex dagar i veckan och förutom soppa, sallad, huvudrätt (ofta fisk, kyckling eller kött) och ris, potatis eller pasta ÄVEN ingår efterrätt varje dag! Det kan vara allt från olika puddingar (typ chokladpudding men även med andra smaker, ananas-, vanilj-, körsbär- kaffe-, nötsmak), yougurt, kvarg med bär, stora bullar, chokladbitar eller frukt. Det är inte alla dessa alternativ varje dag utan det finns ett par alternativ per dag. Efterrätterna är placerade först så de är det första man ser då man kommer in i matsalen och om det är kö så får man stå och beskåda dem ett bra tag... Jag har ingenting jag inte ”får” äta men jag försöker naturligtvis att begränsa alla onyttiga saker då jag vill gå ner i vikt. Jag tillåter mig att äta vilken efterrätt jag vill då och då men ”får” inte äta puddingar varje dag förstås, som jag nog egentligen skulle vilja... I början så tänkte jag att jag kan äta en tredjedel eller halva puddingen men det fungerade inte, jag åt upp hela... Jag bestämde då att om det finns frukt så ska jag i första hand ta det. I andra hand tar jag en yougurt. Jag känner mig så duktig då jag passerar alla puddingar och grejer med en apelsin på min bricka, haha. Men jag tar en pudding ibland och jag tror jag njuter extra mycket av den efterrätten då jag inte äter det så ofta. Jag köper inte hem kakor och annat som jag vet jag blir frestad av utan jag begränsar mitt ätande av efterrätter till vardagar i samband med lunchen. Då kan jag inte ”råka” ta mer och mer. Min filosofi är att jag får äta vad jag vill men i rimlig ”dos”. Men visst är det en utmaning. Då och då dyker frestelserna upp men senaste tiden har jag känt mig jätteduktig. Om jag blir sugen på nåt sött så tar jag en frukt. Det är ju också jättegott! 

Kommentarer

 • 22 nov 2013 16:31
  Starkt!
 • 22 nov 2013 16:42
  Tack så mycket [KURSIV]elm010[/KURSIV]! :) Ja, jag försöker att vara stark. Det lyckas inte alltid.
 • 22 nov 2013 22:34
  Bra jobbat att välja de nyttigare alternativen men bra också att du tillåter dig själv att njuta av något du verkligen vill ha ibland också =)
 • 22 nov 2013 23:18
  Tack [KURSIV]Aneleh89[/KURSIV]! Ja, jag försöker att lära mig att äta mer sunt , inte förbjuda saker utan att kunna äta allt med måtta.

Logga in för att skriva en kommentar.