icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
27 oktober 2015 18:10
2

Praktik på mammografin

Igår och idag har jag varit på praktik i Luleå, mammografiscreening. Jag ser tuttar, tuttar, tuttar överallt, för att citera Hjalle och Heavy.

Det är så spännande, från minsta minsta till största största kan det skilja så mycket i innehåll. Bröst innehåller körtlar, bindväv och fett. Med åldern tillbakabildas körtlarna och fettet tar över. Men oavsett storlek kan brösten innehålla olika mycket av delarna. Imorse var det en tant vars bröst var helt tomt på körtlar, bara fett och lite bindväv, röntgenbilden var nästan helt jämngrå, körtlar och bindväv blir vita i olika ljusstyrka.
Och en annan tant hade massor av körtlar, trots åldern.
En undersökning blev avbruten eftersom hon började spruta mjölk, hon hade en 4-månaders bäbis hemma som ammades.

Det jag har problem med på mammografin är bristen på genustänk. Alla benämns kvinnor och i min genusmedvetna värld är en kvinna inte bara någon med bröst och livmoder, en transkvinna är en kvinna, även om hon inte opererat varken neovagina eller bröstimplantat. En transman kan lika gärna få bröstcancer, även efter bortopererade bröst och testosteronbehandling och jag undrar om transmän automatiskt kallas till screening trots manligt personnummer. Genusvärlden är mindre lätt att navigera i, men väldigt intressant.

Jag älskar röntgenbilder. Konventionella röntgenbilder, alltså typ mammografiscreening, benbrott mfl är så vackra. Som grafitteckningar. De minst estetiskt tilltalande bilderna är från magnetkameran. Jag kommer nog njuta, estetiskt sett, i mitt framtida jobb som röntgensjuksköterska. Men jag tänker också jobba kvar lite på vårdavdelning som sjuksköterska, för det är trevligt att följa sjukdomsprocesserna eller resan mot ett friskare liv (och resan mot döden, min absoluta favorit!).

Nåja.
Maten har fungerat ganska bra, trots dippar under helgen med avsmakning av finsk lakrits och en liten daim. Har inte haft tid om morgonarna att kolla vare sig vikt eller ketoner, upp klockan 5 och hasta till bussen.
De hade en kaffeautomat på hälsocentralen och jag kan ha råkat bli beroende av kaffe- och chokladblandning. Mest för att kokossmöret jag annars har i kaffe och te hade blivit surt och jag var för trött igår för att göra nåt. Landade i sängen vid 20.30 och sov till 5.

Måste planera för att ha färskt kokossmör med mig nästa vecka när jag kommer vara på sjukhuset för den kliniska mammografin. På deras röntgenavdelning vet jag att de har kaffeautomat också med olika val. Och kiosk. De har seriöst en kiosk i personalrummet. Massor av smågodisar och småchoklader, bara att ta snask och stoppa ner motsvarande summa pengar i en kassa. Fruktansvärt lockande och svår att stå emot. Det är likadant på den avdelning jag ska jobba på under jul och nyår indecision
Herregud, att bara ha socker liggande löst sådär, de kunde väl i alla fall ha haft en automat så att en inte bara kan gå förbi och haffa en choklad i farten coh stoppa ner i fickan?

Nåja, imorgon blir det ägg och fett för att komma i fas igen.

Biild från radiopaedia

Gillar

Kommentarer

 • 28 okt 2015 07:05
  Ankan123

  Så härligt att läsa om din fascination för ditt jobb. Jag förstår dig helt och fullt fast jag jobbar med teknik (fordon). Är man fascinerad av sitt jobb så gör man ett bra jobb och mår bra under tiden. En superb kombination.
  Är du inte ett dugg rädd för döden längre?

  // Ankan

 • 28 okt 2015 08:39

  Jag är jätterädd för att dö, fast mer för att dö på ett ovärdigt och okontrollerat vis, liksom smärtsamt. Jag vill helst bli nedsövd sista tiden, fast det beror iof på sjukdom osv. Jag är rätt övertygad om att får jag levercancer, pankreascancer eller dylikt som jag vet är smärtsamt och ger förvirring så kommer jag nog överdosera smärtstillande och god sprit för att välja hur och när själv, att bara få glida in i dimman. Får jag välja helt fritt tar jag en stor hjärnblödning, lite huvudvärk och sen BAM ner i backen, inga krusiduller eller utdraget lidande, jag vill helst inte vara medveten om att döden står i dörren.

  Jag har jobbat på en avdelning med mycket blodcancer, och annan cancer, det är spännande och mycket givande att få vara med på resan. Från inläggning för observation och utredning, till de olika behandlingarna och följderna av den. Vissa blir friska och vi kan vinka hej då och vissa blir det inte och de kan följas till slutet. Ibland kan denna kontakt vara under flera år innan slutet och det blir en väldigt speciell relation som jag verkligen tycker om.

  Teknik är också roligt, det har vi en del av både på vårdavdelningar och MÄNGDER på röntgen :D

Logga in för att skriva en kommentar.