icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

ama7166s blogg

90.5 kg 65 kg 1210
9 February 2024 16:03
7

Mitt hälsosamma år 2024

På nyårsafton på hotellet i Alingsås så fick jag ett uppvaknande. Det var där och då jag bestämde mig att för att göra något åt min vikt och kondition. Jag kontaktade min läkare och frågade om det fanns någon möjlighet att få hjälp av någon medicin för att gå ner i vikt och att få träning på recept. Detta var möjligt och läkaren sa att då gäller det att du lägger om din kost och äter nyttigt samtidigt och tränar regelbundet. Sedan tre veckor har jag nu hållt på med min viktresa och det går jättebra vilket är skönt. Jag äter inga sötsaker, äter mindre kolhydrater, mindre fett, mer protein och tre måltider om dagen och inget på kvällen. Sötsuget är helt borta, likaså kvällsätandet. Tränar gör jag två till tre gånger per vecka. Väger mig en gång i veckan (tisdag). Ser fram emot våren och sommaren. Har också fått kostschema från en vän som går på överviktsenheten. Jag äter ca 12-1300 kcal per dag. 
vad har ni för kost/diet? Hur många kcal äter ni?Vad fick er att börja? Dela gärna med er! 

Kram och lycka till😊💪😊

Gillar

Kommentarer

 • 9 Feb 2024 16:22
  BirtheX

  Hej AMA71. Det som fick mig att starta den här gången var en inledande siffra på vågen jag aldrig sett förut. Det i kombination med stigande ålder gjorde mig väldigt rädd. Rädd för livsstilssjuikdomar såsom högt blodtryck och diabetes t ex... Så.. ja här är jag nu. Jag äter Low Carb och low calorie.. dvs LCLC.. Inga snabba kolhydrater men ordentligt med grönsaker, protein och en del fett. Grattis till din beslutsamhet... det verkar övertygande.. Min beslutsamhet fortsätter också sen i julas...

 • 9 Feb 2024 17:57
  MagganD

  Stort välkommen hit till Matdagboken! Helt rätt ställe för att peppa och peppas! laughyes

  Kickstart är ett bra val. Färdiga menyer och peppande mail under hela perioden. Jag har själv kört keto kickstart. laugh

  Jag räknar inte kalorier, men eftersom jag registrerar så ser jag ju hur många jag äter. *skrattar*

  Jag kör 18:6 (på helgen, som idag, blir det nog 19:7). Under mitt ätfönster, som alltså är sex timmar, så äter jag (på vardagar åtminstone) bara lunch vid 12 och middag vid 17-17.30-tiden. Sedan jag började med detta för bara ett par veckor sedan, får jag i mig 1.000 - 1300 kcal ungefär.

  Jag äter ganska strikt lchf. Mitt primära mål är inte att gå ner i vikt utan att må bra. Det är en långsiktig livsförändring som jag jobbat på till och från i flera år. Sedan min nystart 1 oktober 2023 har jag gått ner 11 kg. Nu har jag ett bmi på 27. Men jag bryr mig inte om bmi heller. *skrattar*

  Jag gjorde en gastric bypass 2008, då vägde jag 124 kg. Min maxvikt vet jag faktiskt inte, men förmodligen omkring 140 kg... Jag är 166 cm lång.

  Det som är mina framgångsfaktorer är inte bara att "sköta mig", utan också att registrera här på matdagboken, och att använda bloggandet här. Jag skriver och läser. Vi peppar varandra, delar tips och recept och följer varandras resor - oavsett vilken metod vi valt! 

  Som sagt, du är SÅ välkommen hit! Hoppas du ska trivas. Fortsätt blogga och lycka till!

 • 9 Feb 2024 18:47
  gittan52

  Välkommen till MD. Här finns ”gamla rävar”, nya medlemmar och ”återvändare”.

  Läste din presentation och du är absolut inte ensam!

  Du undrar vilken kost/diet vi äter. Förr var nog min kost år LCHF-hållet men senaste året har fokus varit att hålla mitt blodtryck på en bra nivå utan medicin och då har jag dragit ner ganska mycket på fettet. Lite mer åt det du beskriver att du äter.

  Så bra att du tagit kontakt med sjukvården för att få stöd! yes

  Det som fick mig att börja med min viktresa var nog att vågen visade 104 kg och jag hade svårt att knyta skorna. Tack och lov, får jag nog erkänna, blev jag uppsagt från mitt arbete, men ett års arbetsbefriad tjänstgöring. Det blir början till min hälsoresa!
  Sedan har viktredan gått lite upp och ner, men nu 13 år senare har jag cirka 26 kilo mindre att bära på.

  Nu har jag passerat 70 år och hoppas att jag ska finnas till för mina 3 barnbarn många år till. Det är framför allt de som är min inspiration att behålla min nuvarande vikt och ha ett bra blodtryck och blodsocker.

  Om du är plusmedlem och känner för att jobba mot ett mål, tillsammans med andra, så är du hjärtligt välkommen till gruppen Målvikt. https://www.matdagboken.se/grupper/grupp/maalvikt-2024

 • 10 Feb 2024 08:46
  Bella50

  Bella här..en av de gamla "rävarna" härinne...som liksom inte kan "släppa taget" om MD sedan januari 2015. Det är det absolut bästa grupp man kan vara i...ett härligt gäng helt enkelt yes

  Min allra sista viktresa började med att jag slutade röka dec-14...och för att inte öka ännu mera i vikt startade jag härinne med LCHF / 5:2 jan -15.

   Sen har jag bytt metod och inriktning till 16:8 / LCLC. 

  Önskar dig en härlig resa mot ett friskare lättare DU.

  Håll oss uppdaterade om hur det går...och fråga gärna.

  Det finns mycket klokhet här i gruppen.

  Välkommen hit säger även jag yes

 • 10 Feb 2024 09:41

   

  Bra beslut 🙂 man kommer till en gräns.

  Började, igen, för att blodtrycket var kasst. Vägde 115kg. Orkade inte så mycket, knäna är så krokiga att de går i alla fall sönder lite långsammare med mindre vikt.

  Hittade en läkare som hjälper mig med läkemedel och uppföljning, med det och matdagboken här så går det bra än sålänge.

  Äter allt men inte alltid. Har inga förbud och njuter av allas recept jag vill testa. När jag inte blir för stressad av livet fyller jag i matdagbokens registrering och får lite mer koll. Önskar att jag fyllde i varje dag men minskar all stress jag kan för att må bättre. Har kronisk migrän och försöker jobba heltid vilket går sådär men mår på det hela bättre i kroppen och kan gå ut och gå igen. Tappat över 25kilo men tränar inte mer än jobbet och promenader. Stödet i vardagen här är så bra och att man får skriva av sig. 

  Äter runt cirka 1200 till 1500 kcal per dag och har en fri ätardag (nåja, inte helt fri men lite åt det hållet) om jag ser att det är för lite lägger jag på något som jag inte skriver in men vet är ok.

  Senast uppdaterad 10 Feb 2024 09:44

 • 10 Feb 2024 12:01

  Jag har försökt att gå ner till målvikt med hjälp av bla Viktväktarna o div olika dieter hela mitt vuxna liv. Från att jag va ca 18 år till 47 år. Hade hjälp av medicin (xenical) och tappade ca 17 kg. Naturligtivs gick jag upp dem kilona igen. Tänke efter att jag slutade med den att naturligtvis kommer jag fixa det på egen hand men jag misslyckades naturligt vis och gick upp allt igen. Började med Viktväktarna igen i januari förra året o det funkade knappt och jag tog kontakt med vården i slutet av juni  fick orlistat stada för att gå ner i vikt. Och det är det bästa beslutet jag har tagit. Blev erbjuden sprutor men det tackade jag nej till för jag anser att den medicinen behöver diabetiker bättre. Iallafall så har jag fått hjälp av vården med medicinen men jag måste samtidigt hålla koll på på mängden kalorier jag äter, fick även en dietist som jag har kontakt med. Äter ca 1400 kalorier om dagen och tränar ca 3 ggr i veckan. Började på 90,4 kg i januari förra året och nu är vikten ca 74 kg och har 73 kg som målvikt. Så 1 kg kvar till mål. Vet att jag har det jobbigaste kvar o det är att hålla vikten .fick reda på av läkaren att jag kommer att behöva hålla koll på kosten o vikten resten av mitt liv. Släpper jag kontrollen så kommer jag gå upp allting jag har kämpat bort. 

 • 10 Feb 2024 18:19
  BirtheX

  Så otroligt bra gjort lucas06. Grattis till att vara så nära målvikt.. Och ja visst är det så att det är nu det stora arbetet börjar. Klok läkare låter det som du haft. Jag har bara börjat från mina 90 kg och ska ned till 76 kilo sisådär....Jag vet också att jag alltid behöver hålla kolla på intaget, resten av mitt liv. 

  Och visst är det så att sötsuget och kvällsbegäret är borta som du skriver ama71. Det blir ju så när man väljer mer noggrant vad man stoppar i magen.

Logga in för att skriva en kommentar.