icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Thoths blogg

93 kg 66 kg 18568
6 June 2022 09:27
2

Svårare när partner är hemma?

I lördags kom så äntligen maken hem. I Maj har han sovit 17 nätter borta och nu senast var han borta 8 dygn i Norge. Det är SÅ skönt att ha honom hemma igen. Lördagen hade jag bestämt, handlat och lagade maten men i söndags ville han äta burgare till lunch och sen hade vi försenad födelsedagsmiddag för 17åringen som fyllde i slutet av maj. 17åringen ville ha birria tacos och självklart var det det som serverades. Önskemat på födelsedagar är självskrivet i vår familj.

Hamburgarna kostade definitivt mer än de smakade. Maken hade köpt färdiga färska biffar på affären, 407 kcal bara för två såna. Jag åt med salladsblad (tycker oftast att brödet är torrt och för mycket när det är köpebröd) och trots det drog lunchen iväg snabbt och hamnade på runt 600 kcal. Han hade glömt köpa ost och det får en väl vara tacksam förwink

Birria tacos. som var nytt för oss, innebär långkok av nöt tills den blir som "pulled beef" i en sås. Man tar upp köttet (vi hade högrev och oxsvans) och river isär det med en gaffel. Sen doppar man tacobrödet i såsen och steker, under tiden man steker lägger man på det rivna köttet och ost och viker ihop. Jag skippade brödet och åt det rivna köttet med grönsaker och guacamole och lite riven ost. Närmare 800 kcal ändå. Men absolout gott och 17åringen var jättenöjd, vilket är det viktigaste. Till efterrätt hade jag bakat rabarbermuffins, som smakade riktigt bra. Jag åt en medan övriga i sällskapet åt både 2 och 3 stycken.

Maken vet att jag försöker går ner i vikt, hur viktigt det är, varför det är viktigt och han stöttar mig till 100% men det är så klart svårt för honom att tänka kalorier (särskilt nu när han varit bortrest så långa perioder med bara korta stopp hemma) och han är kocken i familjen och älskar matlagning. Han vill gärna lyxa till maten hela tiden också och då blir det svårare för mig att hålla nere kalorierna. Har tänkt att det ska bli ännu lättare när vi går på semester men nu tror jag att det kommer bli svårare... 

Idag är det Sveriges nationaldag och maken och jag tar med oss lunchen (lyxiga surdegsmackor med lax, pepparrotsost och ägg) till ett närliggande naturreservat och promenerar upp till "utsiken" och äter lunch där. Barnen, tonåringarna, tackade vänligt med bestämt nej till att följa med. Till middag ska vi grilla spett i olika former, med en god bulgursallad (dvs bulgur med lök, tomat, koriander i) och en "sallad sallad". Till efterätt blir det jordgubbar med mascarponeoströra och krossade kex i botten. En favorit efterätt här hemma. 

Hoppas alla får en fin ledigdag. Det har varit behövligt med lång helg för mig.

Gillar

Kommentarer

 • 6 Jun 2022 23:27
  babs2

  Förstår att det är svårt när andra vill vara med och bestämma, men nu blir det ju vardag ett tag och då kanske du får bestämma vad du vill äta och de andra bestämmer för sig. Vi är båda hemma och sambon behöver gåupp i vikt. Han fixar sina frukostar och luncher, både planerar och lagar (planeringen har vi på en lista på frysen). Middag äter han oftast samma som jag men när jag tar bara grönsaker kompletterar han med potatis eller pasta.  Mellanmål fixar vi var för sig, jag tar oftast frukt  (sen en vecka tillbaka) och han äter mackor och eller glass. Tänk på att helgdagarna är färre än vardagarna och maken och sonen önska mat på helger och till vardags får de antingen äta samma mat som du eller laga sin mat själv.heart

 • 7 Jun 2022 09:55

  Här är det maken som är kocken, medan jag oftast står för planeringen. Förutom om han sett något han absolut vill testa eller är sugen på något. Det var inga problem i april (när han var hemma). Vi äter ganska "vanlig svensson mat" så jag kan oftast ganska lätt justera min tallrik med tex mer grönsaker, skippa ev. sås eller liknande för att hålla mig inom de kalorier jag vill. Men på semestern blir det alltid lite mer flärd och lyx... Jag har iaf tagit upp det och pratat strategi med hela familjen.
  Dels kring hur vi ska lägga upp maten för tonåringarna som gärna sover förbi frukost och gärna någon timme efter lunch med på loven och dels det här med lyx och flärd. Planen, som den ser ut nu, är att barnen får äta frukost (alt. laga något själva) när de kommer upp efter lunch. Dom är 15 resp. 17 år och kommer inte lida någon nöd av det. Och sen blir det vanlig mat på vardagar i största mån med lite lyxigare på helger. Som i vardagen så även på semestern liksom.
  Jag hoppas att det ska hålla och fungera. Annars får jag väl laga annan mat till mig. Det går att lösa. Nu har jag en plan iallafall som är förankrad i övriga i familjen.

  (Ang barnen så märkte vi förra sommaren att det blev mycket mat som liksom blev stående för att de sov över lunchen och sen inte åt resterna vi sparat utan drog ut med kompisar och åt. Vilket är helt i sin ordning men vi vill inte kasta mat så därför striktar vi upp det i år. Min svägerska införde för ett par år sedan att det är frukost till lunch som gäller för den som sov förbi frukosten och de får barnen ansvara för själva. Fungerar utmärkt och deras 4 ungar är mellan 10-15 år i år).

Logga in för att skriva en kommentar.