icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Hej vänner!

Jag var under 2010 väldigt aktiv på matdagboken och tappade 10 kg med följd av viktpendling. Idag har jag lyckats ta mig ur ett dåligt beteende och har en stadig vikt och mycket mer hälsosamma tankar kring mat och träning. Mitt mål nu är att bli starkare och gå ner ytterligare några kilo. En dröm jag har är att kunna göra 5 chins. Idag kan jag knappt en. 

Jag är en student som pluggar till webbutvecklare, älskar hälsosam kost och fitness. Om ni är mer intresserade av nyttiga recept och inspiration till träning kan ni kika på min blogg www.nirakander.se  

Kram! 
12 April 2015 10:48
4

Näring

Jag låg vaken och vred mig inatt när jag skulle sova. Var lite småhungrig och kunde verkligen inte slappna av. Tankar om allt och inget kom upp och klockan 03.03 låg jag och googlade järnbrist. (Lyckades somna till slut men tankarna sitter kvar) Här på MD ser man ju varje dag en fin graf med vilka vitaminer och mineraler man får i sig via kosten. Jag har fört in mina kalorier varje dag i en vecka snart och inte en enda dag visar det fullt på mineralerna som järn och selen. Jag läste någonstans i natt att man inte behöver tänka på detta med vitaminer och kosttillskott eftersom man får i sig mer än nog via kosten om man äter varierat med mycket frukt och grönsaker. 

Varför jag bryr mig om frågan överhuvudtaget är för att mitt hår blivit väldigt tunnt på senaste året. Växer liksom inte även om jag är rädd om det. Använder inte mycket produkter eller värmeverktyg. Tvättar med frisörschampo och låter det självtorka och så vidare. För något år sen ville jag börja ge blod men när de tog mina värden sa de att mitt järnvärde var aldeles för lågt. Min vilopuls var också låg samt att min blodcirklation inte är den bästa. Man kan säga att jag praktiskt taget är död snart.. haha. 

Nej men ärligt talat så funderar jag på om detta kan ha med maten att göra. Äter ni några kosttillskott i form av vitaminer eller mineraler? Jag käkade järntabletter när jag skulle ge blod men det slutade med att jag inte kunde göra nummer två på flera veckor. Så jag tyckte väl inte det var värt det för att ge blod eftersom jag tycker jag mår bra annars. Det enda är att jag är väldigt frusen och har väldigt blek hy. Har bara tänkt att det varit genetiskt tidigare och inget jag kan påverka. Men kanske det finns en koppling till järnbrist? 

Kommentarer

 • 12 Apr 2015 10:58
  Opnol

  Visst äter du vegetariskt? Tyckte det såg så ut i din matdagbok. Då missar du ju mycket av det järn som kommer naturligt i en varierad kost och de symptomen du beskriver stämmer ju bra in på järnbrist. Om du inte vill ta kosttillskott (jag tar en tablett multivitamin varje dag för säkerhets skull) så kan du ju boosta med just järnrika grönsaker och frön etc.

  http://www.womenshealth.se/artiklar/sa-jarnboostar-du-din-kost.htm

  https://hippiebokmalen.wordpress.com/2011/07/24/jarnrika-livsmedel-till-smavegetarianer/

  Pepp och lycka till!

 • 12 Apr 2015 11:03
  paloma

  Låg ämnesomsättning ger låg puls, håravfall, övervikt, frusenhet mm och går att se med ett vanligt blodprov. 

 • 12 Apr 2015 12:13

  Tack för era kommentarer. Jag har ju börjat äta mer vegetariskt det senaste året så det förklarar ju faktiskt en del. Jag hade ju som sagt lågt järnvärde INNAN jag började skära ner på köttet. Detta med låg puls visar sig ofta på gymmet också. Jag svettas inte lika mycket som folk i min närhet. Jag har en gymkompis som jag kör pass med och varje gång vi kört samma pass är hon jättesvettig och jag har knappt en liten fläck. Samma med min pojkvän, han svettas jättemycket men jag svettas inte alls. Det har till och med blivit en grej så om vi diskuterar träning osv så får jag ofta höra "Jaa men du svettas ju inte.." 

  Inte tänkt så mycket på detta men allt kan ju faktiskt hänga ihop med låg ämnesomsättning. Frågan är ju OM och HUR kan man åtgärda det? 

 • 12 Apr 2015 12:19
  Halfdevil

  Tycker det låter som det kan vara lämpligt med en koll på vårdcentralen. Låg ämnesomsättning kan du inte fixa till själv, då behövs levaxin, men först måste du kolla dina värden. B12 brist ger oxå liknande symtom så skadar aldrig att kolla det oxå. Säger jag av egen erfarenhet då.

Logga in för att skriva en kommentar.