icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Välkommen att följa mig på vägen till ett sunt liv och en friskare kropp.

Med bra mat och mera träning och massor av frisk luft hoppas jag hitta en god hälsa.
Älskar att vara i naturen och skogen är mitt andra hem och visstas där så ofta jag kan. Gärna i sällskap av min hundar.
18 januari 2023 20:25
15

Alltså dessa kolhydrater...

Jag tänker varje dag, imorgon ska jag minska lite på kolhydraterna.. angel

De får mig att hålla fast en massa onödig vätska i kroppen. Dom gör mig mera hungrig ock ger ett ständigt sug.

Vad gör jag då? Ja ibland lyckas jag starta morgonen med någon äggrätt och då går det riktigt bra.. I alla fall fram till eftermidagen eller bästa fall till kvällsmålet för då blir det ofta att jag äter lite kolhydrater..

Men börjar jag dagen med tex havregrynsgröt och mjölk med lite sylt eller kanske några russin i gröten. Då är jag fast för då blir jag snart hungrig igen och så fortfortsätter mitt kolhydratsug. devil

Det blir något bättre om jag tar ett egg till gröten för då håller jag mig mätt till lunchen för det mesta.

Bästa kombon är nog 2 ägg och ett knäckebröd under fömridagen. Lite senare frukost.

En period åt jag efter 16:8 och det var bra.  Men då måste jag vara i balans och så här i början av omstarten är jag lite svajig i mitt blodsocker känner jag.. Men vi får se fram över hur och var jag hamnar. Just nu gäller det att återta kampen om att över vinna suget från dessa kolisar som jag älskar så..

 

fd6aa05d-4acf-4a4c-b3a6-536736290949.png

Gillar

Kommentarer

 • 18 januari 2023 20:43
  Tita

  Jag har samma triggers bröd i alla former är svårt att stoppa! Nu har jag kommit så långt att jag utelämnat det på morgonen och då känns det som om jag är en bit på väg!!

  Har aldrig prövat16:8 det känns inte som om ag skulle fixa det!

  Ja ja nu får vi nog plocka fram den där envisheten och visa att vi kan!!!

 • 18 januari 2023 21:00

  Ja starten på dagen är viktig. Det gäller att göra rätt val..

  Ja det blir att ta fram pannbenet.smiley

 • 19 januari 2023 06:01
  lflickan

  Det kan ju handla om mer än bara om du äter kolhydrater eller inte. Ägg innehåller ju en hel del protein som ger mättnadskänsla vilket troligen bidrar till att du håller dig mätt längre på de gånger du äter det till frukost.

  Själv skulle jag inte heller hålla mig mätt särskilt länge på bara gröt till frukost utan har piffat till den med både kvarg i och ägg till. :)

 • 19 januari 2023 06:57

  Visst är det så.. Protein och fett mättar mycket mer än kolydrater som oftast gör dig mätt en lite kortare tid, speciellt om det är den snabba varianten. Det är ju bäst med en lagom avägd kombination skulle jag tro. 

  Men det är så många som påstår att de håller sig mätta på bara havregrynsgröt. Det gör inte jag och vi är ju alla olika.

  Jag måste ha mitt protein till för att bli mätt.. Därför är ett ägg till en bra lösning. Finns tom de som blandar i ägget i gröten. Men jag vill gärnaäta det bredvid. smiley Kvarg till gröten är helt okej..

   Kvargen är min rädding många gånger. Och blir jag sugen på ett mellanmål så är kvarg  lite bär och ev lite frö på som crunch ett bra alternativ. Ibland med någon sked keso i.. Eller att skiva ett äpple och värma det med lite kanel och några skedar yoghurtkvarg så blir det fest..laugh

   

 • 19 januari 2023 07:12

  Mycket intressant resonemang, Bröd är en enorm trigger för mig och kan starta en hetsätningsattack. Att baka eget matbröd har jag helt slutat med, det är alldeles för frestande. Jag utesluter frukost vissa dagar, alltså äter enligt 16:8, vilket jag trodde skulle vara omöjligt innan jag prövade. Kokta ägg finns alltid i kylskåpet som räddning. Även karg eller keso. 
  Men jag säger inte att det är enkelt, vissa dagar går det bra och andra är man sugen och hungrig mest hela tiden. Nu väntar en stor kopp kaffe med smör. Önskar oss alla en bra dag.

 • 19 januari 2023 07:20
  Bella50

  NÄR jag sköter mitt 16:8....( ätfönster c:a  12-20 ) startar jag dagen med kaffe...sen tar jag som fastebryt 3%-ig mild naturell yoghurt med c:a 1 msk grädde, solroskärnor, pumpafrön och havrehjärtan ( för kolesterolet) + mycket mald kanel  ( bra för blodtrycket har jag för mig ) Tröttnar aldrig på detta.

  DET är det jag står mig på fram till middag vid 16-17...oftast protein och grönsaker...numera helt VEGO nån gång i veckan.

  Tar jag macka vid fastebrytet är det ganska kört resten av dagen.

  BRÖD i alla former är en stooo...r trigger här också.

  På kvällen vid 19:30-20...kaffe/the' med nåt till. Kan vara majs/ linskaka med smör och ost...eller knäcke med ägg och majonnäs...det är olika. Ibland bara kaffe med lite grädde.

  Lycka till på din väg yes

  Senast uppdaterad 19 januari 2023 07:22

 • 19 januari 2023 08:43

  Det är så intressant att läsa olika tankar och tillvägagångssätt. Kolhydrater fungerar ju så att när effekten av dem håller på avta så skriker kroppen efter påfyllning. Själv har jag länge kännt att det inte är schyst mot mig själv att utsätta mig för det men har ändå ätit det urskiljningslöst för att det är så gott. Nu har jag övergått till lchf (det var inte planerat) och äter typ en äggröra till frukost och den håller mig mätt fram rill middagen. Sedan måste man ha en tydlig plan för vad man ska äta då, annars är det nog lätt hänt att trilla dit på kolhydrater, åsså börjar kampen om, och vi vet ju alla vem som vinner den fighten ;)

 • 19 januari 2023 09:28
  gittan52

  För mig är lugna morgnar guld värda.
  Jag sitter ofta i min fåtölj, med laptop i knät, en mugg kaffe med grädde i, en Lingongrova med Bregott och fet ost. Det håller jag mig på 4 – 5 timmar.

  Just denna vecka gör jag en test där jag registrerar vad jag äter, kollar blodsocker morgon och kväll samt lite annat.

  Redan nu ser jag att en bra fördelning på fett/protein/kolhydrater samt en dygnsfasta på 14 – 16 timmar fungerar bäst för mig. smiley

 • 19 januari 2023 10:33
  Digitali

  Jag har hittat 16:8 har flytande fönster mellan 12.00-21.00 men äter under Max 7-8 timmar om det inte är något speciellt. Jag börjar med en riktig lunch.

  För mig så måste jag tillföra protein för att inte triggas igång av kolhydraterna. Gäller att hitta sin egna balans.   

 • 19 januari 2023 10:33

  Vi är många som har samma förhållande till bröd! Det är ju så svårt att låta bli trots att magen mår bäst av att slippa. Bella50, ditt sätt 16:8 låter ju bra. Tror jag får testa det😊

 • 19 januari 2023 10:41
  Digitali

  Magsi56 jag har plockat bort allt bröd och pasta för jag mår mycket bättre utan. Sover bättre och blivit piggare. Jag är tydlig med att jag inte tål bröd. Blir klångligare socialt men värt det. 

 • 19 januari 2023 12:33

  Det är uppenbart att vi har olika toleranser mot kolhydrater. Lingongrova kan jag knappt lukta på. Ser att Gittan52 klarar sig 4-5 timmar på en Lingongrova med smör och ost! Visserligen grädde i kaffe och fet ost men den där frukosten skulle trigga igång mig och jag vågar knappt säga hur många mackor det skulle bli innan jag var klar.......

  Men däremot kan jag klara mig helt utan mat fram till kl 12-13-tiden.  Det är verkligen intressant se hur olika vi reagerar. Alla sätt är bra utom de dåliga 😊

   

 • 19 januari 2023 15:16

  Ja men här ser an tydligt på alla svar att vi verkligen reagerar olika och många har hittat sina triggers och löser det på de sätt som passar en själv. Det kan ju variera lite det med under tid. Hormoner, sömn, ålder och motion mm.. Det är så mycket som inverkar.. Även årstiden tycker jag. Senhösten och i början på vintern går jag igång mera och får ett större sug efter kolhydraterna.. Tror det är den gamla stenåldersgenen som ger sig till känna att samla på sig lite extra fett i våra fettdepåer. Inte minst för oss kvinnor som har lätt att samla på lite extra då så vi överlever vintern ifall vi skulle skulle vara gravida. Hmm nu finns det inte någon sådan chans i mitt fall men kroppen skriker i alla fall lite extra redan i början på september hos mig. ;)  

 • 19 januari 2023 17:45
  Bella50

  Jag tycker... att mörkret och de tidiga kvällarna vid TV:n är en stor trigger.

  Man vill ha nåt att "göra" och gärna tugga på oftare, än när det är ljust längre. 🤔 Vad pasta beträffar har vi länge ätit Bönpasta och gillar det. Äter dock potatis men inget vitt ris. Det är utbytt mot vitkål, blomkål, broccoli och morotsdito. Vi äter mycket grönsaker / rotsaker....vilka innehåller kh...men långsamma, mättande...så det gäller att välja dom.

  Och jag bakar eget bröd Jessicas kikärtsbröd ---det är gott att ta till när soppa står på menyn eller till Go'frukost på söndag , för att göra lite "helg" , så det äter jag ihop med mannen .  Recept finns härinne. 

  Det är nog en vanesak med det brödet...men det funkar även till Hamburgare eller en räkmacka nån gång...om man nu "måste" ha bröd vill säga, 
  Kikärtor & ägg ...så de innehåller mycket protein och är rejält mättande,

  Senast uppdaterad 20 januari 2023 07:58

 • 21 januari 2023 09:00

  Jag med känner att jag måste ha en viss del kolhydrater.. Det gäller då att välja rätt sort.. Vilket inte alltid är fallet..devil

Logga in för att skriva en kommentar.