icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Miripzies blogg

120 kg 75 kg 6260
När jag började gymnasiet hade jag en tränare som pratade om landslaget - när jag slutade hade jag en läkare som pratade om att de kanske måste amputera vänster fot. På den vägen är det för min del. När jag kunde gå igen bytte jag sport från simning och kung-fu till akrobatik men även om det också var kul, lyckades jag inte hitta samma kärlek för den. Lite senare gjorde jag (på grund av ett vad) ett inträdesprov som akrobat på en cirkus - och kom in... Det var ganska roligt i flera år - men så bestämde jag mig för att det var bättre att satsa på en universitetsutbildning - och då blev det varken träning eller bra mat i några år.

Idag sitter jag instängd på ett kontor om dagarna. Men vi har fri tillgång till gym, 1 friskvårdstimma i veckan, 2 friskvårdshalvdagar om året... med andra ord, det finns ingen bra ursäkt för att inte röra på sig.

Alla mina skador med efterföljande perioder av stillasittande har lett till några kilon som jag inte behöver - så då är det väl bara att ta hand om dem.

Så då sätter vi igång!
23 februari 2019 15:15
4

Några Nybörjartips

Jag har börjat år två av viktresan och det har hänt en hel del. Under året har jag hittat en hel del nya ingredienser som jag inte längre kan leva utan, som till exempel vaxbönor och citrongräs. 

Men det som är år två för mig är ju år ett för någon annan. Därför jag jag bestämt mig för att skriva ner de viktikaste sakerna jag upptäckte under förra året (och om någon läser det här och är inne på år tre tar jag självklart gärna emot tips från den personen)

 

Okej! 

Tre saker är viktiga för att må bra och leva hälsosamt - och de går in i varandra, det vill säga - Missköter du en av de tre, blir de andra två svårare. 

Vi börjar väl med den kanske enklaste

Vila

Tips 1. Se till att du lyckas sova 8 timmar i sträck

Tips 2. Om det inte går; Lyssna på lugnande musik, meditationsmusik, deltavågor, valsång eller vad som hjälper för dig

Träning

Tips 1. Investera i några billiga träningsredskap som inte ta så stor plats (några bra saker att ha hemma när man inte orkar gå till gymmet är: hopprep, gummiband, ett par tunga och och ett par lätta vikter, kettlebells (8kg eller tygnre), pilatesboll och yogamatta)

Tips 2. Tävla (om så bara med dig själv)

 • Tänk poäng (1 träningspass = 1 poäng)
 • Ge poäng till poängen 

Poäng       Nivå      1-49 Brons 50-99 Silver 101-149 Guld 150-199 Smaragd    200-249 Ametist 250-299 Jade 300-349 Rubin 350-399 Safir 400-449 Opal 450-499 Månsten 500-549 Topas 550-599 Diamant 600-649 Bergskristall  

 

 • VIKTIGT! När du når nästa nivå får du unna dig en belöning - Gör det inte svårare än det är

 

Mat

Tips 1. Testa nya recept (nyttiga recept med bra råvaror) tills du hittat 30 rätter som du tycker om. 

 • Gör det inte svårare än det är - Tycker du inte om broccolisoppa, testa spenatsoppa (det kommer att ta tid att hitta 30 recept men det är bara bra

Tips 2. Ät mer frukt - Lyssna inte på tips från låtsas-experter som säger att frukten innehåller socker och att ni ska undvika dem - Vi behöver lite socker - Vi kan lika gärna passa på att få i oss lite vitaminer samtidigt

Tips 3. VIKTIGT! Banta inte!!!

Kroppen är INTE din fiende - den behöver bli mätt, annars kämpar den emot. Ju hungrigare du är desto mer kämpar kroppen emot - det gör att du riskerar att gå upp alla kilon du har förlorat och mer - och nästa gång du försöker banta blir det ännu värre

Källa: Slutbantat : Förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut - Erik Hemmingsson

Gillar

Kommentarer

 • 23 feb 2019 16:33
  gasten

  Mycket intressant att ta in!

  Har börjat se ett program på TV som handlar om träning och rätt mat. Det är ett amerikanskt program i kanal 11. En tränare där sade att ren konditionsträning 60 minuter om dagen och rätt mat, var vad som gällde för att gå ner i vikt. 

  Men de som var med i programmet hade 12 veckor på sig och gå ned i vikt. De gick ner mellan 12-20 kg i vikt.

  För egen del händer det inte mycket på viktfronten ,trots styrketräning/konditionsträning 3 gånger i veckan.

 • 23 feb 2019 19:19
  gittan52

  Jag håller med dig om att viktminskning inte handlar om att banta utan om att, i första hand, ändra livsstil.

  De tre sakerna du sedan skriver om är, om jag förstår det rätt, citat från en bok. Är det också dina egna upplevelser?

  Jag är inne på mitt 8:e år och de senaste senast 2 åren jobbar jag med att hålla min målvikt (vilket inte alltid är så lätt).

  För mig har kosten varit A och O och jag har inte sett någon koppling mellan den och sömnen eller träningen. I början av min viktresa, då jag vägde 104 kg, åt jag enligt LCHF och då åt jag absolut inte frukt.
  Rådet att inte lyssna på ”låtsasexperter” köper jag inte.
  Däremot är det kul att testa nya recept, tycker jag. Så tack för påminnelsen! Det är lätt att hamna i samma sak hela tiden.

  När det gäller vila så testar jag nu att lämna mobilen ute i hallen och inte ha några ljud alls omkring mig, förutom när barnbarnet sover över smiley
  I natt har jag vaknat av både hostande och ljud från drömmar. Men annars är det numer tyst i rummet (gubben min har eget rum).
  Jag tror inte längre på detta med 8 timmars oavbruten sömn, utan mer på sömnens kvalitét.
  Då tror jag mer på mindfulness, att inte stressa så mycket utan att vara ”här och nu”.

  I går blev det väldigt tydligt för mig då barnbarnet följde med mig när jag skulle handlar lite. Hon (2 år) fick en egen kundvagn och vi la i de få varor vi skulle ha den. Där gick hon och tog in allt runt omkring, medan stressade personer for mellan hyllorna för att slänga i vad de skulle ha i sina korgar. Men mentalt var de någon annanstans. (tror jag) 

  När det gäller ”träning” så är det en definitionsfråga för mig.
  För min del är träning, nu för tiden, stavgång och raska promenader. Jag skulle förmodligen aldrig stå och svänga kettlebells, vare sig hemma eller på gym.

  Jag, och säkert många med mig, skulle förmodligen behöva gå till ett gym om vi ville träna på det sättet. Och jag vet med mig, efter många försök, att jag inte gillar gym. Däremot älskar jag att promenera i naturen.

  Du, eller författaren, tar upp tre viktiga saker, oavsett om det handlar om viktnedgång eller att hålla vikten, kost, vila och motion. Nu är jag iofs pensionär och jag vet inte var i livet du befinner dig, men genom åren har jag insett att det, för mig, är viktigt med hur vi ser på oss själva, hur vi hanterar stress etc.

  Sammanfattningsvis skulle jag nog ge tipset att var och en behöver prova sig fram vad som passar dem bäst, läsa på men inte ta något av det för en sanning.
  Om man väljer att äta enligt LCHF så kan faktiskt en banan stjälpa hela lasset.

  Enligt min egen erfarenhet så gäller det att inte ha bråttom. Övervikten vi bär på har inte kommit på 2 månader, så varför tror att vi ska gå ner den på samma tid?!

  Viktminskning (i alla fall min) går inte som på räls. Det händer saker i livet som får oss ur balans och då är det som viktigast att ta hjälp för att komma på banan igen.

  Att inte utsätta oss för dåligt samvete, tror jag också är viktigt. Om någon säger att jag måste jogga 3 ggr i veckan och det inte ”blir av” kanske jag får dåligt samvete. Men om jag istället tänker att jag mår bra av att jogga, så behöver jag inte bestämma hur många gånger jag ska göra det utan glädjas åt att jag gjorde det någon gång under veckan.

  Mitt starkaste tips är att försöka sätta realistiska mål. I början räcker det med en vecka i taget och helst då sätta mål på hur vi vill äta, kalori- eller kolhydratmässigt och sedan utvärdera och sätta ny mål.
  Som jag ser det är träning/motion ”bara” ett sätt att må bättre, men det är inte så stort bidrag till viktminskning.

  Nu har jag varit med på MD så länge att jag nog får erkänna att de bästa tipsen/råden får jag här och inte i diverse böcker. Anledningen är framför allt för att vi delar med oss vad som fungerat; eller inte, till motsats mot olika studier.

  Du har valt att vara anonym på MD så det är, för mig, lite svårt att relatera till din ålder, nuvarande vikt etc. men jag hoppas att du hittar en väg som fungera bra för dig att nå din målvikt.yes

 • 23 feb 2019 23:06
  monosc

  Vi måste alla hitt vår egen väg för att lyckas.

 • 24 feb 2019 11:44
  gasten

  Ja det är sant! Men tycker man inte om att träna duger det gott med dagliga promenader!

  När det gäller maten så gäller det ju att hålla nere kolhydraterna!

Logga in för att skriva en kommentar.