icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Nu friska tag mot samma mål som tidigare.
29 juni 2015 12:59
6

Viktskillnad 5 kg mellan Södertälje och Gällivare

Jag vägde mig när jag var hos min kompis i Södertälje. Därvägdejag 64 kg. Jag åkte hem 2 dagar senare. Jag vet att jag inte gjorde något som skulle kunna ha ökat min vikt på tågresan hem. När jag sen vägde mig hemma så vägde jag 69,9 kg. Jag tänkte att jag har förstått att det är en viktskillnad beroende var man är men jag måste erkänna att viktskillnaden är betydligt mer än vad jag hade trott. 

Jag har under min viktnedgångsresa märkt att jag måste äta mindre än vad det rekommenderade kaloriintaget är här på matdagboken.se. Min slutsats är att det är klart att om jag bara för att jag befinner mig här längst upp i Sverige får en extra vikt på 5 kg så blir det liksom fel i alla tabeller. Då förstår jag att det jag märkte var rätt. Jag fick inte äta så mycket som jag trodde för egentligen vägde jag ca 5 kg mindre.

För mig blir det intressant genom att jag nu funderar huruvida jag behöver gå ner till 65 kg eller om jag helt enkelt ska nöja mig med 70 kg. Jag tror jag ska ändra mitt viktmål till 70 kg men om jag lyckas gå ner till 65 kg så är det bara en bonus. Det är vad jag kom fram till efter min semesterresa.

Kram Margitta!

Kommentarer

 • 29 jun 2015 13:06
  paloma

  Du kanske får väga dig på en våg till, det kanske är fel på din vågwink. När jag var mitt i min viktminskning bytte jag våg och gick upp 2,5 kg. Det var lite jobbigt, men nu litar jag på min nya våg.

 • 29 jun 2015 13:09

  Jag "gick också upp i vikt" av att byta våg (i verkligheten vägde jag nog alltid lika mycket, det var bara den gamla vågen som höll på att rasa). :-)

  Det är därför jag inte väger mig någon annanstans än på min egen våg, ska det bli fel ska det vara konsekvent fel åtminstone. Fast den jag har nu stämmer rätt bra, det är ju lätt att kolla (lägg några t ex smörpaket på vågen, de ska väga 1kg styck).

   

 • 29 jun 2015 13:43

  Vilken våg jag än väger mig på här i Gällivare så väger jag lika mycket. Vilken våg jag än väger mig på när jag är i Luleå så väger jag ca 2 kg mindre. Jag är garanterad säker på att om min syster skulle ha haft en våg så hade jag även där vägt ca 64 kg. Jag har hört det förut att det beror på att polerna drar och dragningskraften blir naturligtvis mer desto närmare polerna man är. Det är anledningen till att  jag väger mer hör hemma i Gällivare än i Södertälje. Min vikt var precis samma som hemma när jag vägde mig på Hälsocentralen här då jag kollade min kroppsfetsprocent. 

  Det ör därför som astronauterna är viktlösa i rymden. Det finns ingen dragningskraft för något motsvarande det magnetfält som finns i våra poler. För mig ör det en aha-upplevelse som bekräftar en hel del som jag har haft svårt att förstå. Nu förstår jag detta med kaloriintaget bättre och kan acceptera att den är och ska vara mindre än vad den rekommenderade dagsintaget är. Så om jag återigen kommer att fylla i matdagboken hör så vet jag att det ör så.

 • 29 jun 2015 14:18

  Teorin stämmer men det är verkligen försumbara mängder vi pratar om, illustrerad vetenskap har skrivit om det, absolut inte flera kilon iaf. En person som väger 70kg väger 0,3% mindre vid ekvatorn än vid polerna, det rör sig om max 200g alltså.

 • 29 jun 2015 17:20

  Det är lustigt att det enligt de gör sån liten så killnad eftersom vi är många som gjort liknande erfarenheter. Min lillasyster som bor i Luleå vägde sig alltid hos mamma i Malmberget i Gällivare kommun just för att när hon sen vägde sig hemma kände hon sig så nöjd av känslan av att gått ner 2 kg. Så när det gäller skillnaden mellan Luleå och Gällivare så har jag länge vetat om att det är så här. Däremot har jag inte vetat om vilken skillnad det är mellan Stockholm och Gällivare eftersom jag aldrig sett någon våg hos min storasyster.

  I midsommar förra året var både jag, min storasyster och kompisen som bor i Södertälje hos min lillasyster i Luleå. Både min storasyster och kompisen från Södertälje vägde sig hos min lillasyster. Båda konstaterade att de hade gått upp i vikt. För min del brydde jag inte om att väga mig. Jag ville inte bli lurad. Jag är övertygad om att om jag skulle ta med mig min våg här hemifrån till Stockholm så skulle det ändå visa en viktnedgång på ca 5 kg. 

  I fortsättningen kommer jag att kontrollera detta vid varje tillfälle jag får. Om sen det inte vetenskapligt är bevisat spelar inte mig någon roll. Jag vet i alla fall vad jag ska svara de som hälsar på mig och kommer på att de vill väga sig på min våg när de sedan tror att de gått upp flera kg. 

 • 29 jun 2015 18:52

  Nå, tron är fri, jag redovisar bara fakta. Så mycket ändrar sig inte jordens dragningskraft på så i sammanhanget korta sträckor. Skillnaden är som sagt försumbar, det är mycket mer sannolikt att badrumsvågarna inte är rätt kalibrerade.

Logga in för att skriva en kommentar.