icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Nu friska tag mot samma mål som tidigare.
30 april 2014 08:51
6

Pizza

Igår hände något ovanligt. Vi beställde pizza till våra boende på det äldreboende som jag jobbar på. Jag har haft en längtan att få äta pizza. Nu fick jag chansen att äta en pizzabit på ca 200 gram. Jag var så nöjd men konstaterade att även av en liten bit pizza blir jag mycket mätt. Tidigare har jag kunnat äta en hel pizza. Det skulle jag inte idag. Det betyder att min magsäck har krympt. Det känns bra.

Gillar

Kommentarer

 • 30 apr 2014 10:31
  Hur fort man äter påverkar hur mätt man blir och det finns forskning som visar att de som äter fortast oftast har mest övervikt. Om man släpper besticken ibland, stannar upp och njuter av maten lite oftare och tuggar långsammare hinner kroppen med på ett helt annat sätt. Mättnadskänslan är långsam. Nästan alla hinner äta mer än de egentligen behöver och vill ha om man äter tills man är [KURSIV]mätt[/KURSIV]. Äter man tills man är [KURSIV]ohungrig [/KURSIV] kommer man inte lika ofta råka ut för att man ätit så magen står i fyra hörn. Det är en skillnad där som man måste lära sig känna.
 • 30 apr 2014 10:26
  Bra jobbat! :-)
 • 30 apr 2014 10:27
  Sen är det faktiskt godare att äta maten långsammare. Jag gillar att verkligen få njuta av matens smak i munnen. Därför tycker jag mer om att äta långsamt. Jag har kommit på att om jag äter något som exempelvis pizzan igår och då äter långsamt blir jag mer nöjd. Jag får då chansen att verkligen känna den goda smaken. Då behöver jag inte känna att jag inte har hunnit med riktigt. Så var det ofta förut för mig. Jag skulle då inte ha kunnat beskriva smaken efteråt då jag åt fort. Nu kan jag det och det är bra.
 • 30 apr 2014 09:50
  Enligt dietister och livsmedelsrådgivare är det fastslaget att tuggandet triggar ämnesomsättningen. Bland annat detta har jag anammat.
 • 30 apr 2014 09:18
  Det är sant. Tidigare så blev det alltid så att jag hade ätit färdigt först av alla. Risken då är att det är lätt att då äta lite till. Så mina portioner var alltid mer än de andras. En dag var jag i Stockholm . Jag passade på att gå ut och äta med en god vän. Denna vän hade jag inte träffar personligen men vi hade gemensamma vänner så vi hade en del kontakt med varenda på internet. Det blev så tydligt att jag åt mycket fortare än han. Denna man har aldrig haft övervikt. Jag började tänka att det är nog viktigt att inte äta för fort. Så efter det har jag försökt se till att äta långsammare. Det är svårare än väntat. Det händer att jag tycker att jag inte har tid att äta långsamt och då faller jag in i mitt gamla tempo. Tur nog är det oftare som jag lyckas äta långsamt än då jag äter fort numera. Det är jag glad över. Jag är tacksam över att jag gick ut och åt med denna goda vän.
 • 30 apr 2014 08:58
  Hej vad bra. Jag har också de senaste åren bemödat mig att ta mindre portioner. Så nu är jag mätt efter en halv och ibland en tredjedels pizza. jag har kollegor som käkar upp en hel sådan på 10 minuter. För mig tar en halv ca 20 minuter, då jag vant mig att tugga ordentligt.

Logga in för att skriva en kommentar.