icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Nu friska tag mot samma mål som tidigare.
1 oktober 2014 21:36
10

Mindre motionskalorier för samma motion vid viktnedgång

Det är ett fenomen som jag har lagt märke till. Att varje gång jag har gått ner i vikt så förbrukar jag mindre kalorier för samma motion än jag tidigare gjort. Jag hoppar hopprep varje morgon. Tidigare när jag hoppade 15 minuter så förbrukade jag 200 kcal. När jag hade gått ner lite grann så förbrukade jag 198 kcal för 15 minuters hoppande. Jag började då hoppa 16 minuter som jag har för mig gjorde att jag förbrukade 211 kcal. Nu sist när jag hade gått ner igen så förbrukar jag 208 kcal för 16 minuters hoppande. Det är samma sak med alla aktiviteter. Detta betyder att jag behöver göra mer för att förbruka lika mycket kcal som tidigare. 

Kommentarer

 • 2 okt 2014 06:26

  Det gör absolut ingenting. Det är bara så intressant att upptäcka såna här skillnader. För min del får det gärna ta lång tid. Det har tagit lång tid att gå upp alla dessa kilon även om jag har blundat för vad jag tidigare har hållit på med. 

 • 1 okt 2014 21:38
  lflickan

  Jo, så är det ju, du har ju mindre kropp att ha i rörelse när du går ner.

 • 1 okt 2014 22:05

  Jag har tänkt att det måste vara det som gör det. Det är samma när det gäller mängden kalorier som är det rekommenderade dagsintaget. Den minskar också i samma takt som vikten minskar. Båda dessa fenomen som jag tidigare inte har tänkt på och lagt märke till har varit aha-upplevelser för mig. En mycket viktig kunskap som är viktig att bära med sig och även informera andra om. För många som gått ner i vikt och ändå fortsätter att äta lika som när de vägde mer kan naturligtvis inte fortsätta gå ner i vikt. Samma är det om man inte inser att det kan vara viktigt att öka mängden motion när vikten går ner för att kroppen är lättare än tidigare. Det är sånt som jag försöker att komma ihåg att tala om för de av mina vänner som påbörjat en viktnedgångsresa. 

  Jag vet inte om det är samma med er som hållit på ett tag att det blir gärna så att vänner börjar fråga en om råd om hur de ska göra för att klara av att också går ner i vikt. Så är det nästan dagligen för mig numera.

 • 1 okt 2014 23:05
  Halfdevil

  Ökad ålder gör detsamma, varje år som går minskar förbränningen. devil

 • 2 okt 2014 05:53

  Visst är det så att man behöver äta mindre om man är mindre och att den som är kraftigt överviktigt får större effekt av motion och till viss del ändras även förbränningen med åldern - i alla fall om man försöker gå ner i vikt genom att äta mindre med fett.

  Samtidigt ändras tidsperspektivet med åldern. Quickfix inför årets baddräktssäsong är inte det viktigaste längre. Så vad gör det om det tar lite tid att få resultat - huvudsaken är väl att vi strävar efter att få friska starka kroppar som håller för det vi vill göra i livet.

 • 2 okt 2014 12:10
  lflickan

  Att öka motionen vet jag inte om man behöver för att man gått ner i vikt, du gör ju av med samma % kcal i förhållande till din kroppsvikt ändå.

 • 2 okt 2014 14:46

  Det har du rätt i.

 • 2 okt 2014 18:57

  Det jag har bestämt mig är att jag ska förbruka 4000 motionskalorier i veckan. Det innebär att om jag ska lyckas nå mitt veckomål behöver jag öka motionen för att kunna nå mitt veckomål. Frågan är då förstås om jag egentligen borde minska mitt veckomål i samma takt som jag går ner i vikt.

 • 2 okt 2014 19:51
  lflickan

  Skiljer det inte så mycket kan du ju ha kvar det men märker du att det blir svårt att nå upp till det så kan du ju sänka lite grann. Det ska inte vara en stress att hinna med träningen, då gör den mer skada än nytta.

 • 3 okt 2014 06:25

  Det fungerar än att ha samma mål. Jag har ökat 1 minut på mitt hopprepshoppande och 5 minuter på stavgång. Det tycker jag inte att jag märker av när jag gör aktiviteten. 

Logga in för att skriva en kommentar.