icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Nu friska tag mot samma mål som tidigare.
28 augusti 2015 12:30
3

Hur fort börjar man gå ner i vikt när man börjar motionera?

Jag har en arbetskamrat som har börjat cykla till jobbet. Det blir ca 15 km varje arbetsdag. Hon har känt sig så nöjd över att hon kommit igång med denna motion.

När vi jobbade tillsammans en kväll frågade hon mig hur snabbt jag började gå ner i vikt när jag började motionera. Tyvärr så gick jag inte ner så mycket av att motionera sa jag. För att jag skulle börja gå ner så krävdes det att jag började förra matdagbok. Det var då jag började gå ner i vikt. 

Motionera gör jag för att jag mår mycket bättre av att göra det. För att kunna gå ner i vikt måste se över vad det är man äter. Jag klarade inte det utan att föra matdagbok.

Nu hoppas jag börjat märka av den positiva effekt motion ger så hon inte lägger av.

 

Gillar

Kommentarer

 • 28 aug 2015 12:42
  Opnol

  Jag upplever också att min viktnedgång inte har med motionen att göra. När jag gick ned 35 kg 2012 motionerade jag inte alls. I år när jag gått ned 27 kg var största delen av viktnedgången enbart beroende på kosten och skedde innan jag började röra på mig. Det som hänt nu när jag lagt till motion är att jag fått ett ökat välmående, är piggare och starkare samt förstås känner mig aningen fastare i kroppen. Att försöka "banta" med bara motion kan bli svårt eftersom motionen generellt också utlöser en ökad hunger, såvida man inte är i optimal ketos, som ju är hungerdämpande - och det uppnår man ju inte utan att styra om kosten. 

  Trevlig helg och pepp till dig och jobbarkompisen! yes

 • 28 aug 2015 13:39

  Det är kosten, inte motionen som styr viktnedgången skulle jag vilja hälsa din kollega. Motionen påverkar hälsan och hur frisk man får vara, men det är mer en långsiktig investering som i sig inte påverkar vikten särskilt mycket. Om man konditionstränar mycket kan i och för sig fett omfördelas på kroppen, man blir t ex av med en hel del av det farliga viscerala fettet (det som sitter på/mellan organen och tros vara en bidragande orsak till det metabola syndromet och andra sjukfomar) även om man inte förlorar vikt, men då ska man träna mycket.

  Det är, skulle jag tro, effektivast att kombinera kontroll (matdagbok) med motion, så man får det bästa av två världar som du gör, annars kan det sluta med att man är smalfet, dvs normalviktig men med på tok för hög kroppsfettsprocent och väldigt lite msukler.

  Fast det är å andra sidan viktigt att börja ta ett steg i taget, och kollegans motion kan mycket väl vara det första steget på en framgångssaga. Nästa steg kan mycket väl bli att det känns illa att "smutsa ner" kroppen med dålig mat, när kollegan nu varit duktig och cyklat så det blir en naturlig fortsättning att försöka äta hälsosammare :-)
  Det är ett resonemang jag stött på massor av gånger, att det känns bra att forstätta som man börjat dagen.

  Ni kan inte hitta på något ihop, någon gång i veckan eller ha en stegtävling eller något? Någonting som håller intresset för motion och hälsa uppe?

 • 28 aug 2015 16:52

  Tack LadyG för din kommentar!

  Jag kan alltid kolla upp med min arbetskamrat om hon vill att vi ska göra något ihop.

  Ha en bra helg! Kram Margitta!

Logga in för att skriva en kommentar.