icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search
Nu friska tag mot samma mål som tidigare.
31 augusti 2015 21:09
4

Balans i livet

Jag har under min viktnedgångsresa ägnat mycket tid och tankar åt hur jag bör äta för att må så bra som möjligt. Jag känner att det var bra och viktigt för mig att jag gjorde på det sättet. Jag tänkte att om jag under så lång tid har ätit så fel att jag hela tiden ökat min vikt så krävs det av mig att jag verkligen lär mig i grunden på vilket sätt jag äter för mycket. Idag är jag glad för att jag gjorde på det sättet. Jag kan ibland äta sånt som jag vet inte är så bra men då vet jag att det inte är så bra för mig. Jag tror att det skulle vara svårt för mig att återgå till att äta på det sätt som jag gjorde förut.

Jag förde matdagbok i över ett år så att jag skulle veta hur lite mat som jag behöver äta. Det var bra och jag lärde mig mycket. Jag lärde mig inte bara att få i mig rätt mängd kalorier utan även vad den mat jag åt innehöll för vitaminer och mineraler. Det var mycket lärorikt.

Nu när jag har börjat träna så mycket mer än vad jag gjorde då kan jag känna att det börjar kännas som om jag borde börja föra matdagbok igen. Jag känner mig en aning vilsen i hur mycket jag egentligen ska äta. Jag har märkt att jag behöver äta mer än jag tror att jag behöver de dagar när jag tränar som mest. Eftersom jag många gånger äter för lite då är det lätt att kompensera detta med att äta något mindre nyttigt. 

Risken finns att även om jag under ett års tid lärt mig vad jag bör äta så bara för att det finns en bekvämlighetsrand i mig så tar jag det som är enklast. Efter ett tag har jag påbörjat ett beteende som är mindre bra för mig. Då kan min viktuppgångsresa ha börjat om igen.

Tyvärr finns det ett inre motstånd i mig idag för att börja föra matdagbok. Jag tyckte jag ägnade så mycket tid åt att skriva in vad jag åt. Det jag däremot kan sakna ibland när jag inte för matdagbok är kunskapen jag fick om vilka vitaminer och mineraler jag får i mig. Det kändes tryggt och bra att veta.

Jag tänker att om jag nu skulle börja föra matdagbok igen så skulle det inte dröja så länge innan jag skulle få aha-upplevelser av att känna igen vad det jag äter ger för näringsämnen till min kropp. 

Vi får se om jag börjar föra matdagbok igen.

Gillar

Kommentarer

 • 31 aug 2015 21:34
  properra
  Hoppas det fortsätter gå bra för dig! Pepp..
 • 31 aug 2015 21:48
  gasten

  Det är väldigt bra att fylla i MD man har ju koll på allt man stoppar i sig men det tar ju mycket tid ifrån en. Om man nått målvikt kanske man kan skriva in några dagar i veckan, för att kolla så man inte äter för mycket. För egen del tror jag att jag har lätt att slarva om jag inte skriver in i MD. Pepp på dig och lycka till !

 • 1 sep 2015 08:55
  ImmaAmmi

  Ibland kan det underlätta med en eller två veckors reggning i matdagboken, för att bli påmind, så kanske det blir lättare igen... yessmiley

 • 1 sep 2015 10:02
  wilda16

  Hej Margitta. jag undrar hur du gär när du sriver in i MD. Jag äter samma frukost varje morgon och samma lunch. Till mellanmål tar jag alltid en chiafrön med youghurt efter träning. Alla dessa saker har jag lagt in som favoritmåltider så det tar en minut att skriva in dem. Till middag har jag ungefär 15 rätter som jag tillagar. Jag har lagt in dem som favoriter  i mina egna recept. Sedan väljer jag den måltid som står på menyn för dagen och lägger in. Jag har också räknat ut hur mycket kalorier det är i olika mackor tex finncrisp med ost och lagt in det som en favoritmåltid. På det här sättet tar registreringen varje dag mindre än fem minuter. Man kan ju hela tiden ändra i de olika måltiderna om det behövs.

  Ett litet tips bara. Det jobbiga är det man gör från början när man lägger in allting.

Logga in för att skriva en kommentar.