icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Magsi56s blogg

LCHF 44795
Pensionerad och passionerad golfare som behöver stöd, pepp och inspiration när det gäller mat. Mår bäst när jag styr upp maten med hjälp av denna dagbok.
18 september 2023 10:10
5

Beroendehjärna!

Hej alla fina här på MD smiley

Vill först tacka för all respons jag fick på mitt förra inlägg! Det gör mig glad och känner att det var rätt att återgå hit. Här hittar man verkligen kompisar som sitter eller har suttit i samma båtsmiley

En vecka har gått nu och tycker jag känner mig lugnare i magen och i sinnet. För varje dag som går vet jag att önskan blir större att inte falla tillbaka. Men det är en ständig utmaning. Jag är ju pensionär men inte min sambo vilket innebär att jag är helt själv många dagar i veckan. Ja ni fattar...blush Men jag dricker mycket kaffe! Hoppas jag kommit över att jag alltid måste ha nåt till. Ja nu finns det inte mycket att plocka fram. Ingen nybakad sockerkaka. Inga Njalla..jo finns i frysen tror jag.  Har kommit på att just mjuka mackor i alla former är nog det som triggar mig allra mest!

Har också kommit underfund med att det inte är enbart stressade och ledsna stunder jag känner av suget. Nej det kommer också när jag är glad. Som när jag spelat en golfrunda som gått strålande. Då kommer tankarna att oj vad mysigt det vore att åka hem och kunna "unna mig" nåt smarrigt fika. Men det har gått bra. Jag dricker vatten, andas, dricker kaffe, andas. Kanske tar en bit god ost. 

Nån gång har dock tankarna gått ungefär så här: "men varför kan jag inte ta nåt "gott" då? Vi har ju ändå bokat av vår Spanienresa, dvs jag behöver inte kämpa bort några kilon innan nån kommande resa"? Skönt då att komma till insikt. Att detta inte är något tillfälligt. Några kilon som skall bort. Nej, det är för mitt allmänna välbefinnande. JAG VILL MÅ BRAheart

 

KRAM, ÖNSKAR ER EN FIN VECKA!

Gillar

Kommentarer

 • 18 sep 2023 10:37
  LinusPL

  Härligt att du är på G!

  Själv försöker jag hantera sorgen över förlusten avalla godsaker genom att hitta alternativ.

  Brödalternativ:

  knäckebröd - eget fröknäcke

  mjukt bröd - "Helens bröd"

  bullar, kakor etc - lchf muffins 

  godis etc - nötter, jättemörk choklad

  glass med mera - lchf chokladmousse 

  pannkakor - lchf pannkakor 

  fika på stan med bullar och hela rasket - en espresso, ev latte, bär och grädde, chiapudding, macka utan bröd...

  läsk - smaksatt bubbelvatten, ev med bär i

  pasta - bönpasta

  ris - blomkål

  gröt - smörgröt 

  potatis - söker ännu med ljus och lykta ...

  osv. Jag har varit på mängder av fikor, Afternoon Tea, våffelkalas etc mm osv nu under sommaren / och DET GÅR! Ingen är mer häpen än jag  😯

  Man vill fira för att det går bra, trösta för att det går dåligt. Sol, regn, fredag, måndag, fest, vardag... alltid passar det med "det-man-nu-är-svag-för", men det blir lättare och lättare ju fler utmaningar man tacklar och klarat av.

  Lycka till 💪 

   

 • 19 sep 2023 08:40

  LinusPL, jag kan hålla med om att det blir lite sorgkänsla. Har inte känt av det så mycket än och hoppas den inte kommer. Men alternativen du skriver är ju riktigt bra. Jag försöker dock få bort mackor, oavsett vad de är gjorda av, ur mitt ätande. Men fröknäcke är ju toppen. Jag brukar göra 56 kilos microknäcke. Jättebra att på 3 minuter få ett jättegott knäcke att lägga ägget, osten eller vad det nu kan vara påsmiley

 • 19 sep 2023 09:03
  LinusPL

  56 kilo brukar ha bra grejer, Tyvärr har jag ingen micro så jag får köra i ugnen. Då har man knäcke sen för 1 vecka. Jag ska ändå kolla det receptet, och kanske investera i en micro 🤔

  Jag har ju jobbat i bageri - då begåvas man med "bagar-magar" 😆 -  och har ätit VÄLDIGT mycket bröd och bakverk av alla de slag. "Helens bröd" funkar för mig (det är bara mandelmjöl/mald mandel + ägg) och jag är ändå lätt-triggad, för att uttrycka det milt 😉 Efter en sådan macka är man mätt och längtar inte efter 10 st till. Funkar även som hamburgerbröd. 

  Men var och en vet ju hur man själv funkar och vad som triggar! 

  Hittar du något bra potatis-alternativ så är jag super-intresserad! Jag trodde att jag hittat fram när jag stekte avokade, men nej, det var inte riktigt vad jag sökte. 

 • 19 sep 2023 09:22

  Nåt bra potatis-alternativ finns nog inte!

  2015 när jag för första gången kom i kontakt med lchf var jag väldigt strikt och käkade aldrig potatis eller rotfrukter över huvud taget. Det funkade ganska länge, några år faktiskt. Sen har jag halkat av spåret många gånger.

  Nu när jag tror mig ha förstått min beroendehjärna tror jag att den inte triggas av just potatis. Så det äter jag. Men som du säger så är det väldigt olika vad som funkar. Jag hoppas i alla fall att jag inte lurar mig själv här.

  Vi kämpar på, eller hursmiley

 • 19 sep 2023 09:46
  LinusPL

  Ja vi fortsätter kämpa 💪

  Detta att man inser och accepterar att alla är olika är en stor insikt. Det som funkar för mig är kanske botten för någon annan.

  Jag tycker att det är härligt att som här på Matdagboken kunna skriva hur man gör, och ta del av alla andras resor. Kanske hittar man något knep att ta till sig där man minst anar?

  Jag lurar på att införa potatis, inte minst för kalium, men då sticker ju kolhydraterna iväg, och just nu är det dessa jag behöver hålla mest koll på.

  Men sen! Sen ska jag äta potatis 🥔 🥔 🥔 ☺️

Logga in för att skriva en kommentar.