icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2060930
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
15 mars 2019 18:38
2

Vecka 2 av 12

Fredag och sista passet för den här veckan, den andra i schemat jag börjat på. Än så länge är det lätt. Men det är ju inte förrän vecka 4 jag ska vara uppe på de tunga vikterna, så det hinner ändra sig! Värmde upp med lite kroppsviktövningar före själva passet, övningarna i sig tog nog bara 30 minuter.

Knäböj 5x1 på 32,5kg, 40kg, 47,5kg, 55kg, 3x1på 62,5kg, 8x1 på 47,5kg
Bänkpress 5x1 på 15kg, 20kg, 20kg, 25kg, 3x1 på 30kg, 8x1 på 20kg
Stångrodd 5x1 på 20kg, 20kg, 25kg, 3x1 på 30kg, 8x1 på 20kg

Pappa och hans sambo kom förbi med en crosstrainer som de inte längre behöver, en jättefin sak som kommer väl tillpass. Den jag hade fick åka till tippen eftersom den började gnissla så erbarmligt. Nu återstår bara att hitta ett gömställe för den, det kommer att bli lättare när Paula blir äldre och flyttat in på sitt rum. Då kan jag ockupera ytan som nu är hennes lekhörn och göra det till mitt lekhörn istället. Några hyllor för hantlar, träningsböcker, gummiband, foamroller, yogamatta, bollen, balansplattorna och vikterna, en plats för skivstången och lite rum för cykeln och crosstrainern så blir det jättebra.

Kosten går bra, jag kontrollregistrerar emellanåt för att se så att jag inte fuskar och det har hänt att jag fått ändra planerna för dagen för att jag ser att det inte går ihop med kalorierna. Så det fungerar inte helt smärtfritt att försöka "flyga fritt". Men jag har inte alls samma rigida kontroll nu som förr, och det händer ändå grejer.

Jag tror jag förstår hur det hänger ihop, styrketräningen kanske inte bränner så många kalorier men den förhindrar att jag bantar bort mina muskler. 

Tänk er att kroppen är som en bil, när du köpte den hade den en tvållitersmotor med 8 cylindrar och en viss mängd hästkrafter. Du behöver tanka regelbundet varje dag för att bilen inte ska stanna, men det är ungefär lika mycket varje dag och inget som bekymrar dig.

Av någon anledning lastar du på en massa barlast i bagaget och åker omkring med en massa övervikt. Du måste tanka mer för att inte få soppatorsk halvvägs genom dagarna, och anpassar dig efter det. En dag bestämmer du dig för att lasta av det. Nu är inte det gjort i en handvändning, men du hårtsatsar och bantar stenhårt, ingen styrketräning och bara precis så många kalorier att du överlever. Nu ska trunken tömmas!

Bilen är lättare när du är klar, kanske till och med lika lätt som innan du lastade bagaget fullt men det är nu du upptäcker att du bytt din 2 litersmotor mot en 1,2 liters med bara 6 cylindrar och en bråkdel av hästkrafterna du hade från början. Tankar du för lika mycket nu som tidigare kommer bagaget att bli fullt igen.

Hade du istället valt en långsammare väg och kombinerat styrketräning med den diet du trivs bäst med hade det antagligen tagit betydligt längre tid, men chanserna är goda att du upptäcker att du har en 2,2 litersmotor och 12 cylindrar och ännu fler hästkrafter istället när du är klar.

Vet inte om liknelsen fungerar, jag kan för lite om bilar egentligen men en sak vet jag.

Vi besiktar bilarna en gång om året, tar hand om dem och sköter dem. Väljer rätt bränsle vid varje givet tillfälle. Trots att vi kan laga en bil eller byta den när vi vill.

Varför visar vi inte vår enda obytbara kropp samma omsorg?

Är inte det vansinne att vara mer rädd om bilen är sin kropp?

Gillar

Kommentarer

 • 15 mar 2019 19:50
  Dharma58

  Visst är det vansinne att vi bryr oss mer om bilen. Där tvingas vi att besikta 1 gång om året annars får vi körförbud. Men vi människor är det inte så noga med. Var tredje 3 år får vi kanske träffa en läkare. Det är skrämmande. Det har lett till att jag varit ordentligt förbannad vilket ledde till att bestämde mig för att bara bli av med fettet och nästa gång jag träffar en läkare år 2021, skall jag vara smal och må super. 

  Så varför är det så svårt att vi inte bryr oss.... Livsstilen måste förändras och vi med den.

 • 16 mar 2019 11:19

  Ja egentligen är det så onödigt, att inte ta reda på vad som är och kan bli medan det är lätt att hantera. Bilen kollas så fort det knäpper eller gnisslar, men vi själva kan gå omkring och småvärka lite, ha symptom och besvär utan att göra något. 

  Jag förstår det verkligen inte. 

  Bra att du fått en mental spark i baken och blev arg, ibland kan det vara det som är det nödvändiga för att man ska få kraft att lyfta sig i håret!

Logga in för att skriva en kommentar.