icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5234067
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
12 oktober 2021 17:54
8

Vatten på min kvarn

Jag brukar ju hävda att det är kosten som avgör om man går ner i vikt, men träningen som avgör hur. 

För inte så längesedan kom en ny studie, som tas upp på tyngre.se och jag saxade det som fick mig att reagera.

Man ska komma ihåg att de som följde PF gick ner lite mer i vikt, vilket kan låta bra och allt men...

"Resultatet för gruppen som följde periodisk fasta är dock lite anmärkningsvärd ut en annan aspekt och det är förhållandet mellan förlusten av fettmassa och fettfri massa. Normalt sett brukar överviktiga människor som går ner i vikt tappa ungefär 1/3 fettfri massa och 2/3 fettmassa. De tappar alltså mer fettmassa än fettfri massa. Där den fettfria massan vanligtvis är mestadels muskler.

I den här studien så var det här förhållandet omvänt. Personerna tappade mer fettfri massa än fettmassa. Ingen bra diet med andra ord."

Källa: Periodisk fasta? 

Det som händer då är att man sänker sin basala förbränning, låter man det gå långt nog blir man smalfet. Normalviktig men med hög fettprocent på kroppen. Med lägre förbränning måste man äta mindre portioner för att hålla den nya vikten.

Hur många gör det?

Motmedlet mot det här skräckscenariot heter styrketräning, förstås. Styrketräning och tillräckligt med protein i kosten.

"Den här studien antyder att det inte är någon bra idé att ge människor rådet att de bara ska börja äta enligt en 16:8. Det finns potentiella negativa effekter. Vissa tidigare studier utan någon egentlig kontrollgrupp har dock visat på viktnedgång och förbättrade hälsovärden av 16:8 så resultatet i den här studien är inte heller en självklarhet. Troligen är det som med alla andra enklare råd av den här typen, olika människor reagerar olika på samma råd. Särskilt när råden inte är särskilt specifika kring många andra saker som också har stor betydelse.

Vilket för oss över till hur relevant det här är för en person som redan bryr sig om en massa annat som påverkar hur kosten påverkar oss och hälsa mer allmänt. Jag skulle till exempel gissa på att de flesta som läser här tillhör gruppen som styrketränar ofta eller i alla fall något sånär regelbundet (om du inte är det så läs här). Troligen har du då också bättre koll på ditt proteinintag. Detta är två faktorer som har stor inverkan på om du lägger på dig eller tappar i muskelmassa. Hade de här två faktorerna inkluderats i upplägget så hade resultaten troligen varit helt andra." (Fortfarande saxat från Tyngre.se)

Nej, det är inte bra att ge generella råd, det är det väl aldrig i och för sig. Men ska man rekommendera sådana här upplägg med periodisk fasta ska man väl egentligen rekommendera hela konceptet, Leangains t ex, som går ut på att gå ner i fettvikt samt träna upp muskelstyrka och tonus genom att tajma mycket protein och träning så att de katabola (muskelnedbrytande) effekterna av viktnedgången helt eller åtminstone delvis motverkas.

Se t ex Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males | Journal of Translational Medicine | Full Text (biomedcentral.com)

Det stämmer, det som Rössner sa att man skulle kunna gå ner i vikt på en diet bestående av enbart hallonbåtar men det betyder inte att det är vettigt. Att bryta ut en del av ett koncept, att försöka plocka russinen ur kakan, är att försöka ta den där genvägen som alla vet inte leder dit man vill.

Och det vet jag av erfarenhet att det inte fungerar.

Det ironiska, jag tycker inte ens om russin...

 

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 12 oktober 2021 18:54
  Bella50

  Läst ...men förstår ändå inte fullt ut...😬🥺

 • 13 oktober 2021 09:34
  pralin

  lätt säga men svårt få tillsmiley

 • 13 oktober 2021 09:34
  pralin

  lätt säga men svårt få tillsmiley

 • 13 oktober 2021 10:37

  Bella50, en viktnedgång brukar för det mesta betyda en viss minskning av muskelmassa, alldeles oavsett vilken diet man väljer. Men PF verkar, om denna studien inte har fel, alldeles på egen hand bryta ner muskler lite mer än andra.

  Det finns två sätt att motverka den effekten; träning är det ena. Allt utifrån där man är givetvis, alla kan inte träna allt men man får göra det man kan med det man har. Det andra är tillräckligt mycket protein i kosten.

  SLV rekommenderar alldeles för lite i det här fallet, det de pratar om är minsta möjliga man klarar sig på. Men vid en viktnedgång behöver man mer, och PF verkar ställa ytterligare krav. Ägg, mager fisk, kycklig eller annan fågel är de populäraste källorna helt enkelt eftersom du får mest protein för pengen. Här får plånbok och intresse avgöra, har man råd och inte orkar bry sig drar man i sig en proteinshake före träningen så har man kirrat proteinbalansen.

  Vad kan man göra då, om man inte vill gå till gymmet?

  Kroppsviktsövningar hemma finns det många man kan göra. Fast detta får jag nog göra ett eget inlägg om för det blir en galet lång kommentar annars laugh

  pralin, visst är det så! Det krävs dock betydligt mindre än de flesta tror för att få god effekt, och den bästa nyheten är att det inte har med ålder att göra. Alla kan börja. Det åldern påverkar är återhämtningen. Ska man börja träna när man är fullvuxen kan man behöva visa kroppen lite extra hänsyn, se att inte slarva med maten, dricka tillräckligt med vatten, försöka sova ut och inte träna samma muskler för tätt inpå igen utan ge dem den tid de behöver för att vara redo igen.

   

 • 13 oktober 2021 11:13
  Bella50

  Då blir min undran...om jag fattat rätt ..( är inte bra på näringslära) 🤔 ?

  Öka på proteinet = ganska enkelt med bl.a. ägg.

  Minska på fett ...inte så svårt heller..då vi redan gör det i all matlagning.

  Minska på kolhydrater....snabba är lättare än de långsamma , som är helt klart svårare...vi som frossar i grönsaker 😲😬

  Motionen blir inte helt  enkel( med mitt domnade ben som ger besvär) ...men jag sitter inte still långa stunder ändå...det är jag nöjd med f.n. 

  Ha en bra dag i Stockaryd 🥰✌️

 • 13 oktober 2021 11:24

  Bella50, ja men precis. Du har ju redan justerat kosten mot mer protein, den ena av de två motmedlen mot muskelnedbrytning. Men visst har du väl en fysioterapeut, eller får man ingen sån kontakt nu för tiden efter op? En sån hade jag mjölkat på kunskap som bara den om jag fått chansen, det gäller att passa på! Uj uj uj, jag älskar såna människor, experter på sitt område laugh

  Att bära saker i trädgården, gräva, snickra och greja är att jämställa med styrketräning. Simning är också bra, om man har en simhall i närheten. Visst finns det väl alltid saker man kan skruva på och förbättra, men sen ska man ju vinna mer på det än man känner att man slösar s a s. Tar det en massa tid och pengar i resor och annat för att komma ivbäg till ett gym eller en simhall är det kanske lättare att försöka lösa det hemmavid, med Youtubevideos/tränings-DVD och vardagsrummet.

  Edit: Finns det inte nån strömningstjänst som har träningsvideos också, som fick en enorm boost under pandemin?

  Tack detsamma, hoppas ni har en fin dag!

  Senast uppdaterad 13 oktober 2021 11:25

 • 15 oktober 2021 17:09
  Jessand

  ok jag som var så glad att vågen rörde sig nedåt och magmåttet minskar nu när jag kör typ 16:8...men inte lika roligt om det är muskelmassa som försvinner....blir ju inte mycket styrketräning ...lite bålträning, armhävningar + det som kräver styrka runt hästen och proteinet har det väl gått sådär med...målet är dock 1,8-2 g/kg kroppsvikt frown

   

 • 16 oktober 2021 09:31

  Men Jessand, du tränar ju? Eller menar du att det inte är alls krävande att mocka, sköta hästar, bära hö/halm? Det ställer inga krav alls att rida?

  Jag tycker du ska vara jätteglad för viktnedgången, kom inte den igång när du började ha hästen? 

Logga in för att skriva en kommentar.