icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2468613
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
20 mars 2013 09:53
12

Var är våren?

Ute snöar det. Jag kommer att springa på gymmet idag med, det är skitkallt ute! Lätt jogg, 12km står det på schemat. Vågen visade, varken förvånande eller överraskande nog, -0.8kg så nu när jag nere på 65.5kg igen. Jag är fortfarande träningsvärksstel i kroppen efter specialarmhävningarna, det var en bra övning jag hittade. Den kommer jag att bli stark av! Igår gick det helt odramatiskt att springa, det var lite för lätt eftersom det var löpband. 6:15min/km (9,3km/h) ska egentligen ge mig högre puls men igår fick jag aldrig över 158 och det är jättelågt. Nu körde jag mina 2000m-intervaller med 90 sekunders vila men jag hade lika gärna kunnat springa hela distansen i sträck med den låga pulsen. Hade det varit utomhus hade jag fått mycket högre puls, garanterat. Löpband är lite för lätt helt enkelt. Det hjälper till lite för mycket. Öka lutningen är ingen bra idé, för mig åtminstone, eftersom det belastad vaderna onödigt mycket. Jag testade det en vinter, och gick omkring med konstant vadvärk hela vintern. Nej, jag springer nog hellre ute när jag kan och försöker så gott jag kan på löpbandet när jag måste hållas där. Det är ändå bara enstaka pass för min del, så det påverkar inte så mycket. Det är skillnad för dem som kör hela sin vinterträning på löpband, de kommer att komma ut till våren och få en smärre chock när de upptäcker att såna saker luftmotstånd och gravitation inte ger med sig, utan motarbetar hela vägen. Det spelar ingen roll att man vet det, musklerna är vana vid en annan sorts arbete. En annan sorts löpning. Jag har testat det med. Det tar ett tag innan man kommer i fas igen och de första passen ute, efter att ha bott på löpbandet över vintern, är helt vidrigt jobbiga. Efteråt körde jag spänst, jämfotahopp upp på en stepbräda först jämfota och sedan på ett ben (se Box Jump: [LANK]http://www.youtube.com/watch?v=G1aOSwXxHOc[/LANK]). Spänstövningar är bra att lägga in ibland, men man ska vara försiktig om man är ovan eftersom det är extremt hög belastning på senor och muskler. Den som vill se en riktigt spänstmästare bör titta på det här klippet: [LANK]http://www.youtube.com/watch?v=ZG3_I3zFB0U[/LANK] (Stefan Holm, däremot inte SVT-inslaget alla länkar till så fort det gäller spänst :-) ) Det tog ett tag innan jag insåg att jag kände igen stället, jag har tävlat i den hallen :-) Jag är lika oinspirerad idag när det gäller matlagning, jag är inte hungrig och inte lockad av något. Antagligen kommer jag på något lagom tråkigt som spaghetti och köttfärssås eller något till middag. Lunch är lättare för vi har fortfarande pumpasoppa kvar, det blir förskräckligt mycket soppa på 2kg pumpa. Eller så tar jag en måltidsersättning till lunch bara, det går lika bra det.

Kommentarer

 • 20 mar 2013 09:59
  Kitty57
  Våren har nog flyttat inomhus någonstans. Din blogg inspirera mig :-)
 • 20 mar 2013 10:04
  Tack :-)
 • 20 mar 2013 10:12
  Mums för pumpa! :)
 • 20 mar 2013 10:14
  Tellemor
  Hej! Du är verkligen ett föredöme på motionsfronten. Blev lite nyfiken på det du skrev om lutningen på bandet, borde det inte fungera likadant i kuperad terräng? Märker du någon skillnad om du lutar mer eller mindre eller känns det likadant i vaderna vilket som? Anledningen till att jag frågar är att jag ska försöka mig på att springa lite, något jag aldrig gjort, och fram tills vi får barmark så blir det väl att skumpa fram på löpbandet. Läste också i en bok att kaloriförbrukningen ökar markant om man kör med lutning, att man förbränner lika mycket om man går med lutning som en som springer gör utan. Därmed inte sagt att jag vill dra på mig skador för att bränna mer kalorier...:-)
 • 20 mar 2013 10:25
  Kuperad terräng är mer omväxlande. På löpbandet blir varje steg exakt likdadant, medan du ute i terrängen slår ihjäl dig om du skulle springa på samma sätt som på ett löpband. Det går inte att jämföra egentligen. Visst ökar kaloriförbrukningen, men riktigt så mycket låter som en glädjekalkyl i mina öron. Vilken fart är "går" och vilken fart är "springer"? En riktigt vältränad löpare springer lätt i 15km/h och gör av med i runda slängar 1 000kcal per timma. En riktigt duktig löpare som springer i 12km/h i en timma gör av med ungefär 800kcal. Det är, åtminstone i mina ögon, ett orimligt påstående att man kan gå bort lika många kalorier som en löpare som springer. Men du kan ju testa och se vad dina ben tycker, det är en annan sak att gå än att springa i lutning. Man kan över huvud taget sällan jämföra promenad och löpning, eftersom det är två olika gångarter med två väldigt olika rörelsemönster och helt annorlunda muskelaktivering.
 • 20 mar 2013 10:37
  Tellemor
  Tack för ditt svar! När jag ser siffrorna så är det ju bara att konstatera att det där faller på sin egen orimlighet, som så många andra skrönor.
 • 20 mar 2013 10:45
  Det är inte lätt att veta innan man fått lite siffror på det, jag utgick ifrån att löparen väger 65kg (glömde säga det) men om löparen väger mer går det förstås åt mer energi också för att förflytta massan och samma sak gäller promenad. Ju fler kilon man ska förflytta, ju mer energi går det åt. Det är delvis därför många löpare är lite viktfobiska, en lös kalkyl gör gällande att varje kilo lägger på 5s på kilometertiden (om [KURSIV]det [/KURSIV]är sant vet jag däremot inte) :-)
 • 20 mar 2013 11:20
  Tellemor
  Jo, det ser man ju klart och tydligt när min man lägger in motionen här i dagboken, han gör ju av med otroliga mängder kcal för samma mängd motion men så är han också 3 dm längre och nästan 30 kg tyngre än jag. Mina tankar runt löpning är mest att hitta något som variation på mina promenader. Att börja jogga i väldigt lugnt tempo etc etc. Om jag sen får bättre kondition på kuppen så deppar jag inte ett dugg. Jag har en liten runda på 3,2 km genom skogen och när jag fixar den i ett svep utan att hyperventilera så är det dags att öka tempot. Det får ta den tid det tar, liksom viktminskningen. :-)
 • 20 mar 2013 11:27
  Det låter som en kanonplan, rätt inställning i grunden är jätteviktigt för att lyckas. Det låter som att du har alla de rätta förutsättningarna för att lyckas bra, rätt inställning och tålamod. Det är där majoriteten fallerar annars :-)
 • 20 mar 2013 11:54
  Tellemor
  Tack! Det är just där jag har vurpat tidigare men man lär så länge man lever. :-)
 • 20 mar 2013 13:10
  Apetina
  Ett stort ♥ TACK för din inspirerande blogg och små peppningar till mig på min! Jag hoppas att en del av min värk idag bara är träningsvärk men tyvärr är det nog så att mitt knä fick en liten knäck av gårdagens halka och jag måste nog till min napraphat med mina höfter för en justering! men jag avvaktar lite till ...
 • 20 mar 2013 17:56
  Bgitta
  Vilket energiknippe du är !

Logga in för att skriva en kommentar.