icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2105208
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
19 mars 2018 13:57

Väntar

Det går alldeles utmäkt att skära sig på ett kylskåp. Man får vara lite kreativ, moderna kylskåp är säkra och har väldigt få vassa kanter. Inga, egentligen. Så då får man hitta något annat att skära sig på. Jag drabbades av vårkänslor lite hux flux och kastade mig över kylskåpet och började städa och sortera. Någonting hade kladdat ner en hylla, så jag slet fram städgrejerna och började gno. Hårt. Det var då jag skar mig på den bakre listen, den är inte ens vass egentligen så jag måste ha tagit i av bara hundan för att lyckas! surprise

Förkylningen hovrar i närheten, den har inte brutit ut men det är förskräckligt nära. Men med en puls på 55 när jag sitter vid datorn och dricker kaffe, alltså inte ens riktig vilopuls, kan jag inte påstå att jag är sjuk. Än. Men jag vet att om jag skulle jogga nu skulle det förmodligen bryta ut snabbare än ögat. Så jag väntar.

Läste lite tabeller om det där med vilopuls, Aktiv träning har en t ex. Jag måste säga att jag tycker de där tabellerna är rena rama struntpratet. Vilopulsen säger ingenting om hur vältränad du är. Den är ärftligt betingad precis som maxpulsen. Största skillnaden är att vilopulsen kan du påverka.

Mamma, som rökte som en borstbindare och aldrig joggade ett steg när hon levde, hade jättelåg vilopuls, ofta under 50 (hon hade ett sådant yrke att hon regelbundet gick på hälsokontroller där sådant kontrollerades, det var därför hon aldrig ansåg att hon behövde sluta röka. Senare avled hon i lungcancer.). Jag, som väger åtminstone nästan 20 kilo för mycket och nätt och jämt orkar lunka 5km i superlångsam takt, har en vilopuls på mellan 48 och 52 på morgonen. Varken mamma, när hon var i livet, eller jag skulle kunna anklagas för att vara vältränade.

Det finns bättre sätt att ta reda på om man är stark eller om man har bra kondition. Bästa sättet att ta reda på hur bra kondition man har är helt enkelt att springa så långt man kan på 12 minuter, ett s.k. Coopertest. Det gör man lämpligast på en idrottsplats, löpband är inte giltigt då det är för lätt.

Som jämförelse, Kenenisa Bekele har världsrekordet på 5 000m (12:37:35) vilket innebär att han bör komma ungefär 4 750m på 12 minuter.

När jag var i bäst form bör jag ha klarat 2 480m på den tiden, om jag utgår från min bästa tid på 5km, ganska bra för +40. Nu i dagsläget är jag glad om jag klarar 1,5km. 

Eftersom jag inte kan springa har jag använt mig "lediga" tid till att greja med akrylfärgerna som den glada amatör jag är. Jag tror jag ska lyckas lära mig hantera dem vad det lider, det är länge sedan jag målade alls. Det är inte lika lätt att koppla av och komma i det där meditativa stadiet med målning. Men det är i stort sett nödvändigt om man vill komma i rätt stämning, jag behöver tagga ner och vara lugn först för att kunna måla. Med löpningen kan jag ge mig ut när jag är förbannad och så blir jag lugn efter ett tag, när jag fått springa en stund.

 

 

Gillar

Kommentarer

  • Ingen har kommenterat detta inlägget.

Logga in för att skriva en kommentar.