icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2974207
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
31 maj 2017 09:53
8

UPPDATERAT. Välsignade lågtryck

Äntligen kom det välsignade lågtrycket som jag väntat på, med svalare nätter och regn! Jag hoppas regntunnan blir välfylld nu, men jag tror inte det. Det är en 100 literstunna som står under tupröret älskling fixade till, det gamla röret var både snett och sprucket. Jag har sovit som en klubbad säl, säkert 9 timmar ostört och det är jag inte bortskämd med. I vanliga fall är jag så varm som jag är, och de senaste veckorna har det varit väldigt varmt även på nätterna. Då har det inte blivit så mycket sova, inte med en inbyggd kamin i kroppen.

När det har varit varmt har jag ätit enormt enformigt, lättyoghurt med havregryn och en rågkuse med ost mitt på dagen följt av en frukt och en näve nötter till mellanmål och när det blivit svalare på kvällen någon form av tillagad mat. Igår blev det smörstekt torsk med kokt potatis, bräserade morötter och parmesansås (en kall sås på créme fraiche). Det är roligare att laga mat när man inte får värmeslag vid spisen surprise

Men enformigt behöver inte vara ensidigt. Om man äter någorlunda balanserat kan man nöja sig med samma saker dag efter dag (om man inte ledsnar på det förstås, det är ju grundförutsättningen) och låta det vara så.

Ibland lägger jag saker på minnet, men sedan glömmer jag varför.


UPPDATERING: Detta med kosten är alltså något jag gjort sedan 2012, ungefär. 

 

Så nu har jag spenderat en ansenlig mängd tid åt att fundera på varför jag envisas med att äta 1dl havregryn dagligen och vad kidneybönor, kikärtorbroccoli, avokado, sojabönor och mandel har gemensamt (eller lite förenklat, för minnet: bönor, gröna grönsaker, avokado och nötter men de livsmedel jag räknade upp är de jag gillar mest i sina respektive grupper). Varför har jag selekterat dem till min prio-lista över livsmedel jag ska prioritera?

Har ni några förslag på hur jag tänkt? Ja, borsett från nyttigt då. Det är nog inte fullt så enkelt, inte när det är jag som är i farten laugh

 

Gillar

Kommentarer

 • 31 maj 2017 10:05
  paloma

  Ibland när man är gravid äter man saker man är sugen på, själv åt jag mycket naturell yoghurt ( den sura versionen). Med yngsta dottern var dagens höjdpunkt en citronloka, men med sonen var det marrängswisssmiley

 • 31 maj 2017 10:11

  Jag som inte ens tycker om havregryn, men det är spikat på min lista att havregryn måste jag ha (och så har det varit betydligt längre än jag varit gravid)! laugh
  Med äldsta dottern var dett fantastiska mängder morötter, men med yngsta hade jag ingen sådan craving. Däremot tappade jag smak för kaffe både då och nu, en morgonkopp är gott men sedan kan jag gå hela dagen utan (jag som i vanliga fall stjälper i mig 1,5-2 liter på en dag)!

 • 31 maj 2017 10:48
  Bella50

  Första barnet "visste" jag knappt var i antågande...precis tvärtemot andra som jag "visste" dagen efter s.a.s. Kräktes direkt nästan och fick " pippi"  på GB-gräddglass , jordgubbsripplad vanilj skulle det vara. Inget annat.

  Min mamma berättade historier om en  bl.a. En kvinna som smög ner i källaren ...bröt loss en bit från murväggen...och ÅT !! 😲...så havregryn är väl inte så "konstigt" ha,ha 😆

 • 31 maj 2017 10:50

  Hade köpt resonemanget om det inte hade varit för att jag haft den fixa iden om havregrynen sen 2012 ungefär laugh

  Senast uppdaterad 31 maj 2017 10:50

 • 31 maj 2017 13:50

  Som sagt, jag hade köpt resonemanget om det inte hade varit för att jag hållit på med det sedan 2012.

  Är det INGEN som läser vad jag faktiskt skriver?!?

  Senast uppdaterad 31 maj 2017 13:50

 • 31 maj 2017 14:11

  Nystade lite själv, allt jag listade är bra mat om man är ute efter sådant som sänker kolesterolet. Första inlägget om det hittade jag redan 2011 faktiskt, så jag kom ihåg fel där. Jag har varit igång ännu längre med det här.

  Lösliga fibrer, som sänker kolesterolet, finns i linser, bönor, kikärtor och rotfrukter.
  Kålväxter i allmänhet är bra på att sänka LDL-kolesterolet i synnerhet.
  De nyttiga fetterna i avokado, nötter och oliver sänker LDL-kolesterolet.
  Sojaproteinet har en dubbel effekt verkar det som, det både sänker LDL och höjer HDL. Win-Win alltså.
  Fullkornsprodukter i allmänhet och havre i synnerhet innehåller kolesterolsänkande och blodsockerreglerande ämnen.

  Men då vet jag varför jag jagar just de livsmedlen i alla fall, och nu har jag noterat det någonstans så jag slipper göra samma research en gång till. cheeky

 • 31 maj 2017 19:51
  Tita

  Dessutom är havregryn bra för tarmen för det bildar nån typ av gel på tarmväggarna vilket underlättar för magfunktionen.

  Det andra "syndromet" som ni skriver om kallas pica-pica syndromet och kommer från att vissa fåglar hackar i sig just murbruk för äggskalen skull!

  Lägg undan havregrynen ett tag du och hitta nåt annat som är "kuligare"😃

 • 31 maj 2017 19:58

  Ännu viktigare i så fall att jag fortsätter med havren, det kan vara den som gör att magen sköter sig så snällt trots att jag motionerar så lite. Det där om att gravida blir förstoppade är inget jag känner igen i alla fall, och det är jag tacksam för.

  Ett tag gjorde jag smoothies, men det har jag glömt av lite. Jag kanske skulle göra några sådana istället, och slå tre flugor i samma smäll? Dels får jag extra frukt/grönt, dels mer vätska och jag får i mig havregrynen utan att jag behöver tänka på dem eller märka dem, de bara är där.

   

Logga in för att skriva en kommentar.