icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2656349
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
3 november 2019 12:53
5

Utmattningssyndrom

logo.png

 

Hjärnfondens artikelserie om stress och stressrelaterad psykisk ohälsa.

Så ställs diagnosen utmattningssyndrom

 

Att vara trött och stressad efter en tuff vecka på jobbet kan vara kämpigt nog och har nog drabbat de flesta. Men att bli utbränd, gå in i väggen eller att drabbas av utmattningssyndrom, är ett sjukdomstillstånd som kan ta många år att repa sig från.

 

 

Utmattningssyndrom uppkommer efter en långvarig stressbelastning utan tillräcklig återhämtning. Det karaktäriseras av påtaglig brist på energi, sömnstörningar, koncentrations- och minnessvårigheter. Utmattningen påverkar personen såväl fysiskt som känslo- och tankemässigt.
Utmattningssyndrom är också en diagnos där det ofta förekommer en samsjuklighet med andra psykiatriska diagnoser, exempelvis depression och ångest. Det är viktigt att diagnosen blir rätt eftersom det krävs olika typer av behandlingsinsatser för exempelvis
utmattningssyndrom, depression eller utmattningssyndrom med samtidig depression. Diagnos för utmattningssyndrom kan användas om det inte finns någon depression; därför måste först depressionsdiagnos prövas. Om depressionen är orsakad av utmattning på arbetet används diagnosen utmattningssyndrom endast som tilläggsdiagnos.

Centrala symtom är trötthet som inte går att vila bort, sömnrubbningar och kognitiva besvär. I början av förloppet dominerar kroppsliga symtom som mag- och tarmproblem, sömnsvårigheter, värk i kroppen och ständig trötthet. Symtomen kommer smygande och efterhand tillkommer kognitiva symtom. De kognitiva besvären yttrar sig främst som minnes- och koncentrationssvårigheter. Det blir svårt att koncentrera sig på en text, till exempel nyhetsartiklar och böcker. Man får svårt att minnas – till exempel att hitta vägen hem från jobbet, eller att känna igen ansikten. I ett senare skede uppkommer humörförändringar och depressiva symtom som nedstämdhet, skuldkänslor och oro.

Klicka här för att läsa Socialstyrelsens diagnoskriterier för utmattningssyndrom

 

StressFonster.jpg

 

Stress5.png

 

swish_img.jpg

 

Swisha din gåva till

 

901 12 55

 

 

Skänk en gåva till hjärnforskningen här ››

 

Starta en egen insamling hos Hjärnfonden här ››

 

Det är viktigt att inte vänta med att söka hjälp

I nästa e-post berättar vi hur du kan gå tillväga för att söka rätt hjälp och hur din väg tillbaka kan se ut.
För att kunna ge dig relevant information och återkoppling sparar vi dina personuppgifter och hanterar dem enligt gällande personuppgiftslagstiftning. När du ger en gåva eller anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du Hjärnfondens riktlinjer för personuppgiftshantering som finns att läsa i sin helhet på hjarnfonden.se/integritetspolicy

 

 

pixel.gif

logo.png

 

H.K.H Kronprinsessan Victoria är beskyddare av Hjärnfonden

 

f_img.png

pixel.gif

Följ oss

yt.jpg

 

fb.jpg

 

tw.jpg

 

Hjärnfonden

Riddargatan 17A
114 57 Stockholm
PG/BG: 901-12 55
Swish: 901 12 55
Växel: 08 - 40 60 800
Gåva: 020 - 523 523

 

f_logo1.jpg

f_logo2.jpg

Avprenumerera från Hjärnfondens nyhetsbrev

   

Gillar

Kommentarer

 • 3 nov 2019 12:54

  Tyckte detta var så viktigt att jag lade in hela e-brevet, så att alla kan läsa.

 • 3 nov 2019 13:36

  Förr trodde jag att man bara drabbades av detta om man hade jobbat hårt under flera år och att syndromet bara berodde på yrkesbaserad stress, men ju mer ny forskning man läser desto tydligare framkommer att det "räcker" med sex månaders ökat stresspåslag, och då inte bara yrkesmässigt utan även privata stressfaktorer påverkar. Inte så konstigt att så många unga kvinnor drabbas av det.

 • 3 nov 2019 15:24

  Det räcker att bara försöka fylla alla förväntningar, inbillade eller verkliga (perfekta hustrun, perfekta kollegan, perfekta mamman, perfekta väninnnan - gärna alltihop på en gång). Allt ska förstås Instagrammas i 4K-upplösning och twittras om.

  Jag säger som jag sa till en vän, jag vet att jag brände mitt ljus i båda ändarna och jag är glad att det lyser än. Men det är hög tid att vi börjar prata om vad samhället gör med oss. Det är ingen som pratar om mental ohälsa. Det finns ingen nollvision i Sverige utom i trafiken. Att människor arbetar ihjäl sig, blir skadade för livet eller tar livet av sig handgripligen för att de mår så dåligt är det ingen debatt om. 

  Bara för att det inte går att gipsa är det som om det inte får finnas. Som om vår mest komplexa kroppsdel, hjärnan, på någotvis skulle vara ofelbar och alla sjukdomar som kan drabba den vårat eget fel.

  b0ef24a4-0f6c-48da-ab3e-8537856feb53.JPG

  9a9761d1-9da4-424c-82d5-51008f2922fc.JPG

  fd0921ae-16e1-43ec-b5c3-0c03acced48a.JPG

  e256f840-b344-4172-b548-272cb0dd7d4f.JPG

  ....och många många mer.

   

 • 4 nov 2019 07:59
  pralin

  jag vet hur  de  är  varit  drabbad. 

 • 4 nov 2019 08:11

  Jättejobbigt pralin, jag hoppas du mår bättre idag!

Logga in för att skriva en kommentar.