icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2689737
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
23 oktober 2013 13:37
7

Utländskt kött? Nej tack...

"Sverige är det enda EU-land där det är förbjudet att avliva djur utan föregående bedövning, vilket sker med slaktmask eller elchocker. I övriga EU är det lagligt att skära strupen av fullt medvetna djur och låta dem förblöda." "Branschens företrädare varnar för att detta importkött med största sannolikhet och i betydande omfattning letar sig in i svenska butiker och matsalar utan att vare sig säljare eller konsumenter informeras med någon märkning. –Det är alldeles uppenbart att det är på det viset. Marknaden styr och för att inte få brist på rituellt slaktat kött kan slakterier i andra länder överproducera. Sedan säljs det som vanligt kött, säger Åke Rutegård som är vd för branschens egen organisation, Kött och charkföretagen, KCF." "Han beskriver hur obedövade kor stängs in i en ställning som mest liknar en torktumlare, vänds upp-och-ned på ett för kor helt onaturligt och plågsamt sätt, för att slutligen få strupen avskuren. –Det är inget litet snitt, som en del försöker göra gällande. Det handlar om ett jättestort operativt ingrepp utan bedövning. I alla andra sammanhang skulle jag som veterinär omedelbart bli fråntagen min legitimation om jag gjorde något liknande. Trots att nerver, artärer, mat- och luftstrupe skärs av kan djuret vara vid medvetande flera minuter. Kniven når inte två stora artärer bakom halskotpelaren som fortsätter att pumpa upp blod i djurets hjärna. En fransk kartläggning visade att det tog upp till elva minuter innan djuret dött av blodförlust. I genomsnitt tog det 4–5 minuter. –Man kan se på ögonens rörelser att djuret är vid medvetande. Ofta försöker de råma, men kan inte då luftstrupen är av. Har man sett det så är det inte något man glömmer, säger Åke Rutegård." Källa: [LANK]http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kott-fran-plagade-djur-saljs-i-mataffarer_4134699.svd[/LANK] För säkerhets skull köper jag inte utländskt kött alls, och det lilla kött jag köper nu för tiden köper jag från lokala bönder. Dyrt, men jag vet hur djuret levt och dött.

Kommentarer

 • 23 okt 2013 13:58
  lazylisa
  Lokalt, ekologiskt svenskt, svenskt... I den ordningen, och finns det inte så blev det heller inget inköp...
 • 23 okt 2013 13:59
  Exakt! Och då riskerar man inte att köpa djurplågerikött :-)
 • 23 okt 2013 16:19
  Hurra för dig! Själv äter jag uteslutande ekologiskt, men alla charkprodukter går inte att hitta, så ibland fuskar jag med samvetet.
 • 23 okt 2013 16:20
  Det kostar lite mer med ekologiskt, men det är det värt. :-)
 • 23 okt 2013 17:02
  Eller hur - men det är synd att det är sådan prisskillnad, jag brukar beställa ekologiska grönsaker också, inte helt gratis precis.
 • 23 okt 2013 17:29
  Brrrrr, det där gav mig kalla kårar! Aldrig mer utländskt kött!
 • 23 okt 2013 17:31
  Jag kan inte äta och tänka på att djuret kanske dött på det där gräsliga sättet... Ush vilket djurplågeri! Tänk att det [KURSIV]bara [/KURSIV]är Sverige som förbjuder rituell slakt i Europa, det är ju märkligt ändå? Jag trodde faktiskt att t ex britter skulle vara lite mer civiliserade men inte!!

Logga in för att skriva en kommentar.