icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2169216
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
20 februari 2017 11:46
6

Utläggning de lux

Jag får göra det här till ett eget blogginlägg, det blev gräsligt mycket text som bara hade pluppat igen Palomas blogg och gjort den oläslig. I texten följer jag en tankegång och kommer till en för mig förvånande slutsats, en jag inte hade väntat mig faktiskt men som i efterhand är helt uppenbar. Hoppas ni orkar följa med i tankevindlingarna laugh

b7bcb698-3d19-4907-ada2-73e412e97905.jpg

Man ska inte lyssna allt för mycket på Maj-Lis Hellénius' arga motståndare, de tolkar henne som fan läser bibeln. Från länken jag la ut i Palomas blogg innan:

"- Medelhavsmat med mycket grönsaker och frukt, olivolja och nötter är fortfarande högaktuell, menade Maj-Lis Hellenius.

En stor metaanalys med 1 500 000 deltagare visar att de som åt medelhavskost levde längre, hade minskad risk för hjärt- kärlsjukdom, cancer, Parkinssons sjukdom och Alzheimer. Sju nya studier visar på samma resultat. Nya rön visar också att vi kan öka vår fysiska prestationsförmåga om vi äter nitratrika grönsaker som spenat, rödbetor, ruccolasallad och rädisor.

Samtliga har även en blodtryckssänkande effekt, minskar risken för blodproppar och motverkar bukfetma. Men bara två av tio svenskar äter rekommenderade 500 gram grönsaker och frukt per dag."

Detta har man sett i många studier, knappast något nytt faktiskt. Utom möjligen det där med rödbetorna och spenaten då, det är ganska nya rön. Omättade fetter har en skyddande effekt, det vi hittar i t ex avokado, nötter, oljor, vissa alger och fisk. Finns de som äter LCHF vegetariskt, utan tillstymmelse till animaliska fetter (ej att förväxla med mättade fetter).

Komplettera med kokosfett så har du en riktigt bra grund, mättat fett klassas inte som farligt längre, de flesta anser det neutralt för hälsan, så varför inte fylla fettkvoten med sådant som vi faktiskt vet är nytttigt och som bidrar med positiva egenskaper?

"- Var inte rädd för vare sig kolhydrater eller fett, men välj rätt sort! Tester visar att fleromättade fetter, som bland annat finns i fisk, minskar risken för försämrad kognition och demens. Det gamla talesättet att man blir klok om man äter fisk håller med andra ord än, sade professorn under symposiet."

Låter inte riktigt som det hennes arga motståndare brukar hävda. smiley

Det som kännetecknar en god forskare är inte att de benhårt håller fast vid en ståndpunkt, utan att de tvärt om är beredda att omvärdera sin ståndpunkt så fort det kommer nya rön. Det är vanligtvis bara försäljare och kvacksalvare som är rigida och aldrig kan tänka sig att ompröva sin ståndpunkt. Var därför noga med att datera uttalandena ni hittar, och kolla om ni hittar något nyare. En person kan lära sig mer, utvecklas och ändra åsikt. Var säkra på att det är ett äkta citat ni läser, felciteringar är supervanliga.

a841d130-daa2-4e16-a47a-e906d6b9f7b9.png

Innan Japan influerades av västvärlden var hjärt- kärlsjukdom så gott som okänt och medellivslängden väldigt hög, de äter väldigt mycket fisk bland annat. På en så liten ö är kött och mejeriprodukter lyxvaror, vilket innebär mycket vegetabilier, mycket havsmat (skaldjur, fisk, alger, blötdjur) och ris eller nudlar. WHO klassar det ursprungliga japanska köket som ett av världens absolut nyttigaste. Japan är det land som har flest Michelinrestauranger, före t ex Frankrike och Italien så den nyttiga kosthållningen måste inte ens betyda att du måste försaka allt och leva som en asket heller. smiley 

Någonstans i allt det där är poängen att det är viktigare att röra på sig, inte sitta stilla så mycket och äta varierat.

Personligen undviker jag charkvaror så som kassler, korv, bacon och annat rökt, rött kött och mejeriprodukter till förmån för Oatly (har både iMat matlagningsbas som ersätter grädde och fraiche), mer fisk och kyckling, mer vegetariskt och mer frukt och grönt. Ska det vara festligare (undantagen alltså) kan det bli lite vad som helst.

Det är inte så att jag förbjudit något, det vet alla som känner mig att jag inte gör. Jag klassar det som "ät fritt", "ät måttligt" (tänk dig för, det kan bli för mycket) och "ät lite" (undvik om det går, begränsa om du måste). Riktigt färdig med den listan blir jag nog aldrig, det är en ständigt pågående process där jag dessutom klassar om vissa saker beroende på vad jag vet och lärt mig. Fisk var länge den helt egna kategorin "fy helvete aldrig i livet jag svälter hellre än äter skiten" t ex men nu är det "ät fritt" tack vare sin nyttighet. (Bara jag slipper känna lukten av eländet, det luktar ju ... Blääh!).

Bröd av alla former, knäckebröd och skorpor, är "ät lite" eftersom det är förskräckligt lätt att överäta och oftast är det lite för mycket vanligt vitt socker i köptasbröd för att det ska vara bra. Undantaget är finskt rågbröd, som jag lika gärna kan klassa som "ät fritt" för man orkar banne mig bara en tunn skiva ändå!

Frukt, bär och grönsaker är förstås "ät fritt", det är svårt att komma upp i de mängder man borde (ett halvkilo eller mer om dagen) som det är utan att jag håller på och försöker begränsa mig.

Det mesta hamnar dock i "ät måttligt", som mörk choklad till exempel.

Jag inser att jag faktiskt har en "ät inte" som är rätt kort: halvfabrikat och helfabrikat. Det händer faktiskt att jag gör avsteg och skaffar "nödproviant", det finns några rätter jag kan tänka mig att ha i frysen men det ska vara bra mycket panik i tomteskogen för att jag faktiskt ska använda mig av dem. För det mesta föredrar jag att försöka laga så mycket mat att vi faktiskt har färdigt i frysen att tina. Men om det inte går, om allt annat misslyckats och det skitit sig fullständigt så finns det en pytt eller wok nånstans i gömmorna.

Jag har bytt smör mot olja, vanligtvis kallpressad raps eller oliv. Det enda jag inte gjort avkall på, eftersom jag älskar det för mycket, är ost laugh
Ost är min passion, det tänker jag inte släppa.

Jag tror att det spelar väldigt mycket roll att jag är superintresserad av mat, matlagning och livsmedel. Jag älskar att pyssla i köket, då är det ganska lätt att ha roligt och pyssla på. Det är ingen betungande uppgift. Om man inte är road av matlagning kan jag förstå att det är en helt annan femma, då kan det banne mig inte vara kul. Men då finns ju menyerna här på Matdagboken t ex, där någon annan tänkt till så att vi ska slippa. Jag tjuvtittar i dem jag med, för inspiration och vägledning.

När man har två hobbies och den ena är mat och den andra träning är det ganska lätt att följa råden med mer rörelse och varierad kost. Jag avundas inte de som saknar den passionen, som måste hitta motivation ändå.

Egentligen är det ni som gör det mest imponerande jobbet, som fixar det ändå. 

Det är, när man tänker efter imponerande på riktigt.

9fda0784-eb42-43e8-ac9f-eaef32bcaa27.JPG

Gillar

Kommentarer

 • 20 feb 2017 13:21
  paloma

  Ett bra inlägg som som visar att man måste kunna omvärdera sitt sätt att leva och ta till sig ny forskning, det som var rätt innan måste inte vara det nu.

  Just medelhavskosten har alltid varit på tapeten som nyttig, och det är ingen konstig mat. Så det är inte någon konstig diet vi pratar om som är svår att följa.

  Jag vet att jag äter för lite frukt, och det måste jag ändra på...jag har redan börjat idag.

  Jag tycker inte att man behöver ändra allt på en gång, utan man ändrar på det som är viktigast. Men just stillasittande är det lättaste att ändra på, man sätter sig helt enkelt inte ner flera timmar i sträck utan anledning.

  Jag som är stegräknarfantast tycker alla borde ha en på sig varje dag, det är så lätt att överskatta sin aktivitet och tro att man rör sig mycket. Jag lämnade en stegräknare till min mamma, men efter några dagar ringde hon och sa att den var sönder. Jag frågade då hur hon visste det, då sa hon " att det står bara några tusen steg på den varje dag ".  När jag frågade henne om hon gått mycket, sa hon " jag har rört mig som vanligt ".

  Hon överskattade alltså hur mycket hon rörde sig. Jag kan meddela att stegräknaren ligger i en låda hemma hos dom oanvänd.

   

 • 20 feb 2017 13:54

  Jag har en stegräknare på min arbetsmobil ( s health) vilket jag tycker är bra. Förutom hur många steg som jag har gått ser man även vid vilka tider under arbetsdagen som man rört på sig. 

 • 20 feb 2017 14:52

  Paloma, helt rätt. Jag började ju inte med allt på en gång, det hade ju aldrig gått. Jag fick ju börja precis som alla andra, med en sak i taget annars hade jag gett upp innan jag ens kommit igång.

  Stegräknare är ett jättebra sätt att avsläja hur aktiv man är, att uppskatta är lika dömt att misslyckas som att ögonmåtta portionsstorlek laugh

  Medlem16, en vanlig arbetsdag ska jag vara glad om jag når upp i 8 000 steg, det är bedrövligt egentligen men jag jobbar på saken! En gång i kvarten ska jag resa mig upp och göra mig ärende nånstans, så jag aldrig blir sittande i timmar. Måste börja nånstans ju.

   

  Senast uppdaterad 20 feb 2017 14:53

 • 20 feb 2017 20:13

  Tack JaninaE! Det är lätt att glömma hur det var, det är nyttigt att tänka tillbaka ibland och reflektera.

 • 20 feb 2017 20:44

  Kan hålla med medelhavsmat, är nytig, men hur få tag på grönsaker med mineraler i när det bar sjunker, brödsäden som våra bönder odlar verkar inte fungera baka på utan tilsatser, fick 5 kg. mjöl torkat vete från en grane till han som har kvarnen, bröden blir kompakta och hårda, var tvungen prova gästen och receptet köpte mjöl de blev jätt höga och fina stod mineral berikat mjöl på påsen, vad tilsätter man ?.

 • 20 feb 2017 21:05

  Vetemjöl special från Kungsörnen, som är det vanligaste: vetemjöl, maltmjöl av korn, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).

  De har även ett s.k. Self Rising, dvs det innehåller bakpulver också.

  Håller med dig Afkrut om att det vanligare inte alls ger samma fluffiga resultat.

   

Logga in för att skriva en kommentar.