icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5233942
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
6 september 2012 18:17
5

Underbara höst!

Åååh vad mysigt! Vi fick med oss fina morötter, kålrötter och rödbetor hem, äpplen och rabarber också! Älsklingen tog skörden i ryggan och åkte hem, jag sprang. Luften var så där lagom sval, syrerik. Fötterna kändes lätta, trots att jag tog tjockskorna. Benen trummade på, och jag var hemma på under timman! Så underbart, löpning när den är som bäst helt enkelt. Jag kände mig så stark och snabb, benen flög. rots att jag körde ett skapligt tufft intervallpass igår som borde satt sina spår. Så kan det gå när man är riktigt sugen på att få springa :-) Funderade som hastigast på det där med tilltro till licenser. Kostdoktorn är ST-läkare, det är väl bra? Jo, men det är faktiskt Rössner också. Rössner är dessutom professor i hälsoinriktad beteendeforskning, hans vetenskapliga publikationslista omfattar cirka 500 referensgranskade artiklar, något tusental populärvetenskapliga artiklar, ett tjugotal populärvetenskapliga böcker, en rad utbildningsprogram som t ex video för studenter och allmänhet. Rössner har jobbat med övervikt och fetma i över tjugo år, och sjunger inte LCHF-dietens lov. Så vem ska man tro på? För det första ska man inte lyssna på varken den ene eller den andra, ingendera har hela sanningen. Båda har dessutom grävt ner sig i sina skyttegravar och tänker inte komma upp ur dem i första taget eftersom de säljer alldeles för mycket böcker för det. För det andra känner de inte dig. Det gör du. Är du bara det minsta ärlig mot dig själv vet du precis vad du mår bra av och behöver för att må bra, gå ner i vikt och trvas. Så då behöver du ju ingen guru, ingen som talar om för dig hur du ska leva eller som du måste köpa böcker av. För du vet bäst själv, och det har du gjort hela tiden. Innerst inne. Det där tog faktiskt längre tid att skriva är formulera i tanken, när jag sprang. Det kändes så självklart när jag sprang, att båda har fel. Att LCHF fungerar är rätt självklart. Det ingen lyckats förklara, tillfredsställande så att alla blir nöjda, är HUR det fungerar. Vi vet inte heller så speciellt mycket om långtidseffekterna, men det kommer vi ju att få veta. Det borde börja närma sig ett antal år nu för dem som hållit på längst? Kan det röra sig om 10-15 år snart, för dem som började tidigast? LCHF är äldre än många tror, fast det hade ingen bokstavskombination då om jag inte missminner mig. Det är lite spännande att följa utvecklingen, LCHF är det närmaste religion vi kommer i det här sekulariserade landet och debatterna kan bli ganska festliga. Särskilt argumenten från skyttegravarna :-) Jag kommer att bli varse om LCHF är bra när min farbror och hans familj blir äldre, de följer LCHF slaviskt fast de är rätt färska på området. Hjärtfel är vanligt i vår familj, höga blodfetter likaså och diabetes. Vi får väl se hur det går för dem med andra ord. En studie på en familj är ingenting i sammanhanget men ur min synvinkel är det hyperintressant eftersom vi har så mycket genetiskt gemensamt. När tankarna lämnat LCHF och skyttegravsdebatterna svävade de iväg till nästa helg och DN Stockholm Halvmarathon. Jag är mindre osäker på att jag kommer att klara det nu än i morse, men det blir så när jag äntligen fått springa av mig. Knappa 9km på 55 minuter (cirka) är rätt okej faktiskt, med tanke på gårdagen. Ibland får jag frågan vad jag tänker på under långpassen, som kan dra iväg uppemot 2-3 timmar och mer. Men det är inte alltid jag tänker alls, ibland är hjärnan bara tom och fridfull en lång stund. Svårt att förklara, men man existerar i detta nu, utan att tänka eller känna. Ni som mediterar förstår nog säkert hur jag menar. När jag kommer tillbaka från ett sådant tillstånd vet jag oftast inte hur lång tid det gått, men förhoppningsvis har jag inte sprungit allt för fel. På det viset är det tur att jag nästan alltid springer samma runda mer eller mindre, benen hittar själva om det skulle vara så att medvetandet kopplar ner en stund :-) Allra skönast är det dock att springa såna pass på löpbandet, faktiskt. Ingen manövrering, trafik eller ojämnheter att ta hänsyn till. Bara springa. Finnas. Njuta.

Kommentarer

 • 6 september 2012 19:59
  Nos
  Ja, jag vet inte om jag tror att både LCHF och Rösdner har fel-kanske är det tvärt om? Båda har rätt-så till vida att viktminskning kan åstadkommas på båda sätten.
 • 6 september 2012 20:05
  Jag sa inte att "LCHF" (antar att du suftar på Eenfeldt här?) har fel, jag sa att [KURSIV]läkarna [/KURSIV]har fel i den mening att vi vet inte hela sanningen än :-) LCHF fungerar. Det vet vi. Varför? Om detta tvistar bokstavligen de lärde :-) Andra metoder fungerar de också, detta är också ett obestridligt faktum. Däremot råder det betydligt större enighet om varför (välj dietnamn här) fungerar än det gör i debatten om LCHF. Vetenskapen är lite yrvaken fortfarande, men den kommer ikapp snart. :-)
 • 6 september 2012 20:07
  Alltså, nu var jag otydligt igen. Läkarna är alltså både Eenfeldt och Rössner. Och ingen av dem har hela sanningen än. Så. Tänk att det kan vara så svårt att formulera en tanke som slår ner som en blixt, känns så självklart enkel och lättfattlig just då. Men när den ska ner på pränt snärjer meningarna in sig i varandra och så blir det fel. Störigt.
 • 6 september 2012 20:40
  Nos
  He he. Det svåraste är att uttrycka sig enkelt. Men jag drack ett glas rött till middagen, jag kan ju skylla på det : ) Och ja, vi vet att många upplever att lchf botar diverse krämpor, men många upplever även elallergi som en konkret påtaglig verklighet. Och så länge det ej finns långtidsuppföljningar map lchf á 10-15 år tror jag vetenskapsetablissemanget varken kommer säga bä eller bu. Men de har ju redan i en stor studie visat att de som drog ner på kolhydraterna behöll vikten lättast, jämfört med tallriksmodellen (och en modell där proteinet minskades och kolhydraterna ökades). Och det där med kolesterolet... Vi får sehelt enkelt, men ingen tvivlar på att lchf funkar vid viktnedgång ialla fall. Lycka till med,din kamp!
 • 6 september 2012 20:43
  Jag får skylla på fummelfinger jag :-) Antagligen har du rätt, de kommer inte att våga säga nånting om nånting på mycket länge. Lite synd, för det är spännande att se vad som händer, och för att det ska finnas en debatt måste det finnas folk som debatterar och lyfter frågor. Lycka till du också! :-)

Logga in för att skriva en kommentar.