icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2469068
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
21 november 2018 08:51
2

Tungt

Igår kom vi iväg till gymmet, sent om sider, men träningsvärken sedan sist hade inte lagt sig och det blev aldrig bättre trots att jag brassade på med 5km löpning. Efter 45 minuters fruktlösa försök att komma igång fick jag helt enkelt ge upp den idén och åka hem igen.

Paula var lite ledsen på kvällen och ville inte sova, trots att hon var dödstrött, så hon fick sitta i min famn och titta på fotboll i omgångar tills hon somnade av nattningsförsöken. Hon sover fortfarande.

Dagens fundering: Om någon påstår att vi tränar för mycket kan det vara en god idé att läsa igenom den här artikeln från SVT och fundera på vad det är de faktiskt skriver och kanske framför allt den här spekulationen:

"Studieresultaten är inte helt representativ för befolkningen utan man har endast utgått från folk som har arbete. Elin Ekblom-Bak tror att till och med att studiepopulationen kan ha aningen bättre kondition än den svenska befolkningen i stort." 

En annan intressant artikel i ämnet finns på Sveriges Radio:

"Så definieras kondition

Konditionen, eller syreupptagningsförmågan, mäts i milliliter syre som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut.

För att orka gå i rask takt i tio minuter utan att behöva vila bör syreupptagningsförmågan på strax under 30 milliliter.

Gränsen för hälsofarligt låg kondition är i studien satt till 32 milliliter per minut och kilo kroppsvikt.

Medelvärdet bland försökspersonerna har sjunkit från drygt 38 milliliter år 1995 till mindre än 34 milliliter 2018, en minskning med cirka 10 procent.

En vältränad motionär brukar ligga i spannet 40 till 50 milliliter.

En kvinnlig elitidrottare i en konditionskrävande sport, som längdskidåkaren Charlotte Kalla, ligger på över 70 milliliter. En manlig elitidrottare kan nå upp till 90 milliliter.

Källa: Elin Ekblom Bak"

När jag kollade mina värden på Bosön för några år sedan låg jag mycket nära 50 milliliter, där ligger jag inte nu det är jag medveten om. Jag skulle inte kunna springa milen på 54 minuter om så livet hängde på det. Men jag jobbar på det, och i studien spekulerar forskarna om det kan vara så att marathonlöpare påverkat resultatet i en viss subgrupp i studien. Man såg nämligen en väldigt liten försämring i gruppen medelålders eller äldre personer med hög utbildning.

Det som verkar vara så viktigt, som gör hela skillnaden, är vardagsmotionen. Att ta trapporna istället för hissen, promenera eller cykla istället för att ta bilen och så vidare.

Det måste inte vara så komplicerat. 

Gillar

Kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar.