icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2917434
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
12 februari 2019 13:18
8

Trött

Nu är jag helt slutkörd i knoppen igen, och jag som inte lyft en hantel eller sprungit ett steg! Vilken tur att jag var duktig i helgen och laddade frysen med matlådor, jag gjorde ett storkok köttförssås och frös in, som komplement till de andra rätterna så det ska finnas lite att välja på. Planen, om energin finns, är att göra en rejäl laddning stroganoff också att frysa in. 

f57f324e-8c5d-44b8-8dd5-b1f391c96fbb.jpg

Bild: Över 15 portioner daterade, vägda och klara, perfekt att ha färdiga portioner i frysen till dagar då man inte har ork, tid eller lust att laga mat.

Det var dags för tandläkarbesök igen i måndags, ni som känner mig sedan tidigare vet hur det tär på mig. Jag är skräckslagen, fastän jag vet att de inte menar något illa. Nattsömnen innan ett tandläkarbesök blir i bästa fall dålig, vanligtvis obefintlig. Sedan, på kvällen när vi kommit hem från tandläkaren, fick Paula feber och började kräkas, riktiga projektilvomeringar. Det var bara att fiska upp barnet, bada henne och bädda om hela sängen.

4de6b53f-f3de-4815-8f77-b106e52b7b26.jpg

Bild: Vår lilla badnymf älskar att bada skumbad. Bilden är från ett tidigare tillfälle, utan vomeringar i håret.

Till sist fick jag i alla fall sova, men alldeles för kort för att jag ska känna mig utvilad. Nu kräks hon i alla fall inte och febern är borta så det kanske gått över redan, hon har inte fått Alvedon sedan i natt och hon verkar pigg och opåverkad. Vore det inte för hennes två utslitna och hålögda föräldrar och ett berg av tvätt skulle man inte kunna se att det hänt något här hemma.

Veckovis uppföljning av vikten, genomsnittsvikten sjunker stadigt. Det går verkligen inte fort, men det händer något i alla fall. Nu är veckovisa snittet nere på 76,2kg från årets högsta 77,6kg i snitt på en vecka. Sakta men säkert kommer man långt. Eftersom jag väger mig varje dag ser jag alla variationer, de är inte så roliga. Men genomsnittsvikten, dvs alla vägningar sammanlagt delat på 7, ger en rättvisare bild av vad som händer på lång sikt. För min del är trenden stadigt sjunkande, i snitt 0,2kg/v neråt. Även snittet över en månad verkar bli lägre jämfört med förra månaden, snittet är 0,65kg lägre än så länge i februari jämfört med januari men det kan ju ändra sig än.

4220a5a3-6c76-4fe9-8fe8-ca32bf787e42.jpg

Bild: Paula fikar på Erikshjälpen, deras färska bullar går verkligen hem hos henne.

Vi scoutar utbudet på de olika Erikshjälparna med jämna mellanrum, man vet aldrig vad man kan hitta för bra saker och ibland passar vi på att fika lite i deras café. Vanligtvis hittar vi inget av värde, men ibland får vi tag på riktiga guldkorn. Paula växer som en raket fortfarande så kläder är en given hit, om de inte är för trådslitna förstås. Vi hittade till exempel söta små muggar lagom för hennes små händer med matchande tallrik till Paula, och hon älskar den där servisen. Tror det kostade 60:- sammanlagt, eller något sådant. Billigt var det i alla fall.

Det känns bättre för miljön och för plånboken att köpa saker där än att köpa nytt, ja vissa saker är undantagna (som sängkläder, underkläder och hjälmar) men det finns mycket annat man kan köpa begagnat, som inte måste vara sprillans nytt. Barnrumsmöbler får ett nytt fräscht liv med lite färg, en lampa för 25:- med Aristocats på behöver ingen uppfräschning alls, barnrumsgardiner med färgglada figurer kostade en spottstyver och om jag får ordning på maskinen ska jag sy ett lapptäcke, överkast, till hennes säng av stuvbitar och andra överblivna tyger jag köpt för nästan ingenting. Fast först ska jag fräscha upp hennes förvaringslådor, vi köpte 2 stycken för några tior styck men de är ganska slitna. Lite färg och fantasi ska fixa till dem!

e44e8907-5de4-486f-9808-f55c8f641977.jpg

Bild: Före. Än så länge har jag ingen klar, så efter-bild får vänta tills det faktiskt är klart!

Jag funderar på att använda Babblarna som inspiration, något med klara glada färger åtminstone. Det vet jag att hon tycker om.

Hon gillar å andra sidan katter också, så en massa färgglada katter kan fungera. Färgglada kattsiluetter, det går att klippa ut mallar i lite styvare papper, så blir det lättare att göra dem.

Bamse är en stor favorit också. Det skulle också fungera, hon älskar sina Bamse-tröjor så chanserna är goda att hon skulle älska Bamselådor också. laugh

Jag har helt enkelt fler idéer än lådor, så jag behöver försöka lista ut vad Paula skulle vilja ha innan jag målar dem. Eller så målar jag något nu, och slipar ner och målar om när/om det behövs. laugh

Huvudsaken är att hon ska känna att det är hennes grejer, hennes rum vi håller på att inreda med saker hon tycker om och är road av. Det ska vara ett rum att gilla och trivas i, och även om det inte är dags än för henne att sova i eget rum så är det en långsam process att hitta rätt saker, åtminstone är det så för mig. 

 

Gillar

Kommentarer

 • 12 feb 2019 13:38
  Tita

  Hon griper sig an den Bullen med stor frenesi, så gullig hon är!

  Hon blir säker nöjd med att få eget rum där hon har bara sina saker!

 • 12 feb 2019 15:47

  Jag hoppas det, alla behöver ett eget krypin smiley

 • 12 feb 2019 15:54
  gittan52

  Så bra att ha färdiga matlådor att bara plocka fram när orken tryter smiley

  Det blir nog mer och mer vanligt att återanvända saker. Jag har koll på pussel, leksaker och böcker till vårt barnbarn. Hon är ju lika glad för dem som om de var nya.

 • 12 feb 2019 16:06

  Ja, matlådor har varit en livräddare många gånger. Förr hade jag inte orkat förbereda och sen hade det blivit något skräpmat de dagarna jag inte hunnit laga riktig mat. Det blev ganska ofta skräp. Dyrt, onyttigt och inte lika gott. Men jag sparade åtminstone tid trodde jag. Jag har lärt mig att tänka om där, man sparar tid med matlådorna eftersom jag slipper åka till pizzerian/kiosken med allt vad det innebär, det kostar mindre att laga själv när man lagar mycket och det sparar tid eftersom jag kan ha mat på bordet inom 10 minuter. Hälsan och vikten kommer på köpet nästan smiley

  Jo men för henne är sakerna ju nya, klart man blir glad då smiley
  Jag ser samma hos Paula, hon blir lika glad för en bättre begagnad sak som en nytillverkad och mycket kan man säga om leksaker men de gamla från Brio t ex verkar ju hålla i evigheter. Det blir säkert en sån framtidens arkeologer hittar när de gräver ut vår civilisation! 

 • 13 feb 2019 08:06
  Molnbär

  Läser alltid dina inlägg med intresse. Detta med "veckosnitt" för vikten hade jag inte tänkt på tidigare! Tror jag ska prova med det. Jag har hittills kört med en bestämd veckovägningsdag, men kan oftast inte hålla mig utan kontrollväger minst ett par gånger till under veckan. Och då kan vikten se ut lite hur som helst, 2 kilo diff är ingen ovanlighet. Och det påverkar tyvärr min sinnesstämning mer än jag alltid vill medge... så tack för ett bra tips, ska testa från och med i morgon!

   

 • 13 feb 2019 20:46

  Åh Snuttan, bli sjuk. Inget roligt, skönt att hon mår bättre nu.

   

  Väger mig också i stort sett varje dag, men endast söndagens vikt är den som skrivs ner.

   

  Begagnat är bra. Hos oss finns något som heter B-bytet, anordnas 2 ggr per år och då är det ALLT som har med barn eller skaffa barn att göra. En slags loppis, utöver finns höst/vårbytet som är samma sak. Fantastiska event! 

 • 14 feb 2019 11:21

  Molnbär, det ger en jämnare kurva att jämföra genosnittet per vecka, enstaka konstiga mätningar har inte så stor påverkan när det bara är en mätning av flera. Dessutom tycker jag om statistiken man kan få ut smiley

  Eleaor, ja det krossar ens hjärta när barnen är sjuka. Hon verkar hämtat sig igen, men hon vill fortfarande bara ha välling och sånt som flyter, typ yoghurt och fil, men det kan man ju förstå. Magen är ju lite omskakad efter att man varit sjuk. 

  Vad vad praktiskt! Och en bra chans att göra sig av med saker man inte behöver eller har plats för utan att behöva slänga dem för det!

 • 14 feb 2019 19:32

  Åh. Men snart vill hon ha riktig matsmiley

   

  Ja, jättepraktiskt. Fast är begränsat antal personer som får sälja. Typ 100+ som får sälja (så ändå många). Allt är numrerat på loppisen och allt betalas i samma kassa. En säljare har alltså ett nummer. Så det är avdelningar på jätteloppisen. Helt fantastiskt event så gäller skriva upp i almanackan, är så bra kvalité på grejerna dom säljs medsmiley

Logga in för att skriva en kommentar.