icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5234101
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
4 juli 2024 16:09
14

Tragiskt men gott

Tragiskt svårt att göra snyggt, men jag ska försöka igen för älgfärslimpa fylld med västerbottenost och kantareller var väldigt gott.

eb2cd373-a36d-4019-96ce-c6433e15c1a8.jpg
Men det måste gå att få det snyggare  laugh

Det var svårt att få köttfärslimpan att hålla ihop på grund av svamparna, det hade jag inte riktigt räknat med. Mer ägg kanske? Hade bara 1 ägg till 500g älgfärs och 500g fläskfärs. 

52fb89d4-0f7d-4fb0-bfb7-7d27e7ac828c.jpg

När smeten var blandad plattade jag ut den till en platta på ett bakplåtspapper. Jag använde ett annat papper för att platta till så det blev jämt och fint utan att jag blev kladdig(are än nödvändigt) laugh

8e97a004-2ef6-485f-aa49-16d9732e643b.jpg

På med rejält med västerbottensost, förvällda kantareller och mjukost (i det här fallet mild).

 

63089e1d-cec1-4626-a28d-17712189f5fb.jpg

Vik in gavlarna först så minskar risken för läckage. Jag använder en matkniv och händer, kladdigt blir det men det mesta håller sig där det ska vara.

def238bc-686c-470a-bd93-ac1d01cbdfe6.jpg

Använd bakplåtspappret för att rulla ihop resten, som en rulltårta ungefär. Kläm ihop den så att alla skarvar och glipor stängs. Kontrollera undersidan också.

Se till att botten stängs ordentligt. Jag bommade det en gång och då rann all ost ut. Det är tragiskt att se.

38989e68-a26f-4a81-b7e1-b665f9992309.jpg

I vår Airfryer ryms en sån där stor pajform precis lagom i korgen, och i den formen ligger limpan bra. 180°C i 30 minuter brukar fungera. Den ska ha fått fin färg och ska inte vara mjuk och svampig när du trycker på den. Är du osäker, kör 5 minuter till.

Lite löst räknat blir en portion (150g köttfärslimpa, 45g kantareller, 25g ost, 225g potatismos, 1 msk lingonsylt, 0,5dl brunsås) cirka 650 kcal, 52g kolhydrater, 36g protein, 34g fett så det är ingen smalmat någonstans men om jag lyckas göra den lite mer presentabel och snygg kan det passera för festmat.

Smakerna är i alla fall fantastiska, även om det ser lite tragiskt ut. Älgfärs och fläskfärs ihop är väldigt gott, men det var en svår färs att få att hålla ihop. Eller om det var bindemedlet. Kanske mer ägg? Ströbröd? 

Hur hade ni gjort? Hur gör ni köttfärslimpa om den ska vara lite festligare eller ovanlig?

Gillar

Kommentarer

 • 4 juli 2024 17:24
  LinusPL

  Ser ju ursmarrigt ut!

  När jag var liten gjorde mamma ofta  köttpaj, och den tog jag över och gjorde som köttfärspaj.

  Jag brukade blanda färsen med ägg och grejer, och oftast även en burk ärtor och morötter. I med hela rasket i en limpform, och så ett pajlock över det hela.

  Jag vill även minnas att jag gjort köttfärslimpa med typ mörk öl någon gång, sötad, nu har jag glömt vad det heter. Typ julöl. Ej uppskattat av barn!

  Senast uppdaterad 4 juli 2024 17:26

 • 4 juli 2024 17:41

  LinusPL, tack! Smart, allt i ett-mat är väldigt omtyckt när man har bråttom också! Teoretiskt sett borde man kunna göra den i portionsförpackningar också? 

 • 4 juli 2024 17:44
  LinusPL

  Absolut!

 • 4 juli 2024 18:01
  MagganD

  Färs i frysen. ✔️

  Kantareller i frysen. ✔️

  Västerbottenost och mjukost (chipotle, INTE mild) i kylen. ✔️

  Söndagsmiddag? *funderar*

  Såg verkligen jättemumsigt ut! 😋😃👌

  Senast uppdaterad 4 juli 2024 18:01

 • 4 juli 2024 18:14

  Jag är otroligt svag för ost i allmänhet och västerbottenost i synnerhet, och kantareller, så jag tycker förstås det är en lysande ide MagganD yeslaugh

 • 4 juli 2024 18:20
  Bella50

  Ser inte alls " tragiskt" ut.  Kan riktigt känna hur gott det både luktade & smakade.

  Lite mera ägg kanske och finhacka svampen skulle jag testat en gång...

  eller varför inte Kantarellost inuti ( för smakkombons skull) .och svampsås till...eller varför inte bara smörstekt dito vid sidan om. 

  Kokt Pressad potatis i färsen kanske , om man äter det ....bara spånar nu. 

  Senast uppdaterad 4 juli 2024 18:25

 • 4 juli 2024 18:23

  Bella50, det låter logiskt, små bitar borde vara lättare att få ordning på, ungefär som lökbitar i köttbullar. Ju mindre de är desto lättare att få bullarna att bli runda och hålla ihop. Låter som väldigt bra förslag tycker jag yes

 • 4 juli 2024 19:25
  BirtheX

  Här är en till som älskar västerbottenost i allt eller helst plain som den är på en hårdbrömacka. Älgfärs är ju inget vi har här till vardags och det är nog allra bäst ihop med fläskfärs som du skriver och mera ägg.  Då jag som sagt inte får älgfärs särskilt ofta skulle jag velat ha den smaken renodlad med kanske bara mjukost eller något annat snällt som inte skulle ta över viltsmaken. Smörfrästa kantareller och rårörda färska lingon till, vore höjden av lyx för mig. Kan inte se något  tragiskt i din skapelse och det var säkert gudomligt gott! smiley

  Jo pilsner i köttfärslimpan, mamma hade pepparrot  i och konserverade hela tomater i såsen till vad jag minns. 

 • 4 juli 2024 20:01

  Tack BirtheX, det var mycket godare än det ser ut, men det gick inte att få till en slät och fin skiva med alla kantareller i limpan, det var det jag tyckte såg så tragiskt 'kladdigt' ut smiley

  Mer ägg, helt klart laugh

  Lustigt det där med hur ofta man stöter på pilsner i maten, det är godare än man kanske kan tro! Jag dricker det inte, men i mat är det gott!

 • 4 juli 2024 20:31
  Elka

  Det där ser ju jättegott ut....inte alls tragiskt!

  Ägg i köttfärsdegen håller ju ihop den bättre....och om man vill kan man ju klä in rullen i baconskivor. Bacon är gott till allt! 😀

 • 4 juli 2024 20:37
  Bella50

  Att marinera kött eller annat  i mörkt öl., med soja, lite olja, vitlök och en massa kryddor efter tycke & smak.. är också  supergott .  Ge och ta det man vill eller INTE vill. 

 • 4 juli 2024 20:50

  Elka, allt blir bättre med bacon heart

  Bella50, jomen precis, det är ett evigt experimenterande i köket - och ibland blir det bättre än bra, ibland blir det något man kanske inte behöver göra så ofta åtminstone men då vet man det med laugh

 • 5 juli 2024 06:48
  Bella50

  Det blir många " Kajsor" i mitt kök...behöver sällan recept mer än om jag ska baka...

  DET är kemi på en helt annan nivå.

  Nu kom jag på nåt....Mitt flicknamn var just KEMI....vilket en lärare gjorde mig väldigt obekväm med i 8:an...vid terminstarten då alla tilltalades en efter en. 

  Uttalas ditt namn KEMI eller kemi ?.....varpå jag svarade  KEMI. 

  -Hursomhelst, sitt inte här och explodera bara..fick jag då höra...varpå alla i klassen skrattade.

  Noteras bör , att samme lärare visste mycket väl hur mitt efternamn uttalades , då han haft 3 äldre syskon som elever före mig.  

  DETTA mindes jag nu alltså efter 60 år. Vissa saker sitter från tidiga år...

  Ha en fin dag 

  e30f0a57-2922-4e03-9e0d-ed78d6a6e39c.jpeg

  Senast uppdaterad 5 juli 2024 06:53

 • 5 juli 2024 10:44

  Det var okänsligt av läraren tycker jag, signalerar att det är okej att skoja med dig oavsett vad du tycker om saken. Inte okej alls. Lustigt så minnena kan ploppa upp när man minst väntar sig det smiley

  Du är väldigt duktig i köket Bella, det behövs inte så mycket recept då laugh

  Detsamma!

  Senast uppdaterad 5 juli 2024 10:44

Logga in för att skriva en kommentar.