Tragiskt men gott
Tragiskt svårt att göra snyggt, men jag ska försöka igen för älgfärslimpa fylld med västerbottenost och kantareller var väldigt gott.
Men det måste gå att få det snyggare
Det var svårt att få köttfärslimpan att hålla ihop på grund av svamparna, det hade jag inte riktigt räknat med. Mer ägg kanske? Hade bara 1 ägg till 500g älgfärs och 500g fläskfärs.
När smeten var blandad plattade jag ut den till en platta på ett bakplåtspapper. Jag använde ett annat papper för att platta till så det blev jämt och fint utan att jag blev kladdig(are än nödvändigt)
På med rejält med västerbottensost, förvällda kantareller och mjukost (i det här fallet mild).
Vik in gavlarna först så minskar risken för läckage. Jag använder en matkniv och händer, kladdigt blir det men det mesta håller sig där det ska vara.
Använd bakplåtspappret för att rulla ihop resten, som en rulltårta ungefär. Kläm ihop den så att alla skarvar och glipor stängs. Kontrollera undersidan också.
Se till att botten stängs ordentligt. Jag bommade det en gång och då rann all ost ut. Det är tragiskt att se.
I vår Airfryer ryms en sån där stor pajform precis lagom i korgen, och i den formen ligger limpan bra. 180°C i 30 minuter brukar fungera. Den ska ha fått fin färg och ska inte vara mjuk och svampig när du trycker på den. Är du osäker, kör 5 minuter till.
Lite löst räknat blir en portion (150g köttfärslimpa, 45g kantareller, 25g ost, 225g potatismos, 1 msk lingonsylt, 0,5dl brunsås) cirka 650 kcal, 52g kolhydrater, 36g protein, 34g fett så det är ingen smalmat någonstans men om jag lyckas göra den lite mer presentabel och snygg kan det passera för festmat.
Smakerna är i alla fall fantastiska, även om det ser lite tragiskt ut. Älgfärs och fläskfärs ihop är väldigt gott, men det var en svår färs att få att hålla ihop. Eller om det var bindemedlet. Kanske mer ägg? Ströbröd?
Hur hade ni gjort? Hur gör ni köttfärslimpa om den ska vara lite festligare eller ovanlig?
Gillar
Kommentarer
-
Ser ju ursmarrigt ut!
När jag var liten gjorde mamma ofta köttpaj, och den tog jag över och gjorde som köttfärspaj.
Jag brukade blanda färsen med ägg och grejer, och oftast även en burk ärtor och morötter. I med hela rasket i en limpform, och så ett pajlock över det hela.
Jag vill även minnas att jag gjort köttfärslimpa med typ mörk öl någon gång, sötad, nu har jag glömt vad det heter. Typ julöl. Ej uppskattat av barn!
Senast uppdaterad 4 juli 2024 17:26
-
LinusPL, tack! Smart, allt i ett-mat är väldigt omtyckt när man har bråttom också! Teoretiskt sett borde man kunna göra den i portionsförpackningar också?
-
Absolut!
-
Färs i frysen. ✔️
Kantareller i frysen. ✔️
Västerbottenost och mjukost (chipotle, INTE mild) i kylen. ✔️
Söndagsmiddag? *funderar*
Såg verkligen jättemumsigt ut! 😋😃👌
Senast uppdaterad 4 juli 2024 18:01
-
Jag är otroligt svag för ost i allmänhet och västerbottenost i synnerhet, och kantareller, så jag tycker förstås det är en lysande ide MagganD
-
Ser inte alls " tragiskt" ut. Kan riktigt känna hur gott det både luktade & smakade.
Lite mera ägg kanske och finhacka svampen skulle jag testat en gång...
eller varför inte Kantarellost inuti ( för smakkombons skull) .och svampsås till...eller varför inte bara smörstekt dito vid sidan om.
Kokt Pressad potatis i färsen kanske , om man äter det ....bara spånar nu.
Senast uppdaterad 4 juli 2024 18:25
-
Bella50, det låter logiskt, små bitar borde vara lättare att få ordning på, ungefär som lökbitar i köttbullar. Ju mindre de är desto lättare att få bullarna att bli runda och hålla ihop. Låter som väldigt bra förslag tycker jag
-
Här är en till som älskar västerbottenost i allt eller helst plain som den är på en hårdbrömacka. Älgfärs är ju inget vi har här till vardags och det är nog allra bäst ihop med fläskfärs som du skriver och mera ägg. Då jag som sagt inte får älgfärs särskilt ofta skulle jag velat ha den smaken renodlad med kanske bara mjukost eller något annat snällt som inte skulle ta över viltsmaken. Smörfrästa kantareller och rårörda färska lingon till, vore höjden av lyx för mig. Kan inte se något tragiskt i din skapelse och det var säkert gudomligt gott!
Jo pilsner i köttfärslimpan, mamma hade pepparrot i och konserverade hela tomater i såsen till vad jag minns.
-
Tack BirtheX, det var mycket godare än det ser ut, men det gick inte att få till en slät och fin skiva med alla kantareller i limpan, det var det jag tyckte såg så tragiskt 'kladdigt' ut
Mer ägg, helt klart
Lustigt det där med hur ofta man stöter på pilsner i maten, det är godare än man kanske kan tro! Jag dricker det inte, men i mat är det gott!
-
Det där ser ju jättegott ut....inte alls tragiskt!
Ägg i köttfärsdegen håller ju ihop den bättre....och om man vill kan man ju klä in rullen i baconskivor. Bacon är gott till allt! 😀
-
Att marinera kött eller annat i mörkt öl., med soja, lite olja, vitlök och en massa kryddor efter tycke & smak.. är också supergott . Ge och ta det man vill eller INTE vill.
-
Elka, allt blir bättre med bacon
Bella50, jomen precis, det är ett evigt experimenterande i köket - och ibland blir det bättre än bra, ibland blir det något man kanske inte behöver göra så ofta åtminstone men då vet man det med
-
Det blir många " Kajsor" i mitt kök...behöver sällan recept mer än om jag ska baka...
DET är kemi på en helt annan nivå.
Nu kom jag på nåt....Mitt flicknamn var just KEMI....vilket en lärare gjorde mig väldigt obekväm med i 8:an...vid terminstarten då alla tilltalades en efter en.
Uttalas ditt namn KEMI eller kemi ?.....varpå jag svarade KEMI.
-Hursomhelst, sitt inte här och explodera bara..fick jag då höra...varpå alla i klassen skrattade.
Noteras bör , att samme lärare visste mycket väl hur mitt efternamn uttalades , då han haft 3 äldre syskon som elever före mig.
DETTA mindes jag nu alltså efter 60 år. Vissa saker sitter från tidiga år...
Ha en fin dag
Senast uppdaterad 5 juli 2024 06:53
-
Det var okänsligt av läraren tycker jag, signalerar att det är okej att skoja med dig oavsett vad du tycker om saken. Inte okej alls. Lustigt så minnena kan ploppa upp när man minst väntar sig det
Du är väldigt duktig i köket Bella, det behövs inte så mycket recept då
Detsamma!
Senast uppdaterad 5 juli 2024 10:44
Logga in för att skriva en kommentar.