icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5234073
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
27 augusti 2016 12:07
1

Tankfull

Idag gjorde vågen ett sånt där skutt igen, åt rätt håll den här gången. Hade den inte varit så konsekvent bergsäker, jag kollade flera gånger, så hade jag trott att jag på något sätt missat att ställa hela mig på vågen eller något.

7ed95899-4f3b-4a36-a496-e896f9af694e.JPG

Å andra sidan, gissa vem som äntligen blivit av med träningsvärken? Dessutom är det precis den tid i månaden då jag borde tappa en förskräcklig massa vattenvikt som jag samlat på mig vid mens. Om trendlinjen stämmer, och om kroppen och jag är överens så borde jag landa på ~67,7, knappt 68kg imorgon och ännu lite lägre imorgon.

Jag vet, kroppen är inte en linjär ekvation, den gör lite som den vill och tycker är roligt ibland men på det hela taget är det ungefär den vägen vi bör ta. Det är ungefär så det har blivit varenda gång hittills när det har blivit en så där konstig studs nedåt.

Samma sak efter en konstig studs uppåt, då sjunker vikten raskt efteråt. Fast tänk om jag bara hade vägt mig på torsdagar t ex? Då hade de två vikterna jag hade vetat om varit 70kg jämt och 69,4kg - och jag hade inte haft en aning om hur bra jag egentligen jobbat, eller vilken stark trend jag har. Att vikten hoppar och flamsar får man liksom ta med i beräkningen, det är sånt som händer beroende på hur man sover och äter, bland annat.

Det viktiga är att den där onumrerade linjen pekar åt rätt håll, allt annat är oväsentligt i långa loppet. Det som glädjer mig mest av allt är att fettprocenten kryper nedåt, om jag ska tro garminvågen är jag nere på 30,2% och det är inte så långt under Bodpodvärdet jag fick fram hos Paúluns NC. Det känns som det viktigaste av allt i sammanhanget, för vikten är ju egentligen ganska irrelevant.

Kroppsfettsprocent

Män >30 procent och kvinnor >40 procent:
För mycket kroppsfett. Du bör förbättra din kroppssammansättning.

Män 23-30 procent och kvinnor 30-40 procent:
Du har ett överskott av fett på kroppen.

Män 13-20 procent och kvinnor 23-30 procent:
Du har en hälsosam kroppssammansättning.

Män 9-13 procent och kvinnor 19-13 procent:
Lägre kroppsfett än de flesta. Förknippat med utmärkt hälsa.

Män 5-9 procent och kvinnor 15-19 procent:
Lågt kroppsfett som ofta uppmäts hos elitidrottare.

Män <5 procent och kvinnor <15 procent:
Riskfyllt lågt och kan utgöra en allvarlig hälsorisk, speciellt hos kvinnor. Du bör förändra din kroppssammansättning.

Källa: Expressen Häsoliv

Om jag styrketränar och bygger muskler blir jag tyngre, men får procentuellt mindre fett på kroppen. Det är bra, inte enbart för att det är snyggare utan för att mer muskler skyddar emot allsköns sjukdomar och otrevligheter.

Nackdelen är förstås att kvinnor måste slita mer för musklerna än män, vi har lägre halt testosteron i kroppen och kan alltså inte bygga lika lätt. Hoppas nu alla tjejer som bara lyfter de rosa lättviktshantlarna av rädsla för att bli "jättestora" lyssnade ordentligt nu. Killarna har alla fördelar, de har mer testosteron, fler muskelfibrer per kvadratcentimeter muskelmassa, större hjärta, mer blodvolym, bredare muskelfästen, starkare senor och generellt bättre förutsättningar att bli starka. Inte ens killar blir jättestora lite hux flux bara för att de lyfter en halvkiloshantel.

Nej, de får slita hårt, ofta tre eller fyra tunga pass i veckan. Seriösa vikter dessutom. Det finns helt enkelt ingen biologisk möjlighet för tjejer att "bli jättestora" om man inte tar styrkan på rejält allvar och börjar lägga ner tid på näringstajming, proteinkvalité och rätt övningar i rätt mängd i rätt tid. Tjejerna som tävlar i BB och AF har inte kommit dit de är lite hux flux, så mycket kan jag säga.

Fast jag har kommit på nu, tror jag, vad det handlar om. De flesta jag hört komma med den ursäkten gör det delvis för att de är lite bekväma. Inte lata, för då hade de inte varit på gymmet alls. Men bekäma. De lätta vikterna gör inte så ont. De är inte så besvärliga att hantera. De ger inte samma utveckling heller. Det är en timme, en och en halv jag personligen hade använt annorlunda. Men om man medvetet gör det valet må det vara hänt.

Jag undrar om alla är medvetna om det, det tror jag faktiskt inte. Ganska många gör nog som vanligt utan att riktigt reflektera över varför. Och då är det ju lite bortkastad tid, att gå till gymmet och göra samma sak som alltid utan att det händer något i långa loppet. "Fuckaroundtitis" är den engelska termen vill jag minnas, när man har svårt att få tummen ur och bara prokrastinerar hela tiden. Jag undrar vad det heter på svenska?

 

Gillar

Kommentarer

 • 27 augusti 2016 14:44

  Det du säger med vad som står och alla säger, jag kund träna upp min styrka något grymt när jag tränad för att bryta arm har nytta av dem fortfarand, jag känner mig svag nu när jag tar i, men lyfter mer i tyngd nu en vad en normal kompis i 30 års ålder gör i Stockholm, Jag klagar hos läkaren att jag blivit svag, han säger kläm min hand och skriker sluta, hade jag klämt till nu med så hade han gallskrikit, men för 35 år sen hade jag krossat hans hand. Jag bygger inte muskler som blir snygga, jag till verkar rep modellen, och har ganska tunna armar, Men min fru kan växa musklerna på några väckor och till hennes förtvivlan har hon mycket större muskler en vad jag har, och när vi gifte oss var hon starkare en de flesta killar, problemet med muskler i den storleken är tränar du dem växer de, tränar du inte omvandlad de till fett, fruns problem kör nu enbart vatten träning för att behålla muskler och stärka knäna men inte bygga större. Jag kan träna styrka för det är roligt bygger inga muskler, mång som muckat gräl med mig för att mina armar ser klena ut. Kan försäkra har pumpat många 30 kilos hantlar i mitt liv när jag försökte bli vacker, och fixa 6 pack. Magen kunde en vuxen karl gå på, men inte en synlig ruta fick jag.

   

  Jag tappade bort länken på receptet på pumpa soppan, blev så taggad av det du skrev så kommer hem en Andersson sop maker nu i vecka var bill 5 pogram 200 kr är ju fraktfrit på NetOnet

   

   

   

Logga in för att skriva en kommentar.