icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 1950463
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
12 oktober 2016 17:11
4

Ta vara på godiset!

Rönnbär är underskattade, tycker jag. Nu kan min uppfattning i och för sig bero på att jag fram tills nyligen själv inte tänkte mer på rönnbär än att de förkom i ett talesätt, lite obegripligt dessutom eftersom rönnbär inte är sura. De är beska något så in i bängen. "Surt," sa räven om rönnbären ska egentligen vara "Surt," sa räven om vindruvorna men hur väl hade det passat på våra breddgrader? Men visst blir det mer logiskt med druvor?

Jaja, hur som helst så är de beska något alldeles makalöst. Som aronia. Nästintil oätliga. Om man inte tar dem när frosten nupit dem, som man gjorde förr. Nu för tiden, när det finns frysboxar, kan man vara sin egen frost och nypa dem innan sidensvansarna hinner glupa i sig allihop. De tömmer ett träd på någon dag bara, när de kommer flaxande.

Visst är väl ketchup något man förknippar med tomater, tack vare Heinz? Att man kan göra ketchup på en massa andra saker har jag inte tänkt på förrän på sistone, när älskling gjorde rönnbärsketchup. Helt otroligt god. Jag är inte så mycket för sött, och den har rönnbärens lite kärva smak och man kan faktiskt överdosera den om man inte aktar sig. Men en klick på tallrikskanten som extra krydda till maten - ljuvligt!!!

Temat för rönnbär på hemsidan började med att vi funderade på vad man kan göra med rönnbär egentligen, och förutom att man kan konjakssylta dem, göra godis på dem, ketchup, varm dryck, marmelad, bröd och råröra dem så kunde man ju göra gelé och saft också. Det fanns mycket mer man kunde göra med rönnbären, och de är fullpackade med fenoler (antioxidanter) och vitaminer. Nånstans läste jag att rönnbär är en bättre källa till karoten än morötter.

De där fenolerna har undersökts i laboratorie, och där har de visat sig hämma cancertillväxt bland annat.

Fenolerna klorogensyra och neoklorogensyra återfinns också i kaffe i ungefär samma mängd som rönnbär. Konsumtion av kaffe som innehåller klorogensyra har associerats med en minskad risk för diabetes typ 2.

Risken för Alzheimer och demens reduceras också kraftigt bland kaffeälskare. Det är inte orimligt att tro att rönnbär bör ha en liknande effekt som den man sett hos kaffeälskare, om det är fenolerna det hänger på.

Rönnbär och aronia ska visst vara släkt, det förklarar ju varför jag hört namnet svartrönnbär om aronia.

Gillar

Kommentarer

 • 12 okt 2016 19:40

  Den mesta erfarenheten jag har av rönnbär är gelé gott till vilt, går även möra kött med för att på en smak på köttet, sen en massakonstiga bland marmelader som en vän Lena gjorde.

   

   

 • 12 okt 2016 20:40

  Rönnbärsgelé är gottis! yes laugh

 • 13 okt 2016 10:29
  ulla165

  Vi bor i lgh, men har rönnbärsträd x 2 på gården. Tror ni någon ta illa upp om man norpar några klasar rönnbär... wink  Blev sugen!

 • 13 okt 2016 11:07

  Nej nej, de enda som bryr sig är väl sidensvansarna laugh

  Jag och min sambo plockar det vi når från marken, så kan fåglarna ta det vi inte når. Rättvist och bra smiley

Logga in för att skriva en kommentar.