icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 3652198
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
30 juni 2022 12:59
5

Sommarväder kräver sommarkläder

Tänk att man kan bli så glad av ett plagg? 

9465c83e-75ce-4ada-8358-059c7c57164d.jpg

Bild: Lagom lång, lite stretchig och sval klänning. 

Jag ser förstås överarmarna, magen. Allt det där. Jag får ta itu med det, ett steg i taget. Träningen har jag inte släppt, så den får rulla på. 1-2 pass styrka per vecka. 1-2 pass kondition per vecka. Allt beroende på väder och status i övrigt.

Om jag gjort en massa andra tunga saker, som grovstädat (inte bara dammat och torkat alltså, utan all out attack med dammsugare och mopp) eller grävt i trädgården kanske jag inte behöver gå till gymmet direkt. Jag litar på Garmin där, den spionerar på mig så snällt så. Igår, utan träningspass eller så, gjorde jag av med en bit över 2 300 kcal enligt klockan och den håller koll på både hur jag går och vilken puls jag har. 

Jag äter fortfarande inte frukost. Eller rättelse, i vanliga fall gör jag inte det. Häromdagen gjorde jag faktiskt det, en äggsmörgås och kvarg med müsli, och det tog hela förmiddagen innan jag slutade må illa. Det gör jag inte om. Men nu har jag testat, igen, att äta på morgonen och det är inte min grej.

Det är mycket jag gör, som jag brukar göra. Däremot registrerar jag inte kosten, det kan jag börja med.

Det är antagligen där det inte klickar, jag vet ju sedan gammalt att jag smygökar portionerna om jag inte aktar mig och det syns ju på vågen.

Jag blev lite pepp att börja igen efter att ha lyssnat på Styrkelabbets pod om viktnedgång: 339: Snabb eller långsam viktnedgång, vad är bäst? Liten triggervarning dock, de är lite raljanta och trampar gärna på ömma tår så är man medveten om att man är ömtålig och kvickilsk kanske man hellre ska låta bli att lyssna. 

Jag blev ännu lite mer pepp på att faktiskt göra något när jag skumläste Styrkelabbets deffguide. Inte för att den lärde mig något nytt, utan för att den påminde mig om sådant jag redan kan. 

Det här rådet har vållat mig huvudbry:
9651882e-7123-4397-9968-b6d0b2c1f311.jpg

Bilden kommer från Styrkelabbets deffguide.

Men så läste jag följande, och det vill jag påstå är något jag inte sett förut:

"Något du bör känna till om är att det är din fettfria massa som främst påverkar ditt proteinbehov. För en person nära normalvikt där fettmassan inte utgör mycket mer än 20-30 % så har det ingen större betydelse, men om du bär runt på väldigt mycket fett så kan rådet om två gram protein per kilogram kroppsvikt bli lite onödigt högt. I så fall kan du istället hålla dig närmare 1,5 g/kg."

(källa: Så deffar du: Bränn fett och behåll (eller bygg!) muskler - Styrkelabbet)

Då blir det ju genast mycket enklare att balansera kosten så att den inte enbart består av protein laugh

Önskemål:
Jag skulle vilja kunna fylla i önskat protein/fett/kolhydratsmål i gram istället för procent. Jag vet att jag då skulle få en uträkning som inte ger mig 100% av dagligt kaloriintag, inte direkt iaf. Men det ger mig det här:

90g fett, sidan svarar "90g fett motsvarar 819 kcal"

135g protein, sidan svarar att "135g protein motsvarar 567 kcal"

summa så långt:  1386 kcal

Resten är automagi:

För om jag satt ett maxtak på, låt oss säga 1500kcal, skulle jag då få tillbaka att jag har 114 kcal kvar (till 27,1g kolhydrater ) att fylla på vad sätt som helst. Sidan skulle till och med kunna fråga, "vill du allokera resterande utrymme i kosten till kolhydrater?" laugh

Om jag däremot satt 1200kcal skulle jag vilja att sidan svarar något i stil med att önskat intag inte stämmer överens med max antal tillåtna kalorier, höj taket eller justera makronutrienterna.  

Därefter kommer motionen. Säg att jag en dag promenerar för 400 kcal. Då skulle jag vilja kunna registrera det och automatiskt få 200 kcal inräknat, inte alla 400kcal, istället för att behöva räkna om eller i värsta fall hoppa över att registrera motionen. Det skulle kunna vara en checkbox i inställningarna, "halvera motionskalorierna automatiskt för snabbare viktnedgång" eller nått. 

Det är säkert inte alls lätt eller enkelt att göra en sån här sak, jag kan se en miljon saker som kan gå fel redan men det vore trevligt om det gick att genomföra.

0de703c1-39b5-437c-9677-c1f9afd2193b.jpg

Bild: Gå försiktigt på vår gräsmatta.

Avslutar med en sommarhälsning. Hoppas ni har det bra där ni är och att sommaren är lagom varm, och vindarna lagom ljumma.

Ha det gott!

 

 

Gillar

Kommentarer

 • 30 jun 2022 17:26
  Waza79

  Härligt! Klänningen sitter fint på dig. smiley Låter som att du har en bra aktivitetsnivå! När de gäller kosten känns det som att det finns sjukt många spår och olika tankesätt. Ja försöker att finna mig i att vara nöjd med mig själv som jag är just nu. Får se hur det går och så småningom kanske jag förändras. Fokus på att må bra smiley och peppad att bli mer fysiskt aktiv! Pepp pepp!

 • 30 jun 2022 18:12
  MAS63

  Viss är det härligt då man hittar just det där plagget som svarar på alla de önskemål man har. Jag köpte mig en golfkjol - fastän jag inte golfar. Detta eftersom det finns innebyggda "shorts" i kjolen. det gör att de där förargliga "låren mot varandra" fenomenet uteblir.

  Det är en hel vetenskap att få i sig det man behöver. Det där med proteinbehovet var verkligen intressant. Jag tidigare funderat över rekommendationen/kg kroppsvikt och ansett att det verkar vara i överkant. Nu fick jag besked om hur det ligger till - tack för det!

  Jag märker med mig själv att jag börjar stressa och får flera gånger om dagen dåligt samvete över vad jag stoppat i mig om jag för detaljerat följer upp mitt kostintag. Hela ätande blir som ett presterande och tankar om rätt och fel mat. Jag har nu försökt att tänka i större banor så som "balanserad ost" och "halva tallriken grönsaker". Det är en aning paradoxalt, eftersom jag är väldigt intresserad av näringslära och att förstå hur detta med en "balanserad kost" borde se ut.

  Tror att det viktigaste är att man äter det som känns bäst för en själv, på det sätt som är det bästa för en själv och utifrån en sådan regim som ger det resultat man söker.

  Lycka till!

 • 1 jul 2022 08:44

  Tack Waza79! Kläder som inte får en att känna sig som hindenburg är en bra början smiley

  Tack MAS63! Jag gick på 2-2,5g/kg och det blev ju nästan omöjligt att hålla någon form av vettig diet på det, men jag hade inte koll på det där med fettprocenten. Det blev genast mycket mer logiskt om den påverkar, det borde den ju faktiskt göra.

  Jag måste nog faktiskt tänka aktivt på vad jag stoppar i mig, jag har märkt att en ovana (tristess-ätande) är tillbaka. Halvt automatiserat ätande för att man inte har något annat för sig. inte hungrig, eller ens sugen egentligen. Bara sysslolös. Fullkornsmacka eller knäckebröd är förvisso inte superonyttigt, särskilt inte med nyttiga pålägg men för många kcal är för många alldeles oavsett var de kommer från. Man kan gå upp i vikt på det mesta, om man bara äter mycket nog av det. smiley

   

   

 • 1 jul 2022 11:29
  MAS63

  Känner igen det där med tristess-ätande. Ingen trevlig sysselsättning och är,  just som du skriver, tankande av extra kalorier som sätter sig direkt på höfterna.

 • 1 jul 2022 11:38

  Det är dessutom de där kalorierna man så lätt glömmer bort att man ätit, om man försöker summera i efterhand. Ska jag registrera ska det vara direkt, inte försöka minnas i efterhand för det gör jag inte. Minnet är bra, men kort. smiley

Logga in för att skriva en kommentar.