Sockerfritt fungerar
Vilket trevligt besök, tack för det Bella50, det var länge sedan vi sågs och sen pandemin började kan jag räkna besöken vi haft, generellt, på ena handens tumme. Eftersom jag var långt ifrån säker på att LCHF-kakan skulle bli ätbar skickade jag maken till butiken med ordern "sockerfritt eller så lite som möjligt iallafall". Han är, efter många år tillsammans med mig, skicklig på att fiska fram fika som fungerar.
Bild: Svartvinbärskaka - LCHF - Liberal Low Carb Dessert Glutenfritt - Matdagboken
Nu blev kakan ätbar som tur var, men det var gott med ostkaka också. Ljummen med lite vispad grädde är den inte så förfärligt onyttig, men förskräckligt mättande!
Varken vi vuxna eller Paula orkade med någon middag på kvällen, så jag började tro att jag överätit eftersom jag inte hade vägt eller hållit koll. Ja, vinbärskakan är i och för sig måttad och uppmätt på kalorien när eftersom jag följde måtten i receptet (se länken i bildtexten eller receptet i slutet av blogginlägget) men inte resten. Kakan är glutenfri, använder man laktosfritt smör är den laktosfri också. Jag har redan börjat fundera på hur jag ska göra den äggfri också
Men vågen uppförde sig idag med, -0,2 kg och nu står den på 82kg exakt. Det är lite lustigt, för dagen efter styrketräning brukar den göra ett litet skutt uppåt... hm... Nåja, en nedgång är jag inte ledsen för, inte heller är jag ledsen för -12 cm i midjan, -9 cm på rumpan och -4 cm på låren.
Äntligen! Äntligen händer det grejer, så det syns!
Lägger in receptet här också:
*** Recept ***
Vinbärskaka
Ingredienser för 12 portioner
1 krm Kardemumma
1.5 dl ICA sötströ
6 st Ägg ekologiskt rått
45 g Kokosmjöl (6 msk)
175 g Mandelmjöl RISENTA (3,5 dl)
2 tsk Bakpulver
150 g Smör fett 80 %
(1 cl Vaniljextrakt Prova)
1 dl Kranvatten
1.5 dl Svarta vinbär
100 g Mandelspån ORKIDE
Gör så här:
* Sätt ugnen på 175°C varmluft (något högre vid vanlig ugn) och ta fram en ugnsform som mäter ca 33x23 cm
* Blanda alla torra ingredienser utom mandelspån & kardemumma i en bunke.
* Smält smöret
* Vispa ägg + vatten fluffigt med en elvisp
* Vispa ner smöret och sedan mjölblandningen
* Häll över smeten i formen. Fördela ut vinbären samt mandelspånen
* Hyvla smör och lägg över med jämna mellanrum, avsluta med att strö över lite kardemumma
* Grädda i 30 minuter.
* Ta ut och låt svalna innan du delar kakan i 12 lika stora bitar.
Gillar
Kommentarer
-
Vi var också mätta...inte ens vinet var lockande...DÅ är man nöjd. 🤣
Trötta efter dagen så vi bara slöade fram till söndags. Idag var vi däremot pigga och nu på väg mot Åhus för 2 nätters camping
-
Det är ju rätt skönt att känna att regleringen fungerar som det är tänkt även när man inte registrerar allt 😊
-
Å va kul att träffas!
Kakan lät smaskig också
Vi står på exakt samma vikt, jag vägde också in på 82.0 idag, nu ska vi gå mot en hälsosam höst!
-
Härligt Monqi! Ja nu kör vi så det ryker 👍🥰
-
Kakan lät ju helt okej.
Du kanske har lite koll på läget men i en vanlig sockerkaka byter man ut 1 ägg med 0,5 dl vätska och för att få den fluffig brukade jag lägga i kolsyrat vatten. Det enda är att det kan vara lite bångstyrig den första timmen då äggen binder kakan.
Ett tips inför planeringen av kakan äggfri -
Tack Bariatri, det kände jag inte till att man kunde göra! Det måste ju testas vid tillfälle
Jag gjorde om den igår, med frysta blåbär. Smaken blev helt okej men jag borde låtit bären tina och rinna av först... Lärdom för framtiden!
-
Tack för receptet - det skall jag prova mig på! Har vinbär ute på min buske och har funderat vad jag skulle göra med dem före trastarna sköter om dem - Nu vet jag!
-
Toppen MAS63, den mättar förvånansvärt mycket för att vara sockerkaka 😃
-
Kakan verkar god. Äggfri hmm kikärtsspad? eller chiaägg finns det något som kallas typ chiafrö? googla^^
-
Google i all ära, det finns mycket skit också. Bättre att fråga de som vet först. En kusin äter veganskt, hon tipsade om att det finns äggersättningar som är helt ok i bakningen och att kikärtsspad inte alltid blir bra. Det är svårt att få samma erfarenhet och kunskap från Google 😃
Så nu jagar jag no egg och det finns förstås inte i 'köttriket' 😆
-
Hittar du det så säg till för aldrig hört talas om äggersättning men å andra sidan när jag lärde mig äggfritt fanns det inte mycket att tillgå tyvärr så därav enkelheten i mitt tidigare svar men blev helt klart väldigt nyfiken även om jag mestadels klarar ägg idag.
-
Det har hänt mycket bara de senaste åren när det gäller vegansk mat, jag hade ingen aning om hur fort utvecklingen gått heller förrän jag började prata med henne 😁
Logga in för att skriva en kommentar.