icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2805262
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
23 december 2020 12:01
5

Skräpväder

Igår regnade det i stort sett hela dagen. Ett grått, blött väder. Inte vinter, men höst tänker jag och undrar om det är så här det ska vara i fortsättningen? Paula är för liten för att minnas snö. Det gör mig ledsen, jag hade väldigt gärna velat ha rejält kallt, snö och riktig vinter.

Vädret fick mig hur som helst att träna inne, 40 minuter motionscykel och 30 minuter styrka. Jag hade tänkt jogga 5km men inte ens jag ger mig ut i sånt pissväder som det var igår.

5316f6b0-77a9-4d85-8c5e-7a9f2937ec48.jpg

När jag var liten, det kan ha varit i 3:an, fick vi blockflöjtslektioner och kantorn som vi hade i musik sa till mig efter en lektion att det där med musik kanske inte var för mig. Jag blev så ledsen. 

Så när jag var 12, eller 13, sa min morbror att jag mycket väl kunde få hans gitarr om jag bara lovade att lära mig spela på den. Jag. Som inte rört ett instrument sedan kantorn sa att musik inte var för mig.

Jag lärde mig att spela. Blev sångerska i ett band i gymnasiet, och upptäckte att musik visst var för mig. Stämsång var jag särskilt bra på och jag kan fortfarande plocka ut andrastämman ur en låt även om jag inte hört den förut. En period var jag solist i personalkören på en av mina anställningar. Varken kören eller bandet spelade in något jag har kvar, men vi hade lite uppträdanden och roade säkert vår omgivning en smula. Jag skrev lite låtar, fastän jag aldrig fick lära mig noter. Och jag lovade mig själv att om mina barn vill spela och sjunga, så ska de få göra det. Hur mycket de vill, när de vill och i vilka tonarter de vill.

2662c960-60dc-46f4-842f-5154416fe150.jpg

Bild: Någon mer än jag älskar den gamla gitarren, min första.

För musik, som all annan konst, handlar inte om konsumenten som lyssna, tittar eller läser. Det handlar om artisten, konstnären, författaren. Det handlar om ett behov att få uttrycka sig. En vilja att skapa.

Att säga till någon att det inte är något för dem är hemskt. Att säga det till en åtta- nioåring är grymt. 

Så gissa om jag är nervös, ivrig och förskräckt nu, för någon gång nästa vecka tänker det landa ett digitalpiano i huset. Det är en dröm, en mycket gammal dröm som en elak gubbe nästan dödade för 40 år sedan med sin okänsliga kommentar. 

Jag vet inte riktigt var jag ska börja, men det gjorde jag inte med gitarren heller. Det löser sig, bara jag får sitta ner och lyssna, känna och prova. Det hörs när det blir rätt. 

Jag önskar er alla en god jul och ett gott nytt år ifall jag inte hinner logga in mer i år. I så fall vet ni vad jag sitter och grejar med heart

Gillar

Kommentarer

 • 23 dec 2020 12:10
  Nira74

  Håller med ! Visst är det dumt när vuxna säger till barn att de inte kan, särskilt när man tränat väldigt lite. Har alltid trott på att det mesta går att lära sig och bli bra på om man bara övar tillräckligt. "Talangen" är för mig oftast att man klarar av att träna alla de timmar som krävs. Dessutom är det ju också tillräckligt att göra saker bara för att det är roligt 🤩!

  Lycka till med pianospelandet och vi testade lite appar också för att träna, simple piano var en men det finns flera eller så finns det massvis på Youtube.

 • 23 dec 2020 12:18

  Tack Nira74! Ja, det är ju inte för att alla barn ska bli musiker som man har ämnet. Det är ju för skapandet, lusten att leka med musik och för allmänbildningens skull. 

  Det var jätteroligt att höra musiken växa fram när jag lärde mig gitarr, det var inte jobbigt att träna som jag minns det. Men det var ju ett tag sedan så jag kan ju ha förträngt något kanske laugh

   

 • 23 dec 2020 17:43
  lenhal

  Skönt att du hittade musiken, du är inte ensam som blivit sågad av någon elak kantor, musiklärare eller någon taktlös person.

  Jag tillhör dom som aldrig satsat på musiken efter en sådan kommentar i lågstadiet, jag som var tondöv och inte hade någon taktkänsla alls satsade på dansen. Sedan kan man ju undra hur jag som tondöv dansat i över fyrtio år och vet att jag är bra på att dansa. 

  ​Sedan har den tondöva arbetat med att sätta ihop konserter så det har blivit harmoni 😛

  Kul med digitalt piano.

  Ha en riktigt härlig Jul 🤶🏻🎄

 • 24 dec 2020 07:47

  Ja, vad dåligt att säga så. En lärare sa till mig i gymnasiet att jag inte var bra på att skriva uppsatser mm(jag har inte sett nåt belägg för det) men det är något som jag tänkt mycket på ändå. Varför ska folk slänga ur sig omdömen. Vad bra du ändå fortsatte  och fortsätt att njuta av musiken. God jul! 🎅 🎄 

  Senast uppdaterad 24 dec 2020 07:48

 • 24 dec 2020 12:23

  Lenhal, det låter inte sannolikt att du skulle vara tondöv om du kan dansa heart
  Men man kan ju undra hur det står till hos de som kläcker sådana omdöme om barn, de kan ju inte må bra om de måste ge sig på de små.

  Tack mosel, det var ändå ganska nära att jag aldrig mer rörde ett instrument. om inte min morbror hade sett och förstått hade jag kanske aldrig fortsatt. Jag tror han köpte gitarren bara för att kunna ge mig den, vad jag vet hade han inga andra instrument och inget intresse för att lära sig. Han var multisjuk och funktionsvarierad efter en svår bilolycka, så han hade inte kunnat lära sig gitarr ändå. Men det fattade jag inte förrän många många år senare, och då hade han redan gått bort i sviterna av influensan. 

   

  Senast uppdaterad 24 dec 2020 12:23

Logga in för att skriva en kommentar.