icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 5085271
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
5 October 2019 11:29
4

Sista skördarna nu

Nu  börjar det bli så kallt om nätterna att växterna börjar packa ihop för i år. Smultronen kämpar tappert, men nu börjar det bli kallt till och med för dem. Rabarberna har verkligen ansträngt sig hårt också, för att inte tala om mina stackars tomatplantor som fick komma i växthus sent eftersom vi skaffade växthuset så sent!

Det mesta är inplockat, höstfixat och pysslat med. Jag har gödslat och jordförbättrat det jag kunnat, och plockat in trädgårdens sista bär och frukter.

2a8644cb-d8a1-4d54-ae3c-57147541e8f5.jpg

Bild: Blandsaft på säsongens sista bär från trädgården.

Fryser in flaskor med saft så slipper jag pyssla med atamon och det är ingen risk att saften börjar jäsa. Lärde mig av pappas sambo att man klämmer ihop plastflaskorna medan man tappar upp så har saften plats att expandera när man fryser in den.

Så nu har vi både blandsaft, fläder och annat gott infruset till vintern. Jag rensade mina stackars tomatplantor på gröna tomater och på en ingivelse testade jag ett recept från min gamla receptbok: https://svenskarecept.se/gron-tomatmarmelad/

79067c19-6f37-422c-99a0-8c5a78e5ac03.jpg

Bild: Koka marmelad tar inte lång tid.

Jag har gjort marmelader förr, ofta räcker det med 5-600g bär eller frukt för att få en burk marmelad som räcker i evigheter. Det tar lite över en timme att koka marmelad, och man kan få den precis så söt eller syrlig som man vill. Jag använder riktigt socker och om det är pektinfattiga frukter tillsätter jag lite melanin, en röd påse.

Men vill man inte ha tillsatt socker finns det alternativ, jag har inte utforskat hur till exempel stevia påverkar smaken men varför skulle det inte fungera?

3c0f8f3d-1564-48a9-9e9d-e7b8bf9fdc2e.jpg

Bild: Det är galet, men gröna tomater som marmelad var sjukt gott.

Det passade väldigt bra till salta kex och ädelost, överraskande nog. Jag trodde nog inte att det skulle bli ätbart alls, men där hade jag fel. Tänk vad min gamla kokbok innehåller spännande överraskningar! 

Jag har lite lökar kvar att trycka ner i marken, scilla och krokus har jag redan satt men vitlöken vill komma i jorden relativt omgående. 

Igår gjorde jag inget vettigt i gymmet, vi åkte till min pappa istället och lämnade över jordgubbsplantor som jag rotslagit i kruka. Jag skaffade polka till våra pallkragar och visste inte att jag borde ha nypt av de där revorna de skjuter iväg, så plötsligt hade jag enorma mängder plantor!

Eftersom vi har så mycket utrymme att odla på tyckte jag vi gott kunde unna oss att ha två pallkragar med jordgubbar, det är ju ändå bland det godaste på hela sommaren. Solmogna nyplockade och söta jordgubbar, det enda som slår det är solmogna, nyplockade och söta smultron.

Jag drömmer om att hitta ett hörn i trädgården som passar för ett par stånd hösthallon. Jag har redan varit inne på att försöka utrota en av våra syréner till förmån för en hassel, men det är lite vanskligt eftersom de flesta sorter är härdiga till zon 3. Vi bor i zon 5 här på småländska höglandet, om inte klimatförändringarna gjort något dramatiskt.

 Då verkar det vara större chans att lyckas med valnötter faktiskthttps://www.land.se/tradgard/odla-notter-lyckas-med-hassel-och-valnot/

Vi får väl se hur det blir med det här, jag har hela vintern på mig att drömma.

Eftersom jag bröt av en bit av en tand tidigare så har jag inte haft någon vidare aptit, men nu när tandläkaren slipat bort den vassa kanten och jag fått tid för att få en krona är jag lugnare. Jag är annars paniskt rädd för tandläkare, men vi har hittat en som är försiktig och lugn. Det gör väldigt mycket hos mig, om den som ska gräva i käften är stressad sticker min puls direkt och kallsvetten börjar spruta.

Sannolikt hänger det ihop med att jag vet att risken för misstag ökar om man är stressad. Misstag är helt okej att göra, men inte i min mun. Jag har haft min beskärda del av sånt för en livstid, det räcker nu.

Jag har tränat någorlunda som vanligt, ja inte igår då men resten av veckan. I kombination med att jag inte haft speciellt mycket aptit kan man tänka sig att det borde hänt något med vikten, men jag har faktiskt inte ställt mig på vågen. 

Jag gör det på måndag.

 

Gillar

Kommentarer

 • 5 Oct 2019 13:22
  ulla165

  Härlig läsning!

 • 5 Oct 2019 18:02
  paloma

  Vad mycket ni har odlat i trädgården, vi gjorde också det när vi flyttade in på gården. Nu är vi borta mycket på sommaren och vill inte belasta barnen med att vattna och sköta, men kanske när vi blir äldre.

  Valnötsträd har vi ett som jag hoppas ska överleva, det har levt i tre år hittills.

 • 6 Oct 2019 07:26
  Bella50

  Syltade/  inlagda  gröna tomater till kött ,är också gudomligt gott. 

 • 6 Oct 2019 10:55

  Ulla165 yes

  Paloma, förstår om ni inte vill hålla på när ni ändå är borta mycket, vattna kan man ju lösa med automatbevattning men rensa ogräs måste ju fortfarande göras och det är ju det allra tråkigaste wink
  Men det är väldigt gott att kunna gå i trädgården och skörda heart

  Bella50, det måste jag våga mig på att testa om jag får tag på gröna tomater! Nu gjorde jag ju marmelad på mina sista, men det kommer ju fler säsonger laugh

Logga in för att skriva en kommentar.