icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2518383
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
1 december 2016 14:45
10

Saffran i konjak

Jag fortsätter nog köpa hela pistiller faktiskt, när allt kommer omkring. Matgeek hade ett väldigt bra inlägg om det, jag kommer att återkomma till den bloggen oftare, den var informativ.

"Låt oss börja med att gå igenom grunderna – saffran kommer i formen av hel eller mald.Precis som all annan krydda försvinner mycket av dofterna när man väljer en förmald produkt och ibland är det ett pris man är beredd att betala för att slippa mala en slitig kanelstång eller mortla nejlikor till förbannelse. Men saffran vinner liksom inget på att malas, de förlorar bara. Därmed så klart inte sagt att mald saffran är kasst, bara att om man kan välja ska man alltid välja hela pistiller."

Källa: Matgeek

På ett annat ställe hittade jag en beskrivning av hur man gör saffransmarinaden med konjak som jag hörde glunkas om på, tror jag SVT i bakgrunden. Jag lyssnade inte så noga då, så jag missade hur man gör men jag förstod på det lilla jag hörde att jag borde ha lyssnat nogrannare. Det verkar inte svårt, möjligen lite dyrt bara.

"Eftersom Iran också är en av världens största saffranproducenter tog jag en tripp till Teheran livs vid Möllevångstorget i Malmö i förhoppning om att hitta krydda av bra kvalitet. Mycket riktigt: där fanns saffran i hela pistiller som redan genom förpackningen doftade ungefär hundra gånger godare än den färdigmalda variant som är vanligast i livsmedelsbutikerna. Lycka.

Så här gör du konjaksblandningen:

Mortla 1 g saffran tillsammans med 2 matskedar strösocker. Häll sedan på 2 matskedar konjak och rör om tills det mesta av sockret har löst sig. Häll upp på en ren glasburk, sätt på ett lock och ställ på en mörk plats. Klart!"

Källa: Sydsvenskan

Men sedan blir jag förvirrad, för Matgeek som jag nyss upptäckt skriver på ett helt annat sätt i sin blogg. Han förordar givetvis hela pistiller, konsekvent och det verkar vara den rådande inställningen generellt. Men han skriver att man inte ska mortla sitt saffran? Hm....

"Marinera din saffran
Smakämnena och färgen i saffran är lösligt i vatten och alkohol. Det är därför man alltid ska blanda ner saffranet i degvätskan. Ännu bättre är att marinera saffranet i sprit. Häll ner pistillerna i en glasburk och slå över lite mörk rom, vodka eller cognac. Cirka 2-3 msk per gram saffran tycker jag är lagom. Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur eller kylen tills det ska användas. Den saffran jag fick över förra året har nu marinerat snart ett år och doften är himmelsk. Dock räcker det oftast med 24 timmar för att man ska få en helt oöverträffad upplevelse. Alkoholen försvinner till stor del när man gräddar lussekatterna."

Källa: Matgeek

helt uppenbart hur man ska göra är det inte, men jag har fått en ganska bra fingervisning. Jag ska nog offra något gram saffran på att testa.Vad är det värsta som kan hända? Att jag börjar baka igen? smiley

Gillar

Kommentarer

 • 1 dec 2016 15:20
  gasten

  Du är jätteduktig med matlagning och bakning! 

  Men det hör ju julen till med lite hembakat. 

  Får se när jag får till det. 

  Ha en fortsatt trevlig dag! 

 • 1 dec 2016 15:42

  Tack gasten, detsamma till dig! Lite bakat blir det nog, hur jag än vrider mig men det är kul så jag klagar inte. smiley

 • 1 dec 2016 15:47

  Nu bakar jag inte mycket, men hade saman komster med luse friande där jag bakade allt bröd till, man var snål, men kom över samma safran en av mina kunder använde i bageriet, Den var av en helt anna styrka och klas på de små påsarna man köper på ICA och brödet blev knalgult av det. ( 200-300 lusibullar hade ett par duktiga skolflickor som bakade med, Och serverade) Hade jul mässa när jag hade firma, man kunde hyra mig biligt så höljag med fika, och stälde ut minna varor. Vi körde lite såna tillstälningar på firman mellan jaktsesongerna för att käna lite extra.

  På den tiden hade vi en rund safrans bulle med som vi hade på en tillstälning, jag stälde ut på varje jul, sista åren var det bularna som var populäraste, russinen i bullen var hårdtorkade gröna rusin som inte gick att bita i torkade, men de låg i rom en månad före i rumstempratur, med en matsked vaniljsocker till 05 liter rom,

   

 • 1 dec 2016 16:00

  Russin brukar jag peta bort lite diskret, jag tycker inte de är så värst goda. Märkligt mtp att jag gillar vindruvor. Små bitar mörk choklad däremot... Då är jag såld! heart

  Det gäller att vara påhittig som egenföretagare om man ska få det att gå runt!

 • 1 dec 2016 16:22

  I mina bullar hade man ett litet rör man petade i rusina mit i bullen en dryg tesked de var saftiga smakade rom eller konjak, ett verktyg jag aldrig set, man vände bulen upponer tryskte in röret och klämd till, fans olika till behör, ett satte man i masmalos med.

 • 1 dec 2016 18:41
  paloma

  Russinen i lussekatten är det godaste i bullen, konstigt nog gillar jag inte russin annars. Det är väl när dom ligger i bullen dom blir godasmiley

 • 1 dec 2016 19:59

  Det kanske händer något med russinen i bullen, det vet jag faktiskt inte men rimligen borde det väl göra det. smiley

  Ja, soppor och torskgryta, med saffran och kokos eller saffran och tomat! Det är så himla gott!! Men det ska vara pistillerna, det långa, lite trådiga som man får mortla själv.

   

 • 1 dec 2016 22:58

  Saffran är gott gjorde en saffranskaka för, med saffran och ett special mjöl som jag byte till mig av en konditor, saffran låg i en flaska eller burk så mycket kommer jag i håg. Och ett vetemjöl som var väldigt fluffigt i sig själv. Lätt dammigt. Men vilka kaka det blev. Gillar med saffran i maten saffranspannkaka är inte fel. Har inte provat torsk eller ihop med kokos.

   

 • 1 dec 2016 23:06

  Det låter helt klart som marinerad saffran, sån som jag försöker lära mig göra smiley

  Åh, saffranspannkaka... heartlaugh

 • 2 dec 2016 17:52

  Jag har mailat Matgeek med alla mina frågor, jag måste få klarhet i det här helt enkelt.

  Sen ska jag testa själv och se vad det blir av det!

  Sveriges Radio har en tips och trick-sida som är bra, men inte heller där skriver de någonting om hur.

Logga in för att skriva en kommentar.