icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

LadyG tar nya tag!

16:8 2362409
Matglad bullmamma i löparskor. Jag drömmer om en vältränad figur, något jag inte ens vågade hoppas på förut. Mitt mål var först att komma ner på ett BMI under 30 och därefter sakta men säkert, envis som en mula, försöka skaffa mig den där vältränade kroppen som hägrat i drömmarna. Beväpnad med den kunskap jag förvärvade vid den resan gör jag en liknande resa en gång till för att bli av med mina gravidkilo och åter kunna springa marathon.

Nu för tiden är jag en av Matdagbokens mentorer, skicka ett privat meddelande om du vill ha stöd och pepp privat eller om du vill ha någon att bolla ideer med.
18 februari 2018 17:00
11

Så gott det blev!

Vikten fortsätter neråt, det går inte så fort men det går stadigt. Träningen går, det flyter inte men det beror nog mer på att jag inte varit igång regelbundet så många veckor än. Jag är inte över puckeln riktigt än, men den varar inte för evigt. En vacker dag kommer flytet. 

Igår testade jag att göra vanliga piroger för första gången. Vi var bekväma och köpte pizzadeg som vi kavlade ut, och jag gjorde en ganska tjock kryddig blandning med anammas sojafärs, krossade tomater, tomatpuré och en väldig massa kryddor. Skar ut runda plattor cirka 12cm i diameter och gjorde piroger av dem, vi fick ut 16 inte allt för jättestora piroger på 600g sojafärs, 400g krossad tomat, lök och kryddor.

e2d19a98-db84-4337-8600-e2f119ec36ef.jpg

Bilden är inte den bästa, för ovanlighetens skull misslyckades jag totalt med att få till en aptitlig bild så jag får helt enkelt be er tro mig på mitt ord när jag påstår att det var jättegott! Jag ska göra om pirogerna igen, om inte annat för att få till en bättre bild!

Jag orkade bara 2 och resten av familjen åt inga mängder 2-3 per person, så det blev några över. Pirogerna var godare nygräddade, dagen efter är de lite soggiga och krispet i brödet är nästan helt borta. Eftersom det inte ska vara mer än några matskedar fyllning i varje gäller det att det är mycket smak, annars försvinner det i brödet. 

Jag skulle tro att man kan använda en mängd olika fyllningar, vi körde anammas färs och det var faktiskt svårt att märka att det inte var kött i. Jag börjar äntligen få till det där med hur jag ska laga till det så att det blir bra. Maken konstaterade att "det är väl inget svårt att äta vegetariskt om man inte vet att det inte är kött man äter" och det har han ju en poäng i. Jag är väldigt glad att vi hittade det utbudet, det ökade mängden tillgängliga recept något enormt.

d161f613-e2d5-4b0c-9921-8593f670d84c.jpg

Grynet är frisk igen och lika matglad, hon har börjat få mer 6-månadersgröter, puréer och sånt som bebisar tycker om. Aptiten är tillbaka, och med det hennes busiga tilltag, som att försöka få tag i skeden när vi äter, säga "brrrrrrm" med munnen full av puré, blåsa hårt på gröten så den bara flyger överallt och köra in fingrarna i munnen för att klämma på det som till äventyrs lyckats ta sig in där. Hon älskar mat, det är inte det att hon matvägrar. Det är bara så spännande, det måste undersökas och lekas med. laugh

Hon vänder sig själv nu, vill hon inte sova i den position jag lägger henne i så ålar hon och snor tills hon kommit runt och ligger som hon själv vill. Jag antar att det innebär att jag ska sluta noja, jag försöker lite diskret att vända henne tillbaka på rygg, det heter ju att hon inte ska sova på mage på grund av risken för plötslig spädbarnsdöd. Men flera mornar har jag sett hur hon gosat ner sig i sin lilla kudde, platt på mage och hon ser så nöjd ut. Det är inte så jag lagt henne när jag nattat henne på kvällen. Jag kan ju knappast sitta och vakta henne om nätterna, och de där rullarna man skulle göra med handdukarna hjälper absolut ingenting längre. Hon puttar bort, krälar och sprattlar sig förbi alla tänkbara hinder.

188ae235-46e4-4600-beec-df0f841e6c47.jpg

I bakgrunden, alltid närvarande mer eller mindre är Iris. Kissen är med så mycket hon kan, och kommer springande i full fart om Paula gråter. Jag börjar tro att katten tycker det är hennes bäbis, och att maken och jag bara får låna.

Stackars katt får separationsångest när Paula åker hemifrån, hon är så beskyddande och går och "gråter" ("kattgråter", jamar klagande och utdraget, låter sorgset) när Grynet inte är hemma. Jag kan ju inte gärna hålla bebisen hemma hela dagarna bara för att göra katten lycklig, så jag får försöka hitta ett sätt att visa katten att Paula kommer hem igen och att vi tar väl hamn om kissens skyddsling. Om nätterna ligger Iris antingen i vår säng eller sitter i fönstret och tittar medan Paula sover, som en tyst men vaksam skugga. Jag som var orolig för att katterna inte skulle tycka om bebisen... smiley

67f0d896-49bd-4627-a317-6bcf0ae86fe1.jpg

Favoriten Babblarna är med i köket när Paula ska äta, hon blir jätteglad när haklappen kommer fram. Det är inte alldeles säkert att hon är hungrig har jag lärt mig. Ibland är det bara roligt att slaska och kladda. Vilken tur att hon älskar att bada lika mycket som hon älskar att kladda ner sig laugh

På onsdag, den 21 februari, fyller receptsidan 3 år. Vi ska hitta på något tills dess laugh

Ha en trevlig söndag!

 

Gillar

Kommentarer

 • 18 feb 2018 17:59
  ulla165

  Är hon alltid lika glad, lilla Grynet?

  I Helsingfors på 70-talet fanns ett badhus där man efter att ha simmat några längder kunde beställa en varm karlesk pirog med äggsmör till sitt omklädningshytt. Lyx i kvadrat!

  http://www.kardemummagumman.se/2009/07/03/karelska-piroger-med-aggsmor/

 • 18 feb 2018 18:04

  Nästan, hon skriker egentligen bara om hon är ledsen eller behöver något smiley Men över lag är hon en övervägande glad liten jänta smiley

  Åhh, karelska piriger var länge sedan jag åt!! Och med riktigt äggsmör också! Det måste jag lära mig göra, ja inte äggsmöret då för det kan jag redan men pirogerna heart

  Senast uppdaterad 18 feb 2018 18:04

 • 18 feb 2018 18:07
  klaraelv

  Provade göra piroger för ett antal år sedan, kan nog säga att dina såg helt ok ut. Jag vet att jag fyllde mina som sjutton, så de blev ganska blöta. Härligt när katterna är så vaktande mot den lilla.

 • 18 feb 2018 18:12

  Det är oftast kryddorna som gör maträtten, t.ex. blandfärs smakar väl inte mycket om det inte är kryddat? Men tror att många, särskilt män, saknar själva köttkonsistensen som kräver lite tuggande. 

 • 18 feb 2018 18:18
  Lovis

  Anamma gör jättebra produkter och likaså Oumph. 

  Vilka fina bilder på lilla Paula, så söt smiley

 • 18 feb 2018 18:46

  Anamma var en ny bekantskap, tack för tipset! Jättegullig Paula. Tänk, när mina barn var bebisar var det "lag" på att dom MÅSTE ligga på mage eller på sidan. Annars riskerade de att dö av kvävning, om de råkade kräkas när de låg på rygg. Samma med att sova ute i vagnen. När mina barn blivit föräldrar har de haft en särskild sorts madrass som larmar om bebin slutar andas. Jag stoppade om mina med lammfällar ovanpå sovpåsen och där låg de på sidan i vagnen utomhus på vintern och sov i timmar. Plötslig spädbarnsdöd var det aldrig någon som pratade om. Jag sov med mina bebisar i sängen, nu skulle mina barn inte drömma om att ha sina barn i sängen utan en särskild "babynest". Inte så att jag tvivlar på dagens rekommendationer om ryggläge. Det är väl underbart att forskningen går framåt, och säkert räddas många liv, synd bara att det samtidigt skapas så mycket oro.

 • 18 feb 2018 19:52
  Bella50

  Hon blir mer och mer lik mamma tror jag. ❤️✌️

  Grattis till minus...tipset om piroger ( längesen) ...det finns det mycket av numera...bortglömda rätter. 

  Senast uppdaterad 18 feb 2018 19:52

 • 18 feb 2018 23:57

  Klaraelv, jag fyllde mina rejält också 😀 kan det vara därför de blev lite våta när de kallade?

  Medlem16, så är det nog 😀

  Tack Lovis, ja jag är jättenöjd med hur det smakar och doftar 😀

  Seglar67, visst är det märkligt att rekommendationerna ändras så mycket? När mina äldsta växte upp skulle de absolut sova på mage. Men jag är glad att de vet bättre nu, det är huvudsaken 😁 jag sov med alla mina barn, antingen på bröstet eller på armen, det har väl mammor gjort i alla tider?

  Tack Bella50 😀 hon blir nog blond, inte rödhårig som jag trodde 😀

   

 • 19 feb 2018 08:22
  Arrietty

  Ändå tills du berättade om dagen-efter-statusen på priogerna tänkte jag att det vore en jättebra måltid att skicka med barnet när hon har långa dagar i skolan, det verkar inte som en bra ide. Frågan är hur jag ska hantera mängderna när jag vet att överblivet oftast blir kvar i kylskåpet och får slängas. Just  nu ligger ett par protioner vegetarisk lasagne på väg till soppåsen, jag avskyr att det blir så mycket svinn! 

 • 19 feb 2018 09:02
  aregnisw

  En sån go liten unge, härliga bilder och så bra att det går bra med det mesta nu har också inhandlat lite vegetariskt av det märket.

 • 19 feb 2018 11:49

  Arrietty, om jag skulle göra dem lite "torrare" (ännu fastare fyllning och kanske t om lite längre gräddning) kanske de inte skulle bli så våta. 

  Tack aregnisw laugh

Logga in för att skriva en kommentar.